Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από μπύρα το καλοκαίρι Facebook Twitter
EPA
1

Φόβους για προβλήματα στην τροφοδοσία των ανθρακούχων ποτών στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία μαζική έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα (food-grade carbon dioxide-CO2), σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η έλλειψη του CO2 στην Ευρώπη σημειώνεται την ώρα που επικρατεί ενθουσιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα λόγω καλοκαιριού είναι υψηλή η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η κρίση αυτή οδήγησε πολλούς μεγάλους παραγωγούς στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές για σοβαρές ελλείψεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η εφημερίδα Gas World - η πρώτη που ανέφερε την έλλειψη CO2 σε όλη την Ευρώπη νωρίτερα αυτό τον μήνα - την χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία που έχει πλήξει τις δραστηριότητες διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Οι μονάδες αμμωνίας παραδοσιακά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές CO2 για τρόφιμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε παραγωγοί στη Βόρεια Ευρώπη προχώρησαν σε προγραμματισμένη αναστολή της λειτουργίας τους στις αρχές του καλοκαιριού για λόγους συντήρησης.

Εντωμεταξύ, αρκετά άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής βιο-αιθανόλης, τα οποία παρέχουν εναλλακτικές πηγές CO2, επίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους συντήρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, με μόνο ένα εργοστάσιο CO2 να λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

Το καθαρό, άοσμο αέριο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχων προϊόντων όπως η σόδα και η μπύρα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφιάλωσης και αποθήκευσης.

«Χτύπημα» στους μεγάλους ζυθοπαραγωγούς

 

Την Τρίτη, η εταιρία χονδρικής πώλησης τροφίμων Booker, που ανήκει στην Tesco, άρχισε να εφαρμόζει περιορισμούς στις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει στους πελάτες της.

Η εταιρία, που έχει στο πελατολόγιο της μπαρ, εστιατόρια και εμπόρους, περιορίζει τους πελάτες της σε 10 κιβώτια μπύρας και 5 μηλίτη ή αναψυκτικών.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Booker ανέφερε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει προς πώληση λόγω της «διεθνούς έλλειψης» διοξειδίου του άνθρακα για τρόφιμα.

Προβλήματα δημιουργούνται επίσης στον εφοδιασμό τόσο της Heineken όσο και της Coca-Cola, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων και ποτών να αντιμετωπίζουν έλλειψη CO2.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Heineken, της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στη βρετανική αγορά, δήλωσε στο CNBC μέσω email: «Όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επηρεαζόμαστε από αυτή την έλλειψη...Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατόν στην τροφοδοσία μας στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους».

Η Heineken προειδοποίησε επίσης τις παμπ να αναμένουν «σημαντικές ελλείψεις» σε κάποιες από τις μπύρες της. Η μεγαλύτερη αλυσίδα παμπ στη Βρετανία, η Wetherspoons, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναγκαστεί να αφαιρέσει κάποιες μπύρες και αναψυκτικά από το μενού της.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM