Στο σημερινό «Α μπα»: αδυναμία χαρακτήρα

Στο σημερινό «Α μπα»: αδυναμία χαρακτήρα Facebook Twitter
72

__________________

1.


Αγαπημένοι μου, θέλω τη βοήθεια σας! Είμαι 24 και γενικά δεν φοράω ποτέ τακούνια, επειδή δεν με βολεύουν και ούτε ξέρω να τα περπατήσω. Είμαι 1,72 και έτσι η επιλογή δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνήθως στους γάμους κλπ επιλέγω ένα μακρύ φόρεμα ή μια μακριά φούστα για να μη φαίνεται το παπούτσι και να φαίνεται πιο ομοιόμορφο το σύνολο. Όμως τώρα έχω ένα γάμο σε λίγες μέρες και έπεσε στην αντίληψη μου ένα ωραίο μαύρο, κολλητό φόρεμα που σταματάει λίγο κάτω από το γόνατο. Πιστεύετε ότι μπορώ να βρω ένα φλατ παπούτσι που να ταιριαζει και να μη φαίνεται άσχημο ή να επιστρέφω στα μακριά φορέματα;
ΥΓ: να τονίσω πως εννοείται ότι για μια μέρα θα έβαζα τακούνια για να ταιριάζω σε μια τέτοια περίσταση, αλλά το επιχείρησα μια φορά στο παρελθόν και δεν τα περπαταγα, με περπαταγαν! Δυσκολεύομαι πολύ να ισορροπήσω και είναι γελοίο το θέαμα. Είμαι ατσουμπαλη γενικά, είμαι και αθλήτρια από μικρή...έχει συνηθίσει το πόδι μου τα αθλητικά.
-???


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μεταξύ των φλατ και των δωδεκάποντων υπάρχουν και ενδιάμεσες επιλογές και πάχη τακουνιών που περπατιούνται εύκολα, αλλά εννοείται και ότι θα υπάρχει κάποιο φλατ που θα ταιριάζει με το φόρεμα που διάλεξες. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να φοράς μακριά φορέματα που κρύβουν το γεγονός ότι δεν φοράς τακούνια.

__________________

2.


Αγαπητή Α, μπα
Πριν από 7-8 χρόνια συνέβη ένα περιστατικό που δεν μπορώ να ξεπεράσω. Δύο φίλες μου, η μία από αυτές εντυπωσιακά όμορφη γυναίκα, κι εγώ, είχαμε πάει σε μια θεατρική παράσταση μιας ομάδας νέων ηθοποιών (τώρα πια κάποιοι από αυτούς έχουν αναγνωρισιμότητα). Το θεατράκι ήταν μικρό και εκείνη τη μέρα σχεδόν άδειο. Καθισαμε αρκετά μπροστά, 2η σειρά με την 1η εντελώς άδεια, και η παράσταση ξεκίνησε. Καθώς εκτυλισσόταν η πλοκή, παρατήρησα ότι ένας συγκεκριμένος ηθοποιός είχε στρεψει το βλέμμα του στην όμορφη φίλη μας και κάθε φορά που είχε ατάκα για το κοινό, την έστελνε σε αυτήν. Ως εδώ κανένα πρόβλημα. Σε κάποια στιγμή λοιπόν, το σενάριο απαιτούσε να αλληλεπιδράσει με το κοινό και αυτός στράφηκε ξεκάθαρα προς εμένα και τη φίλη μου και αφού με έδειξε (σχεδόν με ακουμπησε), είπε μια ατάκα του τύπου: "πω, πω, να μια γυναίκα άσχημη, μπλιαχ", συνοδεύοντάς το με μια γκριμάτσα απέχθειας, και ολοκληρώνοντας την ατάκα: "ενώ η διπλανή της... Θέλω το τηλέφωνό σου όταν τελειώσει η παράσταση!". Γέλασε όλη η αίθουσα, η πλοκή συνεχίστηκε, κάποια στιγμή το μαρτύριο πια για μένα τελείωσε και στο φευγα ο τύπος βγήκε από τα καμαρίνια και ρώτησε τη φίλη αν της άρεσε η παράσταση, ψευτομιλησαν και αποχωρήσαμε.
Οι φίλες μου δεν έκαναν κανένα απολύτως σχόλιο για το συμβάν, μάλιστα χαρωπες πήγαμε και για ποτό, σαν να μην συνέβη τίποτα, ίσως για να μη με φέρουν σε δύσκολη θέση. Εγώ όμως ένιωσα προσβεβλημενη, ταπεινωμενη, πραγματικά δεν με έχει φέρει ποτέ φανερά κανένας σε τόσο άσχημη θέση ώστε να ντρέπομαι για την εμφάνισή μου. Κάθε φορά που σκέφτομαι το συμβάν μουδιαζω από ντροπή και αναρωτιέμαι γιατί εκείνη τη στιγμή δεν μάζεψα την αξιοπρέπεια και τα πράγματά μου για να φύγω. Πώς μπόρεσε ένας ξένος άνθρωπος να με προσβάλλει έτσι; πώς μπόρεσα να επιτρέψω σε έναν τυχαίο μαλακα να με προσβάλλει έτσι ; και τέλος γιατί οι φίλες μου δεν μου είπαν έστω μια κουβέντα και το προσπερασαν έτσι; δεν θυμωνω με αυτές τόσο, όσο με εμένα που δεν αντεδρασα. Δεν ξέρω τι φταίει. Εκτοτε, οπότε βρίσκομαι δίπλα σε άτομα που θεωρώ ότι είναι ομορφότερα από εμένα, ασχέτως φύλου, νιώθω τα λόγια και τη γκριμάτσα του να με σκεπαζουν. Για την ιστορία, πάντα είχα φλερτ, σχέσεις, κομπλιμεντα, δεν μου έλειψαν ποτέ, δεν είχα την αίσθηση ότι είμαι ο θηλυκός κουασιμοδος, αλλά ακόμα και να ήμουν, αξιζα τέτοια ξεφτίλα, στα πλαίσια της περίφημης σάτιρας;
Σε φιλώ.
- Θηλυκός Κουασιμοδος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν το επέτρεψες, έγινε χωρίς την συγκατάθεση σου. Έτσι λειτουργεί το θράσος. Αν είχες φύγει δεν θα το είχες γλιτώσει, και πάλι θα το είχες ζήσει. Και δεν ξέρουμε τι θα έκανε αν έφευγες. Λες να συνειδητοποιούσε πόσο γελοίος είναι εκείνο το δευτερόλεπτο, και να σου ζητούσε ειλικρινά συγνώμη; Ή θα έλεγε κάτι χειρότερο; Ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση σε κάτι τέτοιο; Χρειάζεσαι την ετοιμότητα της Τσέλσι Χάντλερ για να πάρεις τέτοιο ρόλο μέσα σε ένα θέατρο ως θεατής.


Τώρα όμως σκέψου γιατί έκανες το «τέχνασμα» για καμάκι αυτού του ανθρώπου σημαδούρα για το πώς βλέπεις τον εαυτό σου. Ο στόχος του ήταν να τραβήξει την προσοχή της φίλης σου. Άντρες συγκεκριμένης ιδιοσυγκρασίας πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι κοπάδια και αν απομονώσουν μια υποβιβάζοντας τις διπλανές της, θα την χτυπήσουν πιο εύκολα, σαν γαζέλα που έμεινε πίσω στο τρέξιμο. Είναι ένα από τα πιο παλιά «τρικ», ας πούμε, δεν είναι κατάλληλη η λέξη, αλλά τι άλλο να πω. Είναι παλιό, πολύ παλιό, αλλά επιβιώνει μέχρι σήμερα, επειδή όπως φαίνεται υπάρχουν ακόμα γυναίκες που δεν το ξέρουν ως μέθοδο για καμάκι, αλλά πιστεύουν ότι όντως είναι άσχημες.


Θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα να θυμώσεις και με τις φίλες σου. Γιατί όχι; Τους φάνηκε αστείο; Τους φάνηκε αμελητέο; Αγνοούν αυτό το παμπάλαιο κόλπο; Μήπως η φίλη σου κολακεύτηκε κι από πάνω; Γιατί δεν τους κάνεις μια κουβέντα; Αν το θυμούνται βέβαια, ενώ εσύ σιγοβράζεις εδώ και οχτώ χρόνια.

__________________
3.

Ναι, το ξέρω ότι θα με πεις άξεστη αλλά τον τελευταίο καιρό, όταν τρώω μόνη μου στο σπίτι, τα τρώω σχεδόν όλα με κουτάλι. Ρύζι, αρακάς, κριθαράκι, κους κους, βασικά ό,τι είναι κάπως μικρό (όχι π.χ. ψάρι), πιάνεται πολύ πιο εύκολα με το κουτάλι. Γιατί όμως το savoir vivre απαιτεί πηρούνι σε τροφές που τρώγονται ευκολότερα με κουτάλι (ενίοτε σε συνδυασμό με το κουτάλι που το χρησιμοποιείς για να κάνει αντίσταση); Τρώγανε σε παλιότερους αιώνες με το κουτάλι οι φτωχοί και για να διαχωριστούν οι πλούσιοι άρχισαν το πηρούνι έτσι για να τους δείξουν; Και τέλος πάντων, γιατί εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε πηρούνι; Σε προτρέπω την επόμενη φορά που θα φας αρακά (με πατατούλες, καρότι, κι ό,τι άλλο συνοδευτικό) να δοκιμάσεις με κουτάλι, θα δεις τεράστια διαφορά και θα με θυμηθείς.
Νεοάξεστη;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολύ καλά υποψιάστηκες, έγινε μόδα από την αριστοκρατία και έφτασε στον λαό με την μαζική παραγωγή του 19ου αιώνα. Για το ιστορικό και πολύ ενδιαφέρον κομμάτι παραπέμπω εδώ.

Όμως μην το βγάλουμε και άχρηστο βρε Νεοάξεστη. Εντάξει ο αρακάς και ο πουρές, αλλά πώς θα φας ψητό κρέας χωρίς μαχαιροπήρουνο;

__________________
4.

Dear A,mpa?,
Το καλοκαίρι φοράω καπέλο για τον ήλιο και το χειμώνα για το κρύο αλλά και τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου που στέλνει και τότε. Έχω μακρυά, κάπως φουντωτά μαλλιά και με τα καπέλα τα μαλλιά μου πάνω-πάνω παίρνουν το σχήμα των καπέλων. Φαντάζομαι όπως και όσοι οδηγούν μηχανές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα λόγω κράνους. Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό πέρα από το συνεχές και ανελέητο λούσιμο; Ένας αφρός θα βοήθαγε ή θα τα έκανε και πιο λαδωμένα (γιατί τα καπέλα φέρνουν και λίγο λάδωμα, ξέχασα να πω, όσο συχνά και να τα πλένεις, είναι που ιδρώνει το κεφάλι και βαμβακερό καπέλο να ΄χεις);


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μάλλον η λιγότερη επεξεργασία και τα λιγότερα προϊόντα είναι καλύτερα σε αυτή την περίπτωση. Ίσως είναι καλύτερο να πιάνεις τα μαλλιά σου κότσο ώστε να δίνεις εσύ το σχήμα που θέλεις, και όχι αυτό που δίνει το καπέλο. Το καλοκαίρι βοηθάει αν τυλίγεις πρώτα με μαντήλι το κεφάλι σου και βάζεις το καπέλο από πάνω. Αυτό όμως που βοηθάει ακόμη περισσότερο είναι να ξέρεις ότι μόνο εσύ βλέπεις το πρόβλημα. Είμαι σίγουρη ότι αν τα τινάζεις μια φορά όταν βγάζεις το καπέλο θα είναι μια χαρά.


__________________
5.

Ειμαι ομοφυλοφιλη και στο πανεπιστημιο φλερταραμε με μια κοπελα εξι χρονια μεγαλυτερη μου με τα ματια και μισολογα. Ωσπου μια μερα παιρνω την αποφαση να της την πεσω και τηλεφωνο δεν με πηρε ποτε.. Γιατι φλερταρε αφου τελικα δεν ηθελε;


AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τι δεν ήθελε; Να τα φτιάξει μαζί σου; Γιατί φλέρταρε ενώ δεν σκόπευε να τα φτιάξει μαζί σου; Γιατί φλέρταρε ενώ δεν ήθελε καν να βγει μαζί σου για να δοκιμάσει; Αν θεωρήσουμε ότι όντως φλέρταρε, διότι μπορεί εσύ να φλέρταρες και αυτή όχι (τα μάτια και τα μισόλογα είναι αρκετά φλου), τότε, η απάντηση είναι ότι το φλερτ δεν είναι δέσμευση. Μερικές φορές το φλερτ είναι μόνο για το φλερτ, χωρίς άλλο στόχο. Μπορεί να ήθελε να επιβεβαιωθεί, μπορεί να έχει άλλη, μπορεί να μην έχει άλλη και να μην είναι λεσβία, μπορεί να είναι λεσβία και να μην το ξέρει, μπορεί να διασκέδαζε και να περνούσε την ώρα της με ματιές και μισόλογα.


Μόνο και μόνο επειδή θέλεις κάτι πάρα πολύ, δεν συνωμοτεί το σύμπαν για να το αποκτήσεις.

__________________
6.


Παρατηρώ πολλές όταν γίνονται μάνες να μιλάνε στον πληθυντικό αντί ενικό για το παιδι τους. Φαγαμε, κοιμηθηκαμε κλπ. Άκρως εκνευριστικο. Εχεις καμια ιδέα γιατί το κανουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ως κάποιο σημείο, όταν είναι πολύ μικρά τα μωρά, όντως χρειάζεται ο πληθυντικός γιατί είναι κάπως παραπλανητικό να πεις «έφαγε». Αν δεν ήσουν εκεί να συμμετέχεις πάρα πολύ ενεργά, αν δεν έκανες την μισή δουλειά (από το να παρέχεις την τροφή μέχρι να το βοηθάς να καταπιεί), δεν θα έτρωγε. Πράγματι είναι κάτι που έγινε από κοινού. Ακόμα και ο ύπνος. Τα μωρά μαθαίνουν να ηρεμούν και να κοιμούνται με την βοήθεια των γονιών τους. Χρειάζεται πολύ κούνημα, υπομονή, και διάφορα κόλπα για να ησυχάσουν αρκετά ώστε να κοιμηθούν.


Αυτό για τα βρέφη. Αν το παιδί πάει δημοτικό, είναι άλλο το θέμα.

_________________
7.


Αγαπητή μου Αμπα, σου εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά!
Να σου πω κι εγώ το «πρόβλημα» μου. Έχω μια πολύ καλή φίλη η οποία έχει παχύνει αρκετά τον τελευταίο καιρό. Όταν γέννησε πριν από 4 χρόνια είχε βάλει 5 κιλά τα όποια από μόνη της έλεγε ότι πρέπει να χάσει. Βέβαια δεν έκανε καμία προσπάθεια και με την πάροδο των χρόνων τα 5 έγιναν 10+.
Αραιά και που αναφέρει ότι θέλει να αδυνατίσει. Εγώ πάντα είμαι υποστηρικτική, ποτέ δε της λέω ότι έχει μεγάλη διαφορά από πριν (ήταν κανονική στα κιλά) και της προτείνω να ξεκινήσει με έναν καλό διαιτολόγο και με μια ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα. Όμως ποτέ δεν το κάνει και από μόνη της λέει δικαιολογίες όπως «καλοκαίριασε, κάνει ζέστη, δεν μπορώ να ζοριστώ τώρα», «χειμώνιασε, η κακοκαιρία με ρίχνει ψυχολογικά», «μετά από το Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει ο Παιδικός», «μετά από τις γιορτές», «μετά από τον Ιούνιο που θα κλείσει ο Παιδικός» κ.λπ. Τονίζω ότι τα λέει αυτά από μόνη της γιατί εγώ ποτέ δεν της έχω θίξει το θέμα, ούτε έχω σχολιάσει την εμφάνιση της, ούτε τη ρωτάω αν πήγε σε διαιτολόγο ή πότε θα πάει.
Την μόνη φορά που την είδα να αγανακτεί πραγματικά με τα κιλά της ήταν κάποια στιγμή που βιαζόμασταν και περπατούσαμε γρήγορα. Είχε λαχανιάσει και μου είπε «Πρέπει οπωσδήποτε να αδυνατίσω, σαν μπόγος έχω καταντήσει, ούτε να περπατήσω γρήγορα δεν μπορώ!».
Τελευταία είχαμε να βρεθούμε από κοντά 2 μήνες επειδή έλειπα και όταν ξαναβρεθήκαμε ήταν σαν να είδα όλη τη διαφορά με το πριν μαζεμένη. Ίσως πάχυνε λίγο ακόμα, ίσως επειδή είχα να τη δω καιρό μου έκανε τόση εντύπωση.
Τι πρέπει να κάνω ως φίλη που τη νοιάζομαι; Να της πω κάτι με ωραίο τρόπο για να την ταρακουνήσω; Προφανώς και καταλαβαίνει ότι έχει παχύνει, προφανώς και δε θέλει να ζοριστεί για να αδυνατήσει αλλά όσο περνάει ο καιρός τα κιλά συσσωρεύονται και πέρα από την εμφάνιση μπορεί να έχει και θέματα υγείας. Ήδη άρχισε να της πονάει η μέση.
Για να μην παρεξηγηθώ, δε με νοιάζει η εμφάνιση της φίλης μου, εγώ την αγαπάω όπως και αν είναι. Αν η ίδια δε προβληματιζόταν ούτε που θα το ανέφερα.
Τι να κάνω; Να της μιλήσω ή να την αφήσω να αποφασίσει μόνη της τι θέλει να κάνει με το σώμα της;
-8


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όταν κάποιος δεν μπορεί να αδυνατίσει, δεν είναι επειδή δεν θέλει να ζοριστεί. Η απόρριψη και η άγνοια όσων δεν είχαν ποτέ προβλήματα βάρους είναι ένας από τους παράγοντες που αδρανοποιούν τους ανθρώπους που παλεύουν με αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι τεμπέληδες, δεν είναι οκνηροί, δεν είναι ζήτημα απόφασης. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό. Το φαγητό είναι σύνθετη υπόθεση.


Μην χρησιμοποιείς το επιχείρημα της υγείας για να δείξεις πόσο νοιάζεσαι. Μπορεί να υπάρχει θέμα, αλλά αν είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου, σε κάποιο επίπεδο την περιφρονείς για την αδυναμία της να χάσει κιλά και η «υγεία της» είναι πρόφαση για να της δείξεις πόσο ανεύθυνη είναι. Δεν ξέρεις την κατάσταση της υγείας της, όπως δεν την ξέρεις για οποιονδήποτε δεν φαίνεται να έχει παραπάνω κιλά. Αυτή η περιφρόνηση να είσαι σίγουρη ότι φαίνεται.


Λες ότι αν δεν προβληματιζόταν δεν θα το ανέφερες καν. Μόνο που λες επίσης ότι μια φορά την είδες να αγανακτεί πραγματικά για τα κιλά της. Αν δεν μπορείς να αποβάλεις την αίσθηση ανωτερότητας που έχεις («εγώ δεν θα ήμουν στη θέση της γιατί εγώ θα έκανα αμέσως αποτελεσματική δίαιτα»), δεν θα μπορέσεις να βοηθήσεις.


Κατά τα άλλα, ισχύει ό,τι ισχύει πάντα. Αν δεν σου έχουν ζητήσει βοήθεια, δεν την προτείνεις με το ζόρι. Αν θέλεις να συζητήσεις και να μάθεις πώς αισθάνεται για τα κιλά της, μπορείς να το κάνεις. Όχι για να προτείνεις λύσεις – το ξέρουμε ότι για να χάσει κανείς κιλά πρέπει να κάνει δίαιτα. Για να ακούσεις, και να καταλάβεις πώς σχετίζονται τα κιλά της με τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό της.


72

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
#6: Εμένα με εκνευρίζει αυτός ο πληθυντικός πάντως... Εμείς περπατήσαμε μετά το χρόνο, εμείς κόψαμε την πάνα, εμάς δεν μας αρέσουν τα γλυκά, ..., εμείς περάσαμε στην πρώτη μας επιλογή (στο πανεπιστήμιο)... Μου βγάζει κάτι σαν προσπαθούν οι γονείς να ανέβουν μέσω των κατορθωμάτων των παιδιών τους. Σαν να λένε, εσύ, που το παιδί σου δεν περπατάει ακόμη, δεν είσαι καλή μάνα! Ζουν ανάμεσά μας, μη νομίζετε ότι υπερβάλλω.
#1 επειδή και εγώ εχω θέμα με το τακούνι και βαριέμαι να το φοράω έχω βρει την απλή λύση: 1) μπότες με χοντρό τακούνι 4-6 ύψος, το φοράς φαινεσαι ωραια και δεν σου φεύγουν τα πόδια 2) μποτάκια κλειστά μέχρι τον αστράγαλο κλπ, ακόμα και με λεπτό τακούνι να είναι επειδή είναι κλειστά σου κρατάνε το πόδι ωραία οπότε είναι πιο δύσκολο να φας τούμπα. Αλλά και πάλι υπάρχουν μποτάκια πια στην μόδα και με πιο χοντρό τακούνι που το κάνουν ακόμα πιο βολικό. 3) Το αγαπημένο μου κυρίως για το καλοκαίρι πλατφόρμες, έχει πολλά μεγέθη τακουνίων να επιλέξεις και είναι πολύ βολικές. Έχουν βγει και χειμωνίατικες αλλά δεν με τρέλαναν. Αν θέλεις δοκίμασε, εμένα πάντως με έσωσαν
#6.Θα πω πώς μου ακούγεται,γιατί δεν είμαι μάνα.Αντίθετα με τη Λένα,δε βρίσκω καθόλου παραπλανητικό τον ενικό.Όταν λέμε,ότι έφαγε,κανένας δε σκέφτεται,ότι σηκώθηκε μόνο του,πήγε κι έφτιαξε το γάλα του και μετά γύρισε στην κούνια να το πιει.Ξέρουμε,ότι ένας ενήλικας φρόντισε για αυτό.Υπάρχει και το τάισα,το κοίμησα,το άλλαξα,που δείχνει και ποιος ενήλικας ασχολήθηκε.Ο πληθυντικός μπορεί να γίνει και αστείος.Όταν λέει αλλάξαμε πχ,έβαλε και η μάνα καθαρή πάνα;Το καταλαβαίνω μέχρι ένα σημείο,γιατί οι μητέρες συνηθίζουν να μιλάνε στο μωρό τους,όταν τα κάνουν αυτά,για να το ηρεμήσουν,να έχουν επικοινωνία μαζί του,να του εξηγήσουν.Του περιγράφουν τι θα κάνουν,λέγοντας,ότι τώρα θα πιούμε το γάλα μας,θα βάλουμε αυτό το ποδαράκι στη φόρμα κτλ.Είναι πιο τρυφερό το θα το κάνουμε μαζί.Ενώ το εγώ θα σου κάνω αυτό ακούγεται κάπως αυταρχικό,καταπιεστικό.Μπορεί λοιπόν αργότερα σε μια κουβέντα να παρασυρθεί και να μιλήσει έτσι όπως μιλάει με το μικρό από συνήθεια.Πολλές φορές όμως έχω την αίσθηση,ότι θέλει να υπερτονίσει τη συμμετοχή της,ενώ είναι αυτονόητη.Κι ότι το απολαμβάνει σε τέτοιο βαθμό,που γίνεται γλυκερό προς το εμετούλης.Εντάξει,μάνα είναι.Θα κάνει και την υπερβολή της.Αλίμονο.Αν και κάποιες φορές πιάνω στον αέρα την αγωνία,να δείξει,ότι είναι πιο ευχάριστο από ό,τι είναι πραγματικά για εκείνη.Σε μεγαλύτερες ηλικίες βλέπουμε και μια ταύτιση,μια αδυναμία να ξεχωρίσουν ποιος κάνει τι.Διαβάσαμε,πήραμε βαθμούς,διάκριση στην τάδε δραστηριότητα κτλ.Προφανώς και βοηθάνε πολύ οι γονείς,σίγουρα είναι πολύ περήφανοι,αλλά κάπου σαν να το καπελώνουν το παιδάκι.
Υπάρχουν κι αυτές που μιλάνε στο παιδί τους τόσες ώρες τη μέρα, γιατί δεν βλέπουν άλλο κόσμο, ώστε τους ξεφεύγει ασυναίσθητα μετά σε κουβέντα ενηλίκων. Κατευθείαν πάει το χέρι στο στόμα αλλά το είπε ήδη και είναι πολύ αργά να το διορθώσει :)Πάντως από μια ηλικία και μετά που αποκτά ανεξαρτησία κινήσεων και συνηθειών το παιδί είναι όντως γελοίο. Πραγματικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να δίνεται ως συμβουλή από παιδίατρο, ιατρικό επισκέπτη, όποιον παρακολουθεί το παιδί να κοπεί ο πληθυντικός!
#1 Οπως λέει και η Αμπά δεν είναι ανάγκη να φοράς 12 ποντα, υπάρχουν κι άλλα παπούτσια. Αν ο γάμος είναι καλοκαίρ μπορείς να φορέσεις πλατφόρμες που είναι πιο άνετες ή ακόμα και φλατ σανδάλια. Υπάρχουν πολλά φλατ σανδάλια που είναι πολύ ωραία και δεν χρειάζεται να τα κρύβεις. Αν είναι χειμώνα και θες οπωσδήποτε να βάλεις φλατ γιατί αισθάνεσαι άβολα με οποιδήποτε τακούνι ψάξε μια ωραία μπαλαρίνα. Δεν είναι ανάγκη να φοράς μακριά φορέματα για να κρύβεις το γεγονός οτι φοράς φλατ, η έλλειψη τακουνιού δεν κάνει απαραίτητα ένα παπούτσι μη επίσημο ή άσχημο.Μια συμβουλή για τους γάμους. Μπορείς να βάλεις κάποιο τακούνι και να έχεις και φλατ μαζί σου για αργότερα. Ακόμα κι αν έχεις συνηθίσει το τακούνι μετά από πολλές ώρες γίνεται κουραστικό
#6 Ισως γιατί βλέπουν το παιδί ως προέκτασή τους, ίσως επειδή το είχαν τόσους μήνες μέσα τους κι όταν έτρωγαν πχ όντως έτρωγαν μαζί. Υποθέτω οτι μετά τη γέννηση είναι δύσκολο να γίνει ξαφνικά αυτός ο διαχωρισμός όμως ναι είναι εκνευριστικό, σε οποιαδήποτε ηλικία (και κυρίως όταν το παιδί πηγαίνει σχολείο και σου πετάνε κάτι τύπου την δεύτερη ώρα είχαμε μαθηματικά). Και αυτή τη φορά θα διαφωνήσω με την Αμπά. Αν και εξαρτημένο απόλυτα από τη μητέρα το μωρό δεν είναι η μητέρα, είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Αν μια μητέρα θέλει να πει οτι βοήθησε το μωρό να φάει μπορεί να πει οτι το τάισα ή το κοίμησα αλλά το μωρό είναι αυτό που τρώει ή κοιμάται ή κάνει κακάκια, όχι η μητέρα. Εκτός αν η μητέρα τρώει την στιγμή που τρώει το μωρό ή κοιμούνται μαζί βρίσκω λίγο άτοπο τον πληθυντικό.
Αγαπητο 2, επειδη εχω υπαρξει "θυμα" αλληλεπιδρασης μεταξυ σκηνης/θεατη σε ψιλοαδειο θεατρο (βεβαια εγω εισεπραξα φιλακι στο μαγουλο, αλλα ετυχε να είμαι ο μοναδικος μη συνοδευομενος αρρεν στην πρωτη σειρα, δεν ήταν προσωπικο αλλα η πιο βολικη επιλογη της) ΑΛΛΑ ήταν όλα μερος της παραστασης και όχι καποιου αυτοσχεδιασμου θελω να σε ρωτήσω: ήταν μερος της παραστασης ή αυτοσχεδιαστικο το συμβαν; επρεπε ο ρολος τους να προσβάλει μια για να την πεσει στην διπλανη; ήταν μερος του κειμενου; και πιο ηταν το γενικο πλαισιο του ρολου; δηλαδη ως ρολος ήταν ο "λιγουρης" κτλ. Αν ήταν αυτοσχεδιαστικα εκτος ρολου εχεις δίκιο, αν ηταν μερος του κειμενου ή των οδηγιων που εξυπηρετουσαν το εργο δεν εχεις. Το παρουσιαζεις σαν να συνεβει στο μπαρ και όχι ως μερος θεατρικου, ιδιως όταν προκειται για σατιρα που συχνα "γελιωποιει" το κοινο, το ότι οι ερασιτεχνικες (ακομα και πολλες επαγγελματικες) σατιρες είναι για το κλαματα δεν αναιρει το γεγονος ότι είναι ειδικη κατηγορία.1. Αν ήταν εκτος ρολου είναι απαραδεκτος2. Αν ήταν εντος ρολου είναι θεμιτοΤα παντα εξαρτωνται απο το1 ή το 2. Μεχρι στιγμης μας είπες ότι το ίδιο το κειμενο επεβαλε οι ηθοποιοι να απευθυνονται στο κοινο και ότι ήταν σατιρα (πιο δυσκολο είδος και απο την κωμωδία που σημαίνει ότι οι πιθανοτητες να είναι κακη σατιρα είναι μεγαλες).Θυμαμαι τις παραστασεις της Σπειρας-Σπειρας με τον Κραουνακη...μην βλέπανε στο κοινο καραφλο, χοντρο/η κτλ εκει πηγαίνανε και "ερωτροπουσανε" με τα αντιστοιχα σχολια αλλα αυτο ήταν και το πνευμα των παραστασεων. Πιο ήταν το πνευμα της παραστασης που είδες;
#1: Φυσικά, και φλατ μπορείς αλλά και χαμηλό τακούνι, 3-4 πόντοι δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να το περπατήσεις, δεν είναι σαν 10-12. Θα σε συμβούλευα να διαλέξεις παπούτσια καλής ποιότητας, φτιαγμένα από μαλακό δέρμα. Παίζει ρόλο στο πόσο άνετα τα αισθανόμαστε και περπατάμε. Στο φαρμακείο έχει και κάτι μικρούς πάτους σιλικόνης, που είναι σαν μαξιλαράκια για κάτω από το πέλμα. Βοηθούν να μη γλιστράει το πόδι μπροστά, μεταξύ άλλων.
@1Όντως, τα τετράγωνα τακούνια έχουν σώσει κόζζζζμο και κοζζζζμάκη από πέρυσι. Υπάρχουν υπέροχα σχέδια πρωινά, βραδινά, αμπιγιέ με τακούνι 4-6-7 πόντων, πάντα σε τετράγωνο σταθερό τακούνι, οπότε δε βλέπω το λόγο γιατί να προβληματίζεσαι.Ναι, οκ, η 10ποντη στιλέτο έχει την δική της χάρη, αλλά προέχει πάντα η άνεση.Καλά ψώνια!!! ;)
#2Συγνωμη...παράσταση δεν ήταν;το σενάριο δεν επέβαλε αυτές τις ατάκες;αν ήταν έτσι,γιατί να το πάρεις προσωπικά; Και εσένα να έλεγε ωραία, δε θα έπρεπε να κολακευτεις γιατί αυτό,το επέβαλε ένα θεατρικό σενάριο. Δεν ξέρω την παράσταση,το θέμα οπότε δεν μπορώ να κρίνω το πλαίσιο μέσα στο οποίο παίχτηκε η ατάκα. Βέβαια μου κάνει λίγο για χιούμορ Σεφερλή,έτσι όπως μας τα λες,οπότε αντί να νιώθεις εσύ άσχημα με τον εαυτό σου,ίσως χρειάζεται νασκεφτουμε τι είναι τελικά ποιοτικό στο θέατρο.
#7Υποδειγματική απάντηση. Παρατήρηση από το περιβάλλον: Εκτός των όσων δεν κατανοούν είτε το υπέρβαρο, είτε το ελλιποβαρές, επειδή δεν πέρασαν ποτέ πρόβλημα βάρους, άλλη μια κατηγορία που νιώθει ανωτερότητα και συνεπακόλουθη περιφρόνηση είναι όσοι έχασαν κιλά με μεγάλη προσπάθεια ("αφού εγώ γιατί όχι κι εσύ;").
#3 Ετοιμαζόμουν να πω ότι, παρά την τρίαινα του Ποσειδώνα, το πηρούνι είναι Βυζαντινή εφεύρεση. Το λινκ όμως δίνει ήδη αρκετές πληροφορίες επ'αυτού. Να προσθέσω μόνον ότι η Αικατερίνη των Μεδίκων ήταν μια πραγματική influencer της εποχής της, καθώς έφερε στην Γαλλία όχι μόνον το πηρούνι και το τραπεζικό σύστημα (στη Βρετανία η οδός των χρυσοχόων και αργυραμοιβών ονομάστηκε Lombard street από τους Λομβαρδούς, δηλαδή Ιταλούς πάλι) αλλά και την παράδοση των αρωμάτων μαζί με τον αρωματοποιό-δηλητηριαστή της, τον René le Florentin! για τους ιταλομαθείς:https://www.reneleflorentin.org/untitled
#2Στο Δελφινάριο είχατε πάει; :/Σοβαρά τώρα. Διαφωνώ με την απάντηση της Α Μπα σήμερα. H πρόθεση του ηθοποιού δεν ήταν να κάνει καμάκι (αλλιώς όταν "ψευτομίλησαν" μετά θα της ζητούσε όντως τηλέφωνο). Ήταν να βγάλει πανεύκολο γέλιο από το κοινό ποντάροντας ακριβώς στα κατώτερα ένστικτα του κοινού. Είναι ένας μαλ@κας ηθοποιός, ένας μαλ@κας καλλιτέχνης, κι όχι ένας μαλ@κας άντρας γενικότερα που υποτίθεται προσπαθούσε να χτυπήσει γκόμενα με το (ναι, υπαρκτό) τρυκ του "σε ξεχωρίζω* ανάμεσα στις φίλες σου"). Τέτοιες παραστάσεις τέτοιου ήθους αξίζει να μένουν χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ θεατές. Αυτή είναι η καλύτερη τιμωρία. Τίποτα άλλο. Δες το έτσι και αναθεώρησε το πώς νιώθεις. Οι φίλες σου σίγουρα δεν είπαν τίποτα για να μην τα κάνουν χειρότερα. Η ομορφότερη επειδή ό,τι κι αν έλεγε ξέρει ότι θα ακουγόταν υποκριτικό (επειδή γνωρίζει ακριβώς ότι είναι εντυπωσιακά όμορφη) κι η λιγότερο εντυπωσιακή επειδή "την σκαπουλάρησε", στην σύγκριση ανάμεσά στις δυό σας, κι αν το υπενθύμιζε θα σε πλήγωνε ακόμα περισσότερο. Βέβαια ένα "τι μ@λακας όμως ε!!!" ίσως και να έπρεπε να ειπωθεί. Τέλος πάντων. *το άλλο διάσημο τρυκ είναι το "την πέφτω στην μέτρια ή ασχημούλα της παρέας ώστε να πικαριστεί η όμορφη, να ανησυχήσει για την ανατροπή, και να κάνει τελικώς εκείνη κίνηση να με διεκδικήσει". (Γενικώς αν κάποια γυναίκα αποβάλλει τον "γυναικείο ανταγωνισμό" θα έχει πολλαπλά οφέλη).
Συμφωνώ απολύτως. Ο Πανούσης το έλεγε πάντα όταν τον ρωτούσαν ποια είναι τα όρια της σάτιρας. Τα όρια τα βάζει το κοινό. Αν το παρακάνεις, δε θα έχεις κόσμο και χωρίς κοινό, δεν υπάρχει παράσταση. Όπως και ότι σατιρίζεις μόνο δημόσια πρόσωπα, γιατί λόγω θέσης, μπορούν να απαντήσουν και η απάντηση τους να ακουστεί. Είμαι υπέρ του να το πει κι ας έχουν περάσει 8 χρόνια, αφού ακόμα την τρώει. Ότι εγώ τότε τα πήρα άσχημα με τη χοντράδα του μαλάκα. Τα μπέρδεψε λίγο, με εκείνον έπρεπε να γελάσει το κοινό, όχι μαζί της.
Ο φέρελπις αυτός νέος πίστευε οτι θα του εδινε αυτοβούλως τηλεφωνο, μετα τη δημόσια εκθειασή της με ταυτοχρονο θαψιμο της φιλης . Χοντρό καμακι από ενα χοντρο ψώνιο: ΄΄Θέλω το τηλέφωνό σου όταν τελειώσει η παράσταση!". Πηγή: www.lifo.gr. Δεν το ξαναζήτησε , γιατι το ειχε ήδη ζητησει και βγήκε δήθεν να ρωτήσει πως της φάνηκε η παράσταση , μηπως και το τσιμπήσει. Αρα ηδη η φιλη της έκανε τουλάχιστον το αναμένομενο . Του έδωσε χυλόπιτα. Να της το πιστώσουμε. Κατα τα αλλα συμφωνώ μαζι σου
Μιλάμε για Ελλάδα όμως. Όχι για το Old Vic. Συχνά βγαίνουν οι ηθοποιοί και έχουν διάδραση με το κοινό τους ειδικά σε πιο μικρές παραστάσεις/παιδικά κλπ.
Ίσως να το πίστευα ότι δεν έχει πρόθεση το καμάκι. Ισως, αν ο ηθοποιός δεν έβγαινε μετά από την παράσταση να ρωτήσει, την φίλη της αν της άρεσε η παράσταση.
Αυτό ρωτάνε όλοι οι ηθοποιοί όταν πηγαίνουν οι θεατές πίσω στα παρασκήνια μετά την παράσταση. Αν τους άρεσε. Πιο τυπικό πεθαίνεις.Σε πολλές παραστασεις υπάρχει διάδραση με το κοινό. Και σε παραστάσεις που παίζονται στην Ελλάδα. Η κοπέλα της ερώτησης για δικούς της λόγους θεώρησε ότι όλο αυτό είναι πέσιμο στη φίλη της και ξεμπροστιασμα δικό της. Βασικά ξεμπροστιασμα δικό της. Το οποίο το πήρε τόσο προσωπικά ενώ δεν έχει ΑΠΟΛΎΤΩΣ κανένα λόγο να κάνει: μπορεί να πει τον ηθοποιό άχρηστο αφού δεν είχε κάποια καλύτερη ατάκα να πει ή ότι το σενάριο ήταν μάπα,αν αυτές τις ατάκες, τις τόσο κοινότοπες, τις επέβαλε το σενάριο.Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να το πάρει τόσο βαριά και μάλιστα για οχτώ χρόνια!!!!!
#7 να μην ασχοληθείς καθόλου. Υποκλίνομαι στην Λένα για την απάντηση που σου έδωσε. Δεν έχω "ξανακούσει" άλλον άνθρωπο ΠΟΤΕ να περιγράφει το ζήτημα αυτό τόσο μα τόσο σωστά. Τόσο πολύ to the point. Πόσο δίκιο έχεις Λένα. Διάβαζα τις γραμμές και αισθάνθηκα λύτρωση.Λοιπόν #7 το γεγονός ότι μπήκες στη διαδικασία να στείλεις ερώτηση για το ζήτημα, δείχνει οτι σε απασχολεί παραπάνω απ'ότι πρέπει. Η φίλη σου ξέρει πολύ καλά τι της συμβαίνει και υπάρχουν λόγοι που δεν έχει λύσει αυτό το πρόβλημά της, που ούτε καν τους διανοείσαι. Να ξέρεις ότι το ταξίδι ενός υπέρβαρου προς το αδυνάτισμα, είναι πολύ μοναχικό και οι "φιλικές" παραινέσεις τρίτων (φίλων, συγγενών) όχι μόνο δεν βοηθούν ποτέ, αλλά χειροτερεύουν την ήδη βεβαρυμένη ψυχολογία του υπέρβαρου. Δεν χρειάζεται να της πεις της φίλης σου ότι είναι υπέρβαρη. Το ξέρει. Δεν χρειάζεται να της πεις ότι πρέπει να μειώσει το φαγητό. Το ξέρει, καλύτερα από σένα. Δεν είναι σίγουρο ότι ο διαιτολόγος θα βοηθήσει. Οι πιο πολλοί διαιτολόγοι προτείνουν δίαιτες που είναι ανέφικτες, χρονοβόρες και κοστοβόρες. Που έχουν ένα μικρό αποτέλεσμα με πολύ κόπο στην αρχή, αλλά που δεν γίνεται να διατηρηθεί στη συνέχεια (ποιος μπορεί να ζήσει με μαρούλια και λάχανα μόνο??!! κανείς!!). Η άσκηση σαφώς θα βοηθήσει. Κι αυτό το ξέρει. Έχει όμως μικρό παιδί. Δεν είναι εύκολη η θέση της.Οπότε στοπ. Πάρε απόσταση από αυτό. Θα αδυνατίσει όταν είναι έτοιμη να κάνει αυτά που ήδη ξέρει ότι πρέπει να κάνει για να αδυνατίσει. Δεν χρειάζεται ούτε συζήτηση, ούτε παρέναιση ούτε τίποτα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την καλείς συχνότερα να βγείτε βόλτα για περπάτημα και κουβέντα. Είναι ειλικρινά η πιο πολύτιμη βοήθεια που θα μπορούσες να προσφέρεις. (Με λένε Συννεφιά και ήμουν 130 κιλά. Τώρα είμαι 85.)
Όντως, καταπληκτική απάντηση της Α,μπα, με ενσυναισθηση ατόμου που χωρίς να είναι η ίδια, κατανοεί απόλυτα την ψυχολογία του υπερβαρου, καθώς και το πως επηρεάζεται το άτομο απο τα vibes που δέχεται απο τον περιγυρο του. Πριν έναν χρόνο απέκτησα τη μικρή μου, μια καλή εγκυμοσύνη με αρκετές ορμονικες διαταραχές- που προστέθηκαν στον ήδη υπάρχοντα υποθυρεοειδισμο μου. Αποτέλεσμα : 27 κιλά επιπλέον σε 9 μήνες. Αύριο πάω στη διαιτολόγο, ελπίζω να αναγνωρίσω πάλι τον εαυτό μου. Δεν έχω ψωνίσει ρούχα σε αυτό το νούμερο γιατί ήθελα να τα βλέπω ως προσωρινά τα κιλά αυτά. Μακάρι :-)
Ένα πολύ καλό βιβλίο που διάβασα επί του θέματος είναι το Hunger της Roxane Gay όπου αναφέρεται στην πολύπλοκη σχέση που έχει με το φαγητό και πώς αυτή αναπτύχθηκε. Μεταξύ άλλων λέει και αυτό που αναφέρει η Λένα, ότι πολλοί βλέπουν κάποιον υπέρβαρο και αμέσως καταλήγουν σε συμπεράσματα για τις αιτίες, κυρίως ότι είναι τεμπέληδες και δεν προσπαθούν αρκετά, για να φτάσουν να βγάλουν και ευρύτερα αρνητικά συμπεράσματα για τον χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων. Επίσης αναφέρεται και στο επιχείρημα για την υγεία και ότι συνήθως είναι πρόφαση, αυτό που ενοχλεί είναι η εικόνα, και ακόμα περισσότερο όταν κάποιος τα έχει βρει με τον εαυτό του και δεν επιθυμεί να αλλάξει. Δεν νομίζω ότι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Αγαπητή συννεφιά, αρχικά συγχαρητήρια για αυτό που κατάφερες.Θα ήθελα να πω κάποια πραγματάκια για το θέμα. Η γνώμη μου είναι ότι είναι λάθος να μην ασχοληθεί.Υπάρχουν όντως πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο θέμα με τα κιλά τους, που αγαπούν το φαγητό κ είναι οκ με αυτό. Σε αυτούς πολύ σωστά δεν είναι κανενός δουλειά να ανακατεύεται.Όμως, υπάρχει μια μερίδα παχύσαρκων που υποφέρει σιωπηλά. Είναι εκείνοι που έχουν διατροφική διαταραχή (επεισοδιακή υπερφαγία) κ ενώ ΘΕΛΟΥΝ να χάσουν βάρος κ δυσφορούν με τα κιλά τους, δε μπορούν. Συνήθως τρώνε τεράστιες ποσότητες φαγητού τη νύχτα ή όταν είναι μόνοι τους, με τη διαφορά ότι δεν το ευχαριστιούνται, απλώς χάνουν τον έλεγχο. Κ μετά έχουν τύψεις. Κ δεν το λένε σε κανέναν ποτέ, γιατί ντρέπονται για τον εαυτό τους. Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης κοπέλας κ η συνεχής αναφορά στο ότι "πρέπει να αρχίσει δίαιτα", χωρίς όμως να κάνει κάποιο βήμα, με πηγαίνει προς τα εκεί.Υ.Γ. Όχι, δε χρειάζεται να τρώει κανείς μόνο μαρούλια κ λάχανα για να αδυνατίσει. Να τρώει ισορροπημένα χρειάζεται. Όλα τα άλλα είναι lifestyle μπούρδες που ταλαιπωρούν τον κόσμο (συγνώμη για το λεξιλόγιο, αγανακτώ).
Lisa η πρώτη κατάσταση που αναφέρεις είναι κάπως ακραία. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εκεί έξω που είναι ΟΚ με τα κιλά τους. Αλλά οι περισσότεροι δεν είναι. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιος είναι παχύς, οι παρεναίσεις τρίτων όχι μόνο ΔΕΝ βοηθούν, αλλά μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πίστεψέ με. Η η φίλη της #7 δεν έχει αναβλητικότητα. Σαν αναβλητικότητα σου φαίνεται εσένα, επειδή έτσι φαίνεται και στην #7 και έτσι το παρουσιάζει. Και βασικά αυτό είναι το μέγα λάθος όλων των ανθρώπων σαν την #7. Είναι παχιά η φίλη σου και νομίζεις ότι δεν κάνει κάτι για να αδυνατίσει επειδή είναι αναβλητική/αδύναμη/λαίμαργη whatever... Δηλαδή κάτι κάνει λάθος. Όχι. Λάθος.Το ότι λεει στη φίλη της "πρέπει να αρχίσω δίαιτα" δεν το κάνει γιατί ζητάει από κάποιον να της πει "άρχισε". Είναι κάτι σαν 'κραυγή αγωνίας'. Βγάζει από μέσα της τον καημό της. Λες να μην ξέρει ότι καλό είναι να χάσει τα τόσα παραπάνω κιλά? Λες να χρειάζεται κάποιος να της το πεις? Είναι λίγο περίπλοκο το συναίσθημα. Αν δεν έχεις βρεθεί στη θέση αυτή, είναι δύσκολο να το καταλάβεις.
Βρε Συννεφιά... Το ίδιο λέμε!! Λέω ότι δεν είναι θέμα βαρεμάρας ή αδιαφορίας...Αναβλητικότητα εννοώ ότι δεν το ξεκινάει γιατί κάτι την κρατάει, κάτι φοβάται...Κ τονίζω συγκεκριμένα ότι ΔΕΝ πρόκειται για λαιμαργία, αλλά για διαταραχή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ευχαριστιούνται με την ακραία κατανάλωση θερμίδων, δεν το κάνουν από επιλογή. Ντρέπονται όμως να το μοιραστούν κ να ζητήσουν βοήθεια ακριβώς γιατί μέμφονται τον εαυτό τους για αυτή τη συμπεριφορά.Αν όμως υπάρξει έστω κ ένας άνθρωπος να τους στηρίξει σε αυτό, είναι μια αρχή.
Η στήριξη που αναφέρεις παρακάτω, δε θα προέρθει από ανθρώπους με την προσέγγιση της κοπέλας στην ερώτηση 7, που κρίνουν. Οι άνθρωποι σαν εμάς, με διαταραχές φαγητού θέλουν να τους πεις ότι τους αγαπάς ΠΑΡΑ το γεγονός ότι είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι, οτιδήποτε. Όταν επισημαίνεις το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο, δημιουργεί άγχος, μίσος για τον εαυτό, ντροπή, σε οδηγέι πάλι στο φαγητό. Θέλει πολύ αγάπη η προσέγγιση. Καλύτερα ίσως να μη μπλέκεται κάποιος αν δεν έχει το απαραίτητο υπόβαθρο. Μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
#6 κι εγώ το κάνω αυτό. Τώρα που μεγάλωσε το παιδί μου όμως, κάνω σημαντική προσπάθεια να το σταματήσω, γιατί όταν το κάνω αισθάνομαι σαν να τη μειώνω. Γιατί πλέον οι προσπάθειες δεν ειναι συλλογικές όπως παλιά, αλλά ατομικές. Και νιώθω ότι δεν της το αναγνωρίζω όταν λέω πχ. : "είχαμε πολύ διάβασμα σήμερα, αλλά τα καταφέραμε!" Μπορεί να κάθησα δίπλα και να βοήθησα κάπως, αλλά το διάβασμα το έκανε μόνη της.Ήταν τόσος πολύς ο καιρός όμως (χρόνια ολόκληρα) που οι προσπάθειες ήταν όντως συλλογικές, που τότε όταν έλεγα "κάναμε μπάνιο" ή "φάγαμε" ή "ντυθήκαμε" ή.. ατελείωτη λίστα, ήταν έτσι ακριβώς. Δεν βοηθούσα να κάνει μπάνιο απλώς. Την έκανα εγώ. Και αν δεν το έκανα, δεν θα μπορούσε αλλιώς να πλυθεί. Μωρό, νήπιο. Μετά την έμαθα να πλένεται μόνη της. Δεν βοηθούσα να φάει απλώς. Ετοίμαζα με κόπο το φαγητό το οποίο στη συνέχεια τη βοηθούσα κουταλιά προς κουταλιά να το καταπιεί. Δεν τη βοηθούσα απλώς να ντυθεί. Της φορούσα το κάθε ρούχο βοηθώντας τη ταυτόχρονα να μάθει να ντύνεται μόνη της. Αν συνεχίσω θα γράψω σεντόνι.Οπότε ναι. Ο πλυθηντικός είναι λογικός και απόλυτα δικαιολογημένος. Και θέλει χρόνο να ξεπεραστεί. Όσο χρόνο χρειάζεται ο κάθε γονέας για να συνηδειτοποιήσει ότι το βλαστάρι του μεγάλωσε και δεν τον έχει πια ανάγκη.
Συννεφιά επειδή δεν είμαι μητέρα και δεν έχω νοιωσει αυτό το δέσιμο ίσως δεν το καταλαβαίνω. Ομως ακόμα κι αν ντύνεις εσύ το μωρό δεν ντύθηκες κι εσύ μαζί του. Δηλαδή γιατί δεν έλεγες το έντυσα; 'Η το τάισα; Οταν πχ το μωρό βγάζει δόντια ή κάνει κακάκι ή έχει στομαχόπονο είναι λογικό μια μητέρα να λέει οτι έβγαλε κι αυτή δόντια; Είναι μια διαδικασία που δεν συμμετείχε. Δηλαδή ακόμα κι αν η προσπάθεια είναι συλλογική όπως λες είναι πράγματα που συμβαίνουν στο μωρό όχι στη μητέρα.Δεν το λέω ως επίκριση απλά θα ήθελα να καταλάβω το γιατί ένα μωρό δεν θεωρείται ως ξεχωριστό άτομο, γιατί μερικές μητέρες το θεωρούν προέκταση του εαυτού τους; Δεν δημιουργούνται εξαρτημένα παιδιά που νομίζουν οτι όλα τα κάνουν χάρη στη μαμά;ΥΣ Ζω στο εξωτερικό και πολλές συνάδελφοι και φίλες που πρόσφατα έχουν κάνει παιδιά δεν έχουν μιλήσει ποτέ στον πληθυντικό, ούτε μια φορά. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ελληνικό γνώρισμα ή όχι
Δεν γίνεται με την λογική ότι το μωρό δεν θεωρείται ξεχωριστό άτομο. Αλλά με τη λογική ότι γίνεται μια συλλογική προσπάθεια, κοπιαστική πολλές φορές και για τους δύο. Και με τη λογική ότι υπάρχει αλληλοεξάρτηση. Δες το αλλιώς: αν έχεις ένα project να φέρεις εις πέρας και πρέπει να το κάνεις σε συνεργασία με έναν συνάδελφό σου, και βάζετε δουλειά και οι δύο εξίσου για να γίνει, τι θα πεις όταν τελειώσει? "Κάναμε την τάδε δουλειά". Κάναμε. Όχι έκανα. Είναι αυθόρμητο (και λογικό). Επίσης αυτό έχει μια διαβάθμιση. Άλλο να πεις "κάναμε μπανάκι" (το οποίο πίστεψέ με είναι μια μεγάλη περιπέτεια και για τη μαμά και για το μωρό, αν πχ έχεις ένα ζωηρό 2χρονο) και άλλο να πεις "κάναμε κακάκια" το οποίο ακούγεται λίγο γελοίο (και προσωπικά δεν το έχω πει ποτέ), αλλά μπορώ ακόμα κι αυτό να το κατανοήσω! Αν το μωρό έχει πρόβλημα με τα "κακάκια" του, η μαμά (όπως και με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει.. έστω και με το παραμικρό) υποφέρει. Ειδικά οι μαμάδες που είναι η πρώτη τους φορά και έχουν πολύ μικρά. Οπότε όταν το δυσκοίλιο μωρό που έχει πχ. 10 μέρες να κάνει κακά, τα κάνει (τέλεια συζήτηση ανοίξαμε), τότε η μαμά σε διαβεβαιώ νιώθει λύτρωση εξίσου όση και το μωρό. Δεν θα την κακολογήσω λοιπόν αν πει: "επιτέλους κάναμε κακάκια"! Δεν ξέρω τι γίνεται στο εξωτερικό. Δεν έχω φίλες από άλλες χώρες που να έχουν παιδιά. Δεν νομίζω ότι τα παραπάνω συναισθήματα που περιέγραψα είναι Ελληνικό γνώρισμα. Πιστεύω ότι όλες οι μάνες αισθάνονται περίπου τα ίδια, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, ασχέτως με τον τρόπο που το εκφράζουν.
O πληθυντικός στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα και μόνο πράγμα σημαίνει: "τα καταφέραμε!"Επειδή για να γίνουν όλα αυτά είναι πανδύσκολα (όποιος τα έχει περάσει ξέρει)Κι εγώ το απεχθάνομαι και δεν το χρησιμοποιώ. Αλλά επειδή είμαι και μια καραεγωκεντρική από πάνω (κάνω σοβαρές προσπάθειες παιδιά όμως να τον πατάξω τον εγωκεντρισμό μου) λέω "τα κατάφερα! τον διάβασα! τον κοίμισα" κλπ.
Καραβάν, με την έννοια του τα κατάφερα το καταλαβαίνω μέχρι ένα σημείο, όμως μπορείς κάλλιστα να πεις αυτό που λες κι εσύ, ότι κοίμισες ή τάισες το μωρό (το μωρό όμως που εξαρτάται 100% από σένα)και ναι είναι κατόρθωμα δεν είσαι εγωκεντρική. Βλέπω συναδέλφους με μωρά να έρχονται το πρωί άυπνοι στη δουλειά και πραγματικά τους λυπάμαι οπότε το να κοιμίζεςι κάθε βράδυ ένα μωρό είναι κατόρθωμα Συννεφιά πέραν του αν είναι εκνευριστικοσ ή οχι τον πληθυντικό σε μεγαλύτερες ηλικίες (σχολική πχ) τον θεωρώ ευνουχιστικό για το παιδί. Μια μαμά που λέει συνέχεια "σήμερα διαβάσαμε, πήραμε 10 στο τεστ" κλπ δίνει στο παιδί να καταλάβει οτι όλα τα κάνουν μαζί, οτι δεν είναι ανεξάρτητο άτομο αλλά η επιτυχία ή αποτυχία του εξαρτάται από τη μητέρα. Το διάβασμα πχ ακόμα κι αν το βοηθά η μητέρα είναι κατόρθωμα του παιδιού, ακόμα κι αν αυτο είναι ένα ομαδικό project δεν θα πάρεις τα εύσημα γιατί το παιδί μαθαίνει όχι εσύ. Και πρέπει να μάθει να είναι αυτάρκες και να μάθει να διαβάζει μόνο του, να μην χρειάζεται ως δεκανίκι τη μαμα. Αν λες διαβάσαμε δίνεις την εντύπωση οτι το διάβασμα μπορεί να γίνει μόνο με τη μαμά. Νομίζω είναι άδικο για το παιδί να παίρνουμε την ευθύνη για κάτι που κατάφερε αυτό (ή απέτυχε αντίστοιχα). Το 10 το πήρε μόνο του και το 5 το πήρε μόνο του. Είμαι υπέρ του να παίρνουν ευθύνη των πράξεών τους από μικρή ηλικία τα παιδιά αλλιώς φέρνουμε στην κοινωνία εξαρτημένος ενήλικες που στα 30 μένουν με τους γονείς τους. (φυσικά και δεν αναφέρομαι σε σένα και στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών σου, είναι μια γενική παρατήρηση)Η μητέρα πχ που αναφέρει το μαύρο σύννεφο είναι κατακριτέα γιατί έχει έναν γιο 23 χρονών και μιλά στον πληθυντικό, πιο ευνουχιστική δεν γίνεται! Ε αυτήν δεν την καταλαβαίνω πραγματικά.
Πού να δείτε το σοκ που έπαθα εγώ όταν ρωτώντας έναν νέο, που ήθελε να νοικιάσει το μαγαζί μου, πόσο χρονών είναι άκουσα τη "γλυκιά" φωνή της μανούλας που επιθεωρούσε το χώρο (!!): "Σε λίγες μέρες ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ τα 23!"
Μαύρο σύννεφο, μου ταιριάζεις. Είμαι συννεφιά. Μαζί μπορούμε να ρίξουμε μια ωραία βρόχα.Να σου πω. Τεράστια καφρίλα εκ μέρους της μαμάς του 23χρονου, προφανώς. Θα μπορούσε και να συγκρατηθεί. Αλλά μπορώ να νιώσω την ανάγκη που την έκανε να πει αυτή την καφρίλα. Εγώ θα έραβα το στόμα μου για να μη κανω ρεζίλι την κόρη μου πχ. Αλλά μπορώ να νιώσω την άλλη μάνα γι' αυτό που αισθάνεται (και απλώς δεν σκέφτεται να ράψει το δικό της στόμα για να μην ξεφτιλίσει το βλαστάρι της). Δυστυχώς εδώ παίζει το κλισέ: μόνο αν είσαι μάνα μπορείς να καταλάβεις. Δεν εγκρίνω, καθόλου. Αλλά δείχνω μια κάποια κατανόηση.
Συννεφιά, ναι, ταιριάζουμε! Κι εγώ, όπως κι οι υπόλοιποι, δε μπορώ να το καταλάβω γιατί δεν έχω παιδιά. Όμως, όπως και να έχει, 23 ετών άντρας και να μην έχει βάλει τη μαμά του στη θέση της σε τέτοια θέματα είναι κάπως σοκαριστικό! Ή η ίδια να μην καταλαβαίνει τί ξεστομίζει! Βέβαια, η συγκεκριμένη είναι και ανίκητη Ελληνίδα μάνα! Ένα 5νθήμερο κάθε μήνα επισκέπτεται την περιοχή για να του καθαρίζει!! Μου κληρώθηκε λαχείο-νοικάρης!
Πωπω μαύρισμα στη Συννεφιά!Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι απλά, απλούστατα, έτσι σου βγαίνει! Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς να πω αν είναι λογικό ή παράλογο.Κι ας ήσουν πριν από αυτές που άκουγαν πρώτο πληθυντικό κ τρελαινονταν.Και τέλος πάντων, δεν είναι ανάγκη να συγχιζόμαστε με πράγματα που κάνουν άλλοι κ δε μας αφορούν ή επηρεάζουν.