Η Ιστορία μιας Πόλης

Η Ιστορία μιας Πόλης Facebook Twitter
4
Η Ιστορία μιας Πόλης Facebook Twitter
Στο εξώφυλλο: Η Ακρόπολη φωτογραφημένη από τον Ιωάννη Λάμπρου τη δεκαετία του '60. Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Διαπιστώνοντας μια μέρα πόσο εσωστρεφείς και απαισιόδοξοι έχουμε γίνει όλοι με την κρίση, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να κάνουμε κάτι να αντιδράσουμε. Ναι, η πόλη είναι πεσμένη και ο Τύπος παλεύει με τα βάσανα της επιβίωσής του, αλλά στο μεταξύ ζούμε τη μόνη ζωή που έχουμε να ζήσουμε και περπατούμε αυτούς τους ίδιους δρόμους, που είναι το περιβάλλον μας κι ο κόσμος μας.


Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια σειρά τευχών για την ιστορία της πόλης που αγαπάμε. Μέσα από τη γνώση των γεγονότων που μας οδήγησαν ως εδώ ίσως δούμε σε μια νέα προοπτική αυτό που μας συμβαίνει. Δεν ακολουθήσαμε μια συστηματική ιστορική καταγραφή – ούτε ιστορικοί είμαστε, ούτε αυτό θα ήταν δυνατό σε 112 σελίδες. Σε αυτό το πρώτο μέρος του αφιερώματος λείπουν πολλά, πάρα πολλά γεγονότα και πρόσωπα που διαμόρφωσαν την πόλη όπως την ξέρουμε. Γίνεται όμως η αρχή και σχηματίζεται μια πρώτη ιδέα για το εγχείρημα που ξεκινάμε.


Αναγκαστικά, το πρώτο μέρος του αφιερώματος έχει έναν πιο ευθύ και γενικό χαρακτήρα, μέχρι να ειπωθούν τα βασικά. Στόχος μας είναι να καταγραφεί η ιστορία της πόλης μέσα από πλάγια γεγονότα και περιφερειακά πρόσωπα – όχι μόνο με τις αναμενόμενες, επιφανείς προσωπικότητες.


Εκτός από τα κείμενα, τα οποία επιδιώξαμε να είναι και ιστορικώς ακριβή και ευχάριστα, δώσαμε μεγάλο βάρος στην πρωτότυπη (και ορισμένες φορές) ανέκδοτη φωτογραφία. Ψάξαμε πολλά αρχεία και συγκεντρώσαμε τεράστιο υλικό, για να καταλήξουμε στις φωτογραφίες του τεύχους που κρατάτε. Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία τους, μεταξύ άλλων, το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, το Αρχείο της ΕΡΤ, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Αθηναίων.


Βλέποντας πόσα πολλά έχει περάσει αυτή η πόλη, πόσες μεταμορφώσεις, σκαμπανεβάσματα και αλλαγές, πόσο εύκολα η χαρά εναλλασσόταν με τη βία και ο θρίαμβος με την ήττα, καταλαβαίνουμε ότι είναι θέμα χρόνου οι τωρινές δυσκολίες να οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες. Μόνο που γι' αυτό χρειάζεται, εκτός από υπομονή, και θέληση.


Η δική μας θέληση είναι αυτό το τεύχος.

THE LIFO TEAM 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Συγχαρητήρια στην δημοσιογραφική ομάδα που επιμελήθηκε αυτό το αφιέρωμα. Ξεπεράσατε τους εαυτούς σας. Τον τελευταίο χρόνο διαβάζω την LIFO στην ηλεκτρονική της μορφή όμως αυτό το τεύχος είναι must have. Πρέπει επιτέλους να σας πω, πως ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας είναι εξαιρετικός και λειτουργεί σαν ένα ζωντανό κύτταρο. Διαβάζοντας καθημερινά τις διαδικτυακές εκδόσεις ξένων sites όπως CNN και TIME ο τρόπος που παρουσιάζετε τα θέματα σας είναι αισθητά καλύτερος. Πόσο μοιάζει το παρελθόν με το παρόν... χθες έκανα πολλές πικρές διαπιστώσεις μα είμαι αισιόδοξο πλάσμα. Χίλια μπράβο! Πάρις
Για να αγαπήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το μάθεις, απ' την καλή κι απ' την ανάποδη. Και αυτό ισχύει και για την Αθήνα. Χίλια μπράβο για ένα ήδη συλλεκτικό τεύχος!