ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού

ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού Facebook Twitter
24

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ ενός ζαχαροπλάστη στο Κολοράντο, ο οποίος αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού.

Το πολιτειακό δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί ότι η απόφαση του ζαχαροπλάστη Τζακ Φίλιπς να αρνηθεί να φτιάξει την γαμήλια τούρτα του Ντέιβ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ το 2012, αποτελούσε διάκριση σε βάρος του ζευγαριού.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα, ότι εκείνη η απόφαση παραβίαζε τα δικαιώματα του κ. Φίλιπς, σε μία ψηφοφορία 7 προς 2.

Το 2012, ο Ντέιβιντ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ, πήγαν στο ζαχαροπλαστείο του Τζακ Φίλιπς, στο Λέικγουντ κοντά στο Ντένβερ, για να παραγγείλουν μία τούρτα, για ένα πάρτι στο οποίο θα γιόρταζαν τον επερχόμενο γάμο τους στη Μασαχουσέτη αργότερα εκείνη τη χρονιά.

Όμως ο ζαχαροπλάστης, αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα, λέγοντας πως «αποτελούσε πάγια τακτική του καταστήματός του να μην παρασκευάζει τούρτες για γάμους ομοφύλων».

Αντιθέτως τους αντιπρότεινε άλλα προϊόντα, όπως τούρτες γενεθλίων και μπισκότα.

Στο δικαστήριο, ο Τζακ Φίλιπς είχε παραθέσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ως το λόγο για την άρνησή του.

Ο συντηρητικός Φίλιπς υποστήριξε επίσης ότι οι «καλλιτέχνες» έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι θα πουλήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τούρτες του είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες και συνεπώς η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, τον προστατεύει από το να εξαναγκάζεται σε δημιουργίες που εκφράζουν κάποιο μήνυμα αντίθετο προς τα «πιστεύω» του.

Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου έγραψε ότι η υπόθεση της τούρτας ήταν «ένα διδακτικό παράδειγμα» της «εφαρμογής των συνταγματικών ελευθεριών σε νέα πλαίσια»

Το Κολοράντο είναι μία από τις 22 πολιτείες που περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον νόμο κατά των διακρίσεων, ο οποίος επέτρεψε στον κ. Κρεγκ και τον κ. Μάλινς να κερδίσουν την υπόθεσή τους ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Δικαιωμάτων του κράτους.

Όμως η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η επιτροπή του Κολοράντο ήταν προκατειλημμένη κατά του κ. Φίλιπς.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ανησυχούν ότι η απόφαση υπέρ του Φίλιπς πιθανό να δημιουργήσει προηγούμενο για τη διαφορετική μεταχείριση των γάμων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις που θα αρνούνται να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια με το επιχείρημα πως είναι κάτι αντίθετο στη θρησκευτική πίστη τους.

Όμως η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου επικεντρώνεται συγκεκριμένα στην περίπτωση του κ. Φίλιπς.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διεθνή / Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τους ηλικιωμένους επιβάτες, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν ή να μην είναι σε θέση να χειρίζονται ένα smartphone
LIFO NEWSROOM
«Nestflix»: Πώς ένα ριάλιτι σόου με γεράκια έχει καταφέρει να καθηλώσει τους Αυστραλούς στις οθόνες τους

Διεθνή / «Nestflix»: Πώς ένα ριάλιτι σόου με γεράκια έχει καταφέρει να καθηλώσει τους Αυστραλούς στις οθόνες τους

Αυτή την περίοδο, οι θαυμαστές του ριάλιτι παρακολουθούν με αγωνία τη στιγμή που τα μικρά, τα οποία εκκολάφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επιχειρήσουν την πρώτη τους πτήση
LIFO NEWSROOM
Ανάσα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων

Διεθνή / «Ανάσα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων

Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν υπόθεση που θα μπορούσε να ακυρώσει τη νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων, διατηρώντας σε ισχύ το ιστορικό προηγούμενο του 2015
LIFO NEWSROOM