Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging

Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
10

Στις 29 Απριλίου ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. κεντρικά κτήρια στην καρδιά της Αθήνας που έχουν υποστεί βανδαλισμό θα καθαριστούν με πινέλα και μπογιά στο πλαίσιο του «Let's do it Greece Athens UnTag». 

«Το tagging υποβαθμίζει την πόλη μας, και δίνει μια εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας τόσο σε εμάς τους Έλληνες πολίτες όσο και στους τουρίστες. Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξει αυτή η εικόνα και η όψη του χώρου που ζούμε μια γειτονιά την φορά!», γράφει η πρόσκληση του event, που είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο Antonis Schwarz πίσω από την ιδέα «Athens UnTag» είναι μισός Γερμανός, λατρεύει το street art, «ειδικά τον Banksy» όπως λέει χαρακτηριστικά, αλλά τον ενοχλεί πολύ το tagging, «το 90% του οποίου είναι αισθητικής ποιότητας μηδέν». «Με πληγώνει να υποβαθμίζεται συνεχώς η Αθήνα. Ο καθένας ταγκάρει όπου θέλει», λέει στο LIFO.gr. 

  

 

Η δράση λέγεται Athens UnTag και συνδιοργανώνεται με την εθελοντική ομάδα Let's do it Greece με στόχο να καθαριστούν κεντρικά σημεία της πόλης από graffiti.

Αυτό που γίνεται πρακτικά είναι καθαρίζονται με ειδικά πλυστικά μηχανήματα τα σημεία και στη συνέχεια να βάφονται με ειδικά χρώματα, που ακόμη κι αν ξαναγραφτούν, σβήνουν με σαπούνι.

«Το ειδικό χρώμα λειτουργεί σαν προστασία κατά του γκράφιτι. Ακόμη κι αν ξαναγράψουν, το ξεπλένεις εύκολα. Ο κόσμος δεν είναι καθόλου ενημερωμένος σχετικά», εξηγεί. 

Βίντεο και φωτογραφίες από τον καθαρισμό των σκαλιών δίπλα στον Ι.Ν. Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην οδό Σκουφά 36, τον περασμένο Νοέμβριο:

Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
 

Το tagging έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες πληγές της Αθήνας, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί και σύμφωνα με τον Antonis υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορούν να γίνουν για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

«Να απαγορευτεί η πώληση των σπρέι σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών, να μπει φόρος στα σπρέι για να πληρώνεται ο καθαρισμός μετά, η αστυνομία να το κυνηγάει περισσότερο και να υπάρξουν κυρώσεις για όσους το κάνουν», λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το βασικό πρόβλημα είναι η ελλιπής νομοθεσία στην Ελλάδα.

«Καταλαβαίνω πως θέλουν να κάνουν training στα skills τους, οπότε θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τοίχος για να κάνουν προπόνηση όλα αυτά τα άτομα. Και καλό θα ήταν οι δήμοι να πιέσουν τα πράγματα και να απαιτήσουν αυστηρότερη νομοθεσία», καταλήγει ο ίδιος.

Μερικά από τα σημεία που θα καθαριστούν στο πλαίσιο της επερχόμενης δράσης:

Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
Η δράση «Athens UnTag» θέλει να καθαρίσει την Αθήνα από το tagging Facebook Twitter
Urban Culture
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η παραγγελία σου ετοιμάζεται»: Πώς το ντελίβερι έγινε εξάρτηση;

Living / «Η παραγγελία σου ετοιμάζεται»: Πώς το ντελίβερι έγινε εξάρτηση;

Τεμπελιά ή έλλειψη χρόνου; Πώς το ντελίβερι άλλαξε τις διατροφικές μας συνήθειες, τι ρόλο έπαιξε η πανδημία στην καθιέρωσή του, τι παραγγέλνουμε εκτός από φαγητό και τι αποκαλύπτει για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
7 tips για να τρως έξω καλύτερα, από κάποιον που έχει φάει το άθλημα με το κουτάλι

Living / 7 tips για να τρως έξω καλύτερα ― από κάποιον που έχει φάει το άθλημα με το κουτάλι

Ο κριτικός γαστρονομίας της «Washington Post» έτρωγε έξω επί 140 βράδια συναπτά. Έχει λοιπόν γερό στομάχι σε όσα μπορούν να σου γυρίσουν τ' άντερα. Ιδού οι συμβουλές του για να μη τρελαίνεσαι κάθε φορά που πληρώνεις μια περιουσία για ένα τίποτα.
THE LIFO TEAM
Τι της βρίσκεις της Αθήνας που δεν το βρίσκω εγώ;

Living / Τι της βρίσκεις της Αθήνας που δεν το βλέπω εγώ;

Η Αθήνα γίνεται ολοένα πιο ακριβή, πιο βρόμικη, πιο δύσκολη στην καθημερινότητα. Κι όμως, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες εξακολουθούν να την επιλέγουν ως τόπο διαμονής. Επτά νέοι κάτοικοι της πόλης μιλούν για όσα εκτιμούν σε αυτήν και που οι Αθηναίοι πλέον προσπερνούν.
M. HULOT
ΕΠΕΞ Hobbies για να μεγαλώσεις το skillset σου

Living / Η ζαχαροπλαστική είναι η νέα κεραμική: 14 νέα χόμπι για να περάσει ο καιρός

Για τις μητέρες που θέλουν να τρέξουν, για τάβλι και παρέα, για εκείνους που αγαπούν τη μαγειρική, αλλά και για όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες: τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσεις μια νέα ασχολία που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Φίλε μου, πώς πήγε μέχρι τώρα το καλοκαίρι σου;

Καλοκαίρι 2026 / Φίλε μου, πώς πήγε το καλοκαίρι σου;

Έκανες ωραία ταξίδια; Ήταν το νησί όπως το περίμενες; Δούλευες ή ήσουν από τους τυχερούς που οι διακοπές ξεκίνησαν Ιούνιο και κρατάνε ακόμα; 11 άτομα που πήραν μόλις το καράβι της επιστροφής μιλούν για το καλοκαίρι τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ