ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού

ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ομοφυλόφιλου ζευγαριού Facebook Twitter
24

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ ενός ζαχαροπλάστη στο Κολοράντο, ο οποίος αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού.

Το πολιτειακό δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί ότι η απόφαση του ζαχαροπλάστη Τζακ Φίλιπς να αρνηθεί να φτιάξει την γαμήλια τούρτα του Ντέιβ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ το 2012, αποτελούσε διάκριση σε βάρος του ζευγαριού.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα, ότι εκείνη η απόφαση παραβίαζε τα δικαιώματα του κ. Φίλιπς, σε μία ψηφοφορία 7 προς 2.

Το 2012, ο Ντέιβιντ Μάλινς και Τσάρλι Κρεγκ, πήγαν στο ζαχαροπλαστείο του Τζακ Φίλιπς, στο Λέικγουντ κοντά στο Ντένβερ, για να παραγγείλουν μία τούρτα, για ένα πάρτι στο οποίο θα γιόρταζαν τον επερχόμενο γάμο τους στη Μασαχουσέτη αργότερα εκείνη τη χρονιά.

Όμως ο ζαχαροπλάστης, αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα, λέγοντας πως «αποτελούσε πάγια τακτική του καταστήματός του να μην παρασκευάζει τούρτες για γάμους ομοφύλων».

Αντιθέτως τους αντιπρότεινε άλλα προϊόντα, όπως τούρτες γενεθλίων και μπισκότα.

Στο δικαστήριο, ο Τζακ Φίλιπς είχε παραθέσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ως το λόγο για την άρνησή του.

Ο συντηρητικός Φίλιπς υποστήριξε επίσης ότι οι «καλλιτέχνες» έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι θα πουλήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τούρτες του είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες και συνεπώς η προστασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, όπως προβλέπεται στο αμερικανικό Σύνταγμα, τον προστατεύει από το να εξαναγκάζεται σε δημιουργίες που εκφράζουν κάποιο μήνυμα αντίθετο προς τα «πιστεύω» του.

Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου έγραψε ότι η υπόθεση της τούρτας ήταν «ένα διδακτικό παράδειγμα» της «εφαρμογής των συνταγματικών ελευθεριών σε νέα πλαίσια»

Το Κολοράντο είναι μία από τις 22 πολιτείες που περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον νόμο κατά των διακρίσεων, ο οποίος επέτρεψε στον κ. Κρεγκ και τον κ. Μάλινς να κερδίσουν την υπόθεσή τους ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Δικαιωμάτων του κράτους.

Όμως η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η επιτροπή του Κολοράντο ήταν προκατειλημμένη κατά του κ. Φίλιπς.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ανησυχούν ότι η απόφαση υπέρ του Φίλιπς πιθανό να δημιουργήσει προηγούμενο για τη διαφορετική μεταχείριση των γάμων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις που θα αρνούνται να εξυπηρετούν ομόφυλα ζευγάρια με το επιχείρημα πως είναι κάτι αντίθετο στη θρησκευτική πίστη τους.

Όμως η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου επικεντρώνεται συγκεκριμένα στην περίπτωση του κ. Φίλιπς.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ