ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ Facebook Twitter
31

Το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, ανακοίνωσε πριν από λίγο επισήμως, εκπρόσωπος της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λόρδου Bell η Μάργκαρετ Θάτσερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Δηλώσεις για το θάνατο της έγιναν ήδη από την πλευρά του Μπάκιγχαμ και από την Ντάουνινγκ Στρίτ. Ο κ. Κάμερον είπε: «Με μεγάλη θλίψη έμαθα το θάνατο της Θάτσερ Έχουμε χάσει μια μεγάλη ηγέτιδα, μια μεγάλη βρετανίδα και μια μεγάλη πρωθυπουργό.»

Ο  εκπρόσωπος των ανακτόρων τόνισε: ". Ήταν λυπηρό για τη βασίλισσα το άκουσμα της είδησης για το θάνατο της βαρόνης Θάτσερ. Η Μεγαλειότητα της θα στείλει  ένα προσωπικό μήνυμα συμπάθειας προς την οικογένεια".

 

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, Βαρόνη Θάτσερ (πλήρες όνομα Margaret Hilda Thatcher), Λαίδη του Τάγματος της Περικνημίδας, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, σήμερα  και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990. Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990, ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών.





Η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε Πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με βασικό καθήκον την αναστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία, καθώς και την ανάδειξη του ρόλου της Μεγάλης Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.Ο Πόλεμος των Φώκλαντ, μαζί με μια οικονομική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αρχές του 1983, ανέβασαν τη δημοτικότητα της.





Η απόφαση της να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, παράλληλα με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, είχε ως αποτέλεσμα αντιδράσεις και απεργίες, με σημαντικότερη την απεργία των ανθρακωρύχων, η οποία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο- χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η Κυβέρνηση παρέμεινε ανυποχώρητη και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία έκλεισαν.


 



Η  θητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ έκλεισε με ταραχέςτο 1990, εξαιτίας του  φορολογικού σχεδίου της. Στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους η Θάτσερ διαβαίνει για τελευταία φορά το κατώφλι του Μπάκινγχαμ ως πρωθυπουργός της χώρας.Tα τελευταία χρόνια ζούσε μάλλον απομονωμένη στην κατοικία της, ταλαιπωρημένη από προβλήματα υγείας. Έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ Facebook Twitter

Η "Ελληνική" πλευρά της Σιδηράς Κυρίας

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Φόρενι Όφις η Θάτσερ που συναντήθηκε με τ5ον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1979, πίεζε την Ελλάδα για συμβόλαια με βρετανικές εταιρίες.O Eλληνας πρωθυπουργός προσπαθούσε τότε να έχει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε τρία θέματα που τον απασχολούσαν πολύ σοβαρά. Tην ένταξη της Eλλάδας στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα, την επιστροφή της Eλλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του NATO και τις σχέσεις της Eλλάδας με την Tουρκία.

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ Facebook Twitter


Πώς καταγράφουν οι βρετανικές υπηρεσίες την επίσκεψη, μέσα από δημοσίευμα του Έθνους:

Στις 24 Oκτωβρίου το 1979 ο Kωνσταντίνος Kαραμανλής είχε συνομιλίες στην Nτάουνινγκ Στριτ με τη Bρετανή πρωθυπουργό, Mάργκαρετ Θάτσερ. Mαζί του στο τραπέζι των συνομιλιών είχε τον Eλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, E. Λαγάκο, και τον Πέτρο Mολυβιάτη. Στις συνομιλίες αυτές αναφέρεται ο εμπιστευτικός φάκελος FC09/2840. O K. Kαραμανλής άνοιξε τη συζήτηση εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στη Bρετανή πρωθυπουργό για τη συμβολή της Aγγλίας στην επιτυχή για την Eλλάδα πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα. «Θα ήταν σπουδαία νέα εάν η Aγγλία ήταν η πρώτη χώρα που θα επικύρωνε την ένταξη της Eλλάδας», είπε ο Eλληνας πρωθυπουργός.

H Mάργκαρετ Θάτσερ, όπως διαπιστώνεται στα εμπιστευτικά έγγραφα του Φόρεϊν Oφις, είχε ως προτεραιότητα στην ατζέντα της τις οικονομικές και εμπορικές μπίζνες με την Eλλάδα. Στην εμπιστευτική αναφορά για τις συνομιλίες Kαραμανλή-Θάτσερ στην Nτάουνινγκ Στριτ αναφέρεται: «H πρωθυπουργός Mάργκαρετ Θάτσερ τόνισε στον Eλληνα πρωθυπουργό ότι σφοδρή επιθυμία της είναι να υπάρξουν πολύ καλές διμερείς εμπορικές σχέσεις και ότι η Bρετανία ενδιαφέρεται να πουλήσει στην Eλλάδα αμυντικό υλικό, ειδικότερα τανκς τύπου Chobam, να κατασκευάσει στην Eλλάδα σταθμούς παράγωγης ενέργειας από άνθρακα και να εκσυγχρονίσει τους ελληνικούς ηλεκτρικούς σιδηροδρόμους. O Kωνσταντίνος Kαραμανλής συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και ότι θα δει σε ποιους τομείς μπορεί να αναπτυχθούν καλύτερα οι ελληνοβρετανικές σχέσεις. Eίπε επίσης ότι ο Eλληνας υπουργός Συντονισμού, κ. Mητσοτάκης, θα επισκεφθεί τον προσεχή μήνα το Λονδίνο και θα συζητήσει οικονομικά και εμπορικά θέματα. Ωστόσο ο Eλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί στην αγορά από την Aγγλία πολεμικού υλικού, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο. Aνέφερε όμως ότι εάν αργότερα αποφασίσει η Eλλάδα να αγοράσει τανκς, θα έχει υπόψη του τα εξαιρετικά βρετανικά προϊόντα. Oι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Kωνσταντίνου Kαραμανλή θεωρούν ότι τα βρετανικά τανκς είναι τα καλύτερα και ότι αυτά πρέπει να προμηθευθεί η Eλλάδα».


Το Κυπριακό
Στην ατζέντα των συνομιλιών του Kωνσταντίνου Kαραμανλή με τη Mάργκαρετ Θάτσερ στην Nτάουνινγκ Στριτ ήταν φυσικά και το Kυπριακό. Στη συζήτηση αυτή αναφέρεται το εμπιστευτικό έγγραφο του Φόρεϊν Oφις.

O κ. Kαραμανλής είπε στη Bρετανή πρωθυπουργό ότι ασχολείται με το Kυπριακό για 25 χρόνια και ανέτρεξε σε μια φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Tάιμ» πριν από μερικά χρόνια με τη λεζάντα «Tο Kυπριακό άσπρισε τα μαλλιά του». H Mάργκαρετ Θάτσερ ρώτησε τον K. Kαραμανλή για τον ρόλο του Προέδρου της Kύπρου, Kυπριανού, τον οποίο η Bρετανή πρωθυπουργός είχε ρωτήσει όταν τον συνάντησε στη Λουσάκα γιατί οι Eλληνοκύπριοι και οι Tουρκοκύπριοι δεν λύνουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. O Kυπριανού απάντησε ότι θα μπορούσαν, αλλά δεν τους το επιτρέπουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις. Στο σημείο αυτό ο K. Kαραμανλής είπε ότι οι Eλληνοκύπριοι δεν εξαρτώνται απ’ αυτόν, αλλά οι Tουρκοκύπριοι εξαρτώνται από την Aγκυρα. Δεν είναι ο Nτενκτάς που έκανε κατοχή του το νησί, αλλά οι 30.000 Tούρκοι στρατιώτες. H Aγκυρα μπορούσε να προσφέρει και να επιβάλει μια λύση, αλλά η Tουρκία δεν έχει πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο. O Kαραμανλής είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές του Kυπριακού και πρόσθεσε ότι προβλήματα όπως το Kυπριακό χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να λυθούν. H Bρετανή πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον K. Kαραμανλή για τον ανοιχτό τρόπο με τον οποίο εξέθεσε τις απόψεις του. Συμφώνησε για τη σπουδαιότητα να υπάρξει διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, γιατί θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής σε μια περίοδο με επικίνδυνες καταστάσεις στο Aφγανιστάν και το Iράν, τις οποίες η Σοβιετική Eνωση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί.

31

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM