Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης

Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
13

Από το μεγάλο αφιέρωμα της LiFO στην ιστορία της Αθήνας

Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Δημήτρης Χαρισιάδης, Ομόνοια 1955. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Bright Lights Big City: Νυχτερινές όψεις της Ομόνοιας σε καρτ ποστάλ της εποχής
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Δημήτρης Χαρισιάδης. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Ομόνοια, ο ομφαλός της πόλης Facebook Twitter
Δημήτρης Χαρισιάδης. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Φωτογραφία
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pissing Women: H φωτογραφική σειρά των ‘90s επιστρέφει τριάντα χρόνια μετά

Φωτογραφία / Pissing Women: H φωτογραφική σειρά των ‘90s επιστρέφει τριάντα χρόνια μετά

Οι φωτογραφίες της Sophy Rickett με τις νεαρές γυναίκες που το 1995 ουρούσαν δημοσίως στις ζώνες εξουσίας του Λονδίνου φορώντας εταιρική ενδυμασία, εκτίθενται αυτές τις μέρες στην βρετανική μητρόπολη.
THE LIFO TEAM
Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Φωτογραφία / Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Με αφορμή την έκθεση που φιλοξενείται στο Nationalmuseum της Στοκχόλμης και τη μεγάλη ρετροσπεκτίβα που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Liljevalchs, ανατρέχουμε στην καλλιτεχνική φιλοσοφία του κορυφαίου Ευρωπαίου φωτογράφου, η οποία συνοψίζεται σε μία φράση: Νιώσε – δεν χρειάζεται να προσπαθείς ιδιαίτερα.
THE LIFO TEAM
Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποθέωσε την ατέλεια 

Φωτογραφία / Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποδόμησε το glamour έρχεται στην Αθήνα

Στις εικόνες του ξεδιπλώνει με θάρρος, ωμότητα και χιούμορ την ανθρώπινη ιστορία. Διέλυσε τη γυαλιστερή όψη των περιοδικών και έβαλε, μέσω αυτών, σε κάθε σπίτι τις αντιθέσεις ενός ολόκληρου κόσμου. Σύντομα θα εγκαινιάσει το Onassis Ready με την έκθεση «you are invited».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Φωτογραφία / Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Μέσα σε μια ξεχασμένη στοά της Πανεπιστημίου, ένα από τα παλαιότερα φωτογραφεία της Αθήνας φυλά φιλμ και αρνητικά που κρύβουν μισό αιώνα ζωής της πόλης – από πολιτικές πορείες και εγκλήματα μέχρι καθημερινές στιγμές που έχουν χαθεί για πάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT

σχόλια

10 σχόλια
Αν δεν κανω λάθος η Πλατεια Ομονοιας γέμισε πλακάκια επι δημαρχειας Ντορας Μπακογιάννη!Η "διακοσμητικη" Δημαρχος Αθηναίων έκανε πολλα εργα τοτε,ενα άπο τα πολλα κ αυτο το εκτρωμα!!!
Έδειξα τις φωτογραφίες στην 8χρονη κόρη μου, λέγοντας της πως έτσι θυμάμαι την πλατεία Ομονοίας (είμαι 43 ετών). Έκπληκτη, μου απάντησε: "Είναι τέλεια! Γιατί είναι τόσο άσχημη τώρα, μπαμπά; Χαζοί την έφτιαξαν έτσι;". Τι να της απαντήσω τώρα; Για πείτε μου...
Ωραια τα συντριβανια, και ακομα πιο ωραιος ο δρομεας. ξερω οτι θα ακουστω γραφικη, αλλα.....λιγο πρασινο ρε παιδιααααααααααααα....κανα δεντρακι, να χαρει το ματακι μας, το παιδακι μας, και να ανασανουμε και λιγο.....Φυση....φτηνη, και απολυτως απαραιτητη!
συγγνώμη που θα σας πικράνω, αλλά και τότε πανάσχημη ήταν. Ούτε γραφική, ούτε και τολμηρά μοντέρνα, χωρίς ένα αρχιτεκτονικά ξεχωριστό στοιχείο, (το συντριβάνι; really?).. ένα τριτοκοσμικό κέντρο για μια τριτοκοσμική χώρα.
Από τότε που "έφυγε" το σιντριβάνι η πλατεία έχασε πολύ από την αισθητική της και τον αέρα της – τι έγινε σε αυτή την πόλη και μισήσαμε τόσο πολύ τα σιντριβάνια? Επίσης, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι οι φωτεινές επιγραφές νέον της εποχής είχανε μια πολύ καλή αισθητική και δίνανε μια κοσμοπολίτικη αύρα. Καμία σχέση με τις σημερινές επιγραφές ανά την Αθήνα.