Ο Μακρόν βάζει όλους τους 16χρονους της Γαλλίας να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία για ένα μήνα

Ο Μακρόν βάζει όλους τους 16χρονους της Γαλλίας να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία για ένα μήνα Facebook Twitter
8

Η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε ένα σχέδιο επαναφοράς της εθνικής υπηρεσίας για όλους τους νέους ηλικίας 16 ετών.

Ήταν μια ιδέα που έθεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική του εκστρατεία ώστε να προωθήσει μια αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος και της εθνικής ενότητας μεταξύ της γαλλικής νεολαίας.

Η νέα εθνική υπηρεσία θα καλύπτει όλους τους 16χρονους νέους, τα κορίτσια και τα αγόρια και θα χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι μια υποχρεωτική εργασία ενός μηνός με επίκεντρο την αγωγή του πολίτη με κοινωνική υπηρεσία, για την οποία η κυβέρνηση λέει ότι θα «επιτρέψει στους νέους να δημιουργήσουν νέες σχέσεις και να αναπτύξουν το ρόλο τους στην κοινωνία».

Η εθελοντική διδασκαλία και η συνεργασία με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι στις επιλογές που εξετάζονται, παράλληλα με την παραδοσιακή στρατιωτική προετοιμασία στην αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία ή το στρατό.

Η δεύτερη φάση είναι μια εθελοντική τοποθέτηση τουλάχιστον τριών μηνών και μέχρι ενός έτους, κατά την οποία οι νέοι θα ενθαρρυνθούν να υπηρετήσουν σε ένα πεδίο που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά πάλι, θα μπορούσαν να επιλέξουν να διεξάγουν εθελοντικές εργασίες που συνδέονται την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον ή την κοινωνική φροντίδα.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, περιελάμβανε ένα είδος στρατιωτικής υπηρεσίας για όλους τους Γάλλους πολίτες το οποίο περιελάμβανε στρατιωτική θητεία για  τουλάχιστον ένα μήνα σε άτομα ηλικιών ηλικιών 18 και 21.

Αυτό το πλάνο τώρα διευρύνθηκε και και αποκαλείται «Universal National Service» καθώς εκτιμάται πως θα είχε μεγάλο κόστος και θα επιβάρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ακόμα και τώρα, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο στόχος αυτής της νέας εθνικής υπηρεσίας, λέει η κυβέρνηση, είναι να ενθαρρύνει νέους Γάλλους πολίτες να συμμετέχουν στη ζωή του έθνους και να προάγουν την κοινωνική συνοχή.

Οι διαβουλεύσεις, με σκοπό την έναρξη του προγράμματος από τις αρχές του επόμενου έτους ξεκινούν αυτές τις μέρες.

Ωστόσο υπάρχουν νομικά εμπόδια καθώς μια ομάδα εργασίας, που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το σχέδιο, προειδοποίησε ότι το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει στο κράτος να αναγκάσει ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού να περάσει χρόνο μακριά από το σπίτι, εκτός από την περίπτωση της εθνικής άμυνας.

Πριν από την ανακοίνωσή της, 14 οργανώσεις νεολαίας διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας δυσαρέσκεια στην ιδέα της υποχρεωτικής συμμετοχής.

Σε γενικές γραμμές όμως περίπου το 60% του πληθυσμού είναι υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, παρόλο που ο αριθμός τους μειώνεται λίγο κάτω από το ήμισυ όταν ερωτηθούν μόνο οι νέοι.

Διεθνή
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ