Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν υπάρχει Θεός- Κανείς δεν κατευθύνει το Σύμπαν»

Στίβεν Χόκινγκ: «Δεν υπάρχει Θεός- Κανείς δεν κατευθύνει το Σύμπαν» Facebook Twitter
Getty Images/ Ideal Image
37

«Δεν υπάρχει Θεός» - αυτό είναι το συμπέρασμα του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, του οποίου το τελευταίο βιβλίο κυκλοφόρησε σήμερα, Τρίτη.

Το βιβλίο, το οποίο ολοκληρώθηκε από την οικογένειά του μετά το θάνατό του, παρουσιάζει απαντήσεις στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που ο Χόκινγκ δήλωσε ότι έλαβε κατά τη διάρκεια του χρόνου του στη Γη.


Μεταξύ όσων δηλώνει ο βρετανός επιστήμονας είναι και η πεποίθηση ότι η εξωγήινη ζωή είναι εκεί έξω, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ανθρώπους και τα ταξίδια στο χρόνο δεν μπορούν να αποκλειστούν.


Ο Χόκινγκ, που θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες της γενιάς του, πέθανε τον Μάρτιο στην ηλικία των 76 ετών.


«Δεν υπάρχει Θεός, κανένας δεν κατευθύνει το Σύμπαν», γράφει στο βιβλίο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλες ερωτήσεις».

«Για αιώνες, πιστεύονταν ότι άτομα με αναπηρίες, όπως εγώ, ζούσαν έτσι από μια κατάρα που προκλήθηκε από τον Θεό», προσθέτει. «Προτιμώ να πιστεύω ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με άλλο τρόπο... από τους νόμους της φύσης».

«Είμαστε ελεύθεροι να πιστέψουμε ό, τι θέλουμε, και πιστεύω ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί σε μια βαθιά συνειδητοποίηση: πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος και μετά θάνατον ζωή. Νομίζω ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή είναι απλώς ευσεβής πόθος», γράφει.

Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος και μετά θάνατον ζωή. Νομίζω ότι η πίστη στη μετά θάνατον ζωή είναι απλώς ευσεβής πόθος.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αυτό, και πάει κόντρα σε ό, τι γνωρίζουμε στην επιστήμη. Νομίζω ότι όταν πεθάνουμε γινόμαστε χώμα. Αλλά υπάρχει μια αίσθηση πως ζούμε μέσα από την επιρροή μας και τα γονίδια που περάσαμε στα παιδιά μας», καταλήγει στο κεφάλαιο περί ζωής και ύπαρξης του Θεού.

Ενώ ο Χόκινγκ μίλησε για την έλλειψη πίστης του στο Θεό κατά τη διάρκεια της ζωής του, πολλές από τις άλλες του απαντήσεις είναι πιο εκπληκτικές.


«Υπάρχουν μορφές έξυπνης ζωής εκεί έξω», γράφει. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο αν θα τους απαντήσουμε μέχρι να εξελιχθούμε λίγο περισσότερο», προειδοποιεί.


Προβλέπει επίσης ότι «μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε οπουδήποτε στο Ηλιακό Σύστημα».


«Συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι ήθελαν συγκεκριμένα τις απαντήσεις του σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε στο CNN που μεταδίδει αποσπάσματα,  η κόρη του επιστήμονα, Λούσι Χόκινγκ, η οποία βοήθησε να ολοκληρωθεί το βιβλίο.


«Ζητά να μην προχωρήσουμε τυφλά στο μέλλον. Πόσο καλό είναι το ιστορικό της ανθρώπινης φυλής στη χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων για το καλό των απλών ανθρώπων;», λέει.


«Με το Brexit και τον Τραμπ να ασκούν πλέον νέες δυνάμεις σε σχέση με τη μετανάστευση και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας εξέγερσης εναντίον εμπειρογνωμόνων και αυτό περιλαμβάνει τους επιστήμονες», αναφέρει ο Χόκινγκ σε άλλο σημείο στο οποίο περιγράφει το σήμερα.


Η μεγαλύτερη ανησυχία του, δήλωσε η κόρη του, «είναι πόσο διχασμένοι έχουμε γίνει», προσθέτοντας: «Κάνει αυτό το σχόλιο για το πώς φαίνεται ότι έχουμε χάσει την ικανότητα να κοιτάζουμε προς τα έξω και όλο και περισσότερο κοιτάζουμε προς τα μέσα, προς τον εαυτό μας».


Το τελευταίο μήνυμα του Hawking προς τους αναγνώστες, ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο. Προσπαθώντας να απαντήσει στην ερώτηση «Πώς διαμορφώνουμε το μέλλον;» στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο επιστήμονας γράφει: «Θυμηθείτε να κοιτάζετε προς τα αστέρια και όχι στα πόδια σας».

Διαβάστε μερικά ακόμη αποσπάσματα του βιβλίου που προκάλεσε αίσθηση.

Τech & Science
37

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM