Η κόρη του ιδιοκτήτη της Huawei συνελήφθη - Οργή στην Κίνα

Η κόρη του ιδιοκτήτη της Huawei συνελήφθη - Οργή στην Κίνα Facebook Twitter
1

Η κόρη του ιδρυτή του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei συνελήφθη στον Καναδά και αντιμετωπίζει την έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομική διευθύντρια και αναπληρώτρια πρόεδρος του ομίλου Huawei, συνελήφθη στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου.

Οι λεπτομέρειες της σύλληψης δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά οι ΗΠΑ ερευνούν την Huawei για πιθανή παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη και ζήτησε την απελευθέρωσή της ενώ η σύλληψη έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, που απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

Η Ουάνγκζου, κόρης του Ρεν Ζενγκφέι είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, όπου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, κι η σύλληψή της από τις αρχές του Καναδά ενδέχεται να αποτελέσει τη σπίθα που θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, λίγο μετά την εκεχειρία που κηρύχθηκε στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται σε αυτή και απαιτεί την άμεση αποφυλάκισή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, συνέλαβε μια κινέζα υπήκοο η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο», ανέφερε η πρεσβεία σε σύντονη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ», προστίθεται.

Η Μενγκ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά.

Η εταιρεία τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση για κανένα αδίκημα με υπαιτιότητα της οικονομικής της διευθύντριας.

Τον Απρίλιο, η εφημερίδα The Wall Street Journal είχε γράψει πως η αμερικανική δικαιοσύνη διενεργούσε έρευνα για να εξακριβώσει εάν η Μενγκ παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που έχει μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.

Η ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ AFP/ BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM