Καμμένος στη Liberation: H Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

Καμμένος στη Liberation: H Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία Facebook Twitter
5

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία» προειδοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε μία μεγάλη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Liberation».

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά o κ. Καμμένος σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος κίνδυνος κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας έτσι μια δήλωση που θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τουρκία ασκεί πραγματική πίεση στην Ελλάδα.

«Μέσα σε έναν χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%. Οι εναέριες κατά 48%. Η εξήγηση έγκειται στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο Αφρίν και προσπαθούν να μεταφέρουν την ένταση στην Ελλάδα».

Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει ο υπουργός Άμυνας, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι' αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», επισημαίνει. 

Σε ερώτηση για το «μπλόκο» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δηλώνει: «Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα αυτό της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. Ομως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους».

Όσο αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Καμμένος επιμένει ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν είναι θέμα ελληνικού εγωισμού, αλλά ιστορικής αλήθειας και πολιτισμού, ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού.

«Στο σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος που συνέταξε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 2004, το άρθρο 1 ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασιζόταν στον ελληνικό πολιτισμό» τονίζει και προσθέτει: «Κι αυτό παραπέμπει στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος μιλούσε ελληνικά και όχι σε κάποιον Μεγάλο Αλέξανδρο βασιλιά των Σλάβων. Ο όρος "Μακεδονία" δεν χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο επί Τίτο ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια Μακεδονία του Αιγαίου. Υπάρχουν σύμβολα που πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται».

Με πληροφορίες από Liberation

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ