«Φως! Περισσότερο φως», αξίωνε ο Γκέτε ακόμα και στην επιθανάτια κλίνη του.. Φως άπλετο πλην ζεστό, φιλικό, παρηγορητικό αλλά κι εμψυχωτικό ταυτόχρονα φιλοδοξούν να «ρίξουν» στην ταλαίπωρη πλατεία Εξαρχείων, για δύο ολόκληρες βδομάδες του Ιουλίου, μια σειρά συλλογικότητες που αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο με την αφασία, την παρακμή και τη μιζέρια που κυριαρχούν καιρό τώρα στην «καρδιά» της ιστορικής γειτονιάς, με διάφορους πιθανούς κι απίθανους τύπους να εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση για ίδιες επιδιώξεις, επειδή απλά μπορούν.

 

Το «Αναψυκτήριον Τα Ωραία Εξάρχεια» ανοίγει πανηγυρικά την Κυριακή και μας περιμένει «ανάβοντας τα φώτα της πλατείας κόντρα στα σκοτάδια των καιρών μας!» με συζητήσεις, μουσικές, happenings, συναυλίες κ.λπ. πολιτιστικές εκδηλώσεις.


«Ανάβουμε τα φώτα στην πλατεία κόντρα στα σκοτάδια των καιρών, ευελπιστώντας να κάνουμε την περιοχή που ζούμε, τα αγαπημένα μας Εξάρχεια, αυτό που τους αξίζει. Άτομα και συλλογικότητες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στη γειτονιά πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε ένα πολιτιστικό πανηγύρι μέσα στην πλατεία, ένα φεστιβάλ με μουσικές, χρώματα, χορούς, εκθέσεις από τις 16 ως τις 29 Ιουλίου.

 

Δεν ξέρω αν ήρθε η ώρα για την «εκδίκηση του καλού» στην τόσο ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια αυτή γειτονιά, δεν μπορώ καν να αποφανθώ με βεβαιότητα ποιοι είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί» αυτής της ιστορίας και γιατί.

 

»Χωρίς σπόνσορες ή χορηγούς, κόντρα σε όσους επιβουλεύονται τη ζωή της γειτονιάς μας που τη θέλουμε να αναπνέει με αέρα δημιουργικότητας, με τα παιδιά να παίζουν άφοβα στους δρόμους. Θέλουμε να νικήσουμε τον φόβο, από όπου κι αν αυτός εκπορεύεται.

 

»Τα Εξάρχεια ποτέ δεν ήταν "άβατο", όπως παρουσιάζεται στα κανάλια της παραπληροφόρησης. Ήταν και θα είναι νησίδα ελευθερίας, κοιτίδα πολιτισμού, πηγή ελεύθερης διακίνησης ιδεών Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια ενεργά, με την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, το Πάρκο Ναυαρίνου, ο κοινωνικός χώρος Nosotros, το Στέκι Μεταναστών, οι καταλήψεις στέγης Νοταρά, Σπύρου Τρικούπη και Όνειρο, τα βιβλιοπωλεία/εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος, Bibliotheque και Τυφλόμυγα, τα θερινά σινεμά Βοξ και Ριβιέρα, τα ραδιόφωνα Clipart Radio, Μεταδεύτερο και το περιοδικό Καινά Δαιμόνια.

 

Δεν ξέρω αν ήρθε η ώρα για την «εκδίκηση του καλού» στην τόσο ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια αυτή γειτονιά, δεν μπορώ καν να αποφανθώ με βεβαιότητα ποιοι είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί» αυτής της ιστορίας και γιατί.

 

Κάτι ελπιδοφόρο συμβαίνει φέτος τον Ιούλιο στην πλατεία Εξαρχείων
«Ας συναντηθούμε κι ας γνωριστούμε καλύτερα πρώτα κι έπειτα βλέπουμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε....», είπε η Θέκλα Τσελεπή χτες το βράδυ στη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Κόκκινο.

 

Ξέρω, όμως, ότι κατά γενική ομολογία ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι, γι΄αυτό και όλοι αυτοί οι άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους που ζουν ή/και εργάζονται, συχνάζουν είτε δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως στα Εξάρχεια αποφάσισαν να δράσουν από κοινού, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν απαραίτητα σε όλα μεταξύ τους.

 

Είναι το δεύτερο μέσα σε λίγο διάστημα μεγάλο καλλιτεχνικό εγχείρημα στην περιοχή μετά το Birds Project. Κινήσεις ενθαρρυντικές και σίγουρα πιο γόνιμες από τις πολεμοχαρείς υστερικές κραυγές κάποιων πολιτικών και δημοσιογράφων που όσο κι αν κόπτονται για το «χάλι» των Εξαρχείων, το τελευταίο που τους μέλλει είναι αυτό – είτε σε ίδια πολιτικά και άλλα οφέλη με τη σειρά τους υποκριτικά αποσκοπούν, είτε να τα «εξαφανίσουν» ει δυνατό από το χάρτη!  

 

Lost Bodies, Υπόγεια Ρεύματα, Lazy Trains, Δημήτρης Πουλικάκος και Απροσάρμοστοι, Στέφανος Γανωτής, Μπάμπης Μπατμανίδης, Γιώργης Χριστοδούλου, Magic De Spell, The Boy, Τάσος Σαγρής & Whodoes, ο Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης είναι ανάμεσα στα ονόματα που θα εμφανιστούν ζωντανά σε μια εκδήλωση που πρωταρχικός της στόχος είναι να μαζευτεί, να συγχρωτιστεί και να γνωριστεί καλύτερα όλος ο ευαίσθητος περί τα Εξάρχεια κόσμος:

 

«Ας συναντηθούμε κι ας γνωριστούμε καλύτερα πρώτα κι έπειτα βλέπουμε τι καλύτερο μπορούμε: Όχι "όλοι μαζί", όπως το θέλει το σλόγκαν γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, γιατί ποτέ και πουθενά στη ζωή αυτή δεν γίνεται να είμαστε όλοι μαζί. Τουλάχιστον όμως ας επικοινωνήσουμε μια προσπάθεια όσοι ταιριάζουμε σε χνώτα, ιδέες κι ευαισθησίες», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η Θέκλα Τσελεπή που θα είναι επίσης παρούσα στα δρώμενα στη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Κόκκινο.