Κυνηγήστε τα κουνούπια- το θυμούνται και μετά σας αποφεύγουν, λένε οι επιστήμονες

Κυνηγήστε τα κουνούπια- το θυμούνται και μετά σας αποφεύγουν, λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
2

Αν είστε «μαγνήτες» κουνουπιών, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα κυνηγάτε, γιατί θα το θυμούνται και μετά θα σας αποφεύγουν, υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έκανε και τα σχετικά πειράματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέφρι Ρίφελ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", μελέτησαν θηλυκά κουνούπια (Αedes aegyptii) και διαπίστωσαν ότι όταν αυτά συσχετίζουν την οσμή ενός ανθρώπινου σώματος με ένα δυσάρεστο ερέθισμα (π.χ. μια παλάμη που τα κυνηγά), τότε μαθαίνουν να αποφεύγουν αυτό τον άνθρωπο.

Μερικοί άνθρωποι όντως είναι οι «αγαπημένοι» των κουνουπιών, κυρίως λόγω της μυρωδιάς τους.

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη κι αν κάποιος είναι «γλυκο-αίματος» (στα μάτια ή μάλλον στη μύτη των κουνουπιών), έχει ελπίδες να τη γλιτώσει, αρκεί να μην είναι καθόλου γλυκός στη συμπεριφορά του απέναντί τους.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ακριβώς τι προσελκύει ένα κουνούπι σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι άνθρωποι αποτελούνται ο καθένας από ένα μοναδικό μίγμα μοριακού κοκτέιλ, που περιλαμβάνει συνδυασμούς άνω των 400 χημικών ουσιών. Όμως τώρα ξέρουμε σίγουρα ότι τα κουνούπια αποφεύγουν όσους ανθρώπους καταφεύγουν σε αμυντικές συμπεριφορές» δήλωσε η ερευνήτρια Κλοέ Λαχοντέρ, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια (Virginia Tech).

Τα κουνούπια Aedes aegyptii, εκτός από ενοχλητικά, είναι και εν δυνάμει επικίνδυνα, καθώς είναι φορείς μετάδοσης πολλών ασθενειών όπως του Ζίκα, του δάγκειου, του κίτρινου πυρετού κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Living / Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Η Νανάκο Κομπαγιάσι μεγάλωσε σε μια επαρχία της Ιαπωνίας, έπαιξε ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο, τα παράτησε, αφοσιώθηκε στη δουλειά της, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει, στην Ευρώπη αυτήν τη φορά. Και η ζωή την έβγαλε στο Περιστέρι.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Living / Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια εργαλείο. Το 2026, στο HR γίνεται στρατηγικός παίκτης. Όχι για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά για να αλλάξει ριζικά το πώς οι οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ