Ο Ζάεφ ανακοίνωσε πως αλλάζει όνομα στο αεροδρόμιο- «Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα», λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε πως αλλάζει όνομα στο αεροδρόμιο- «Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα», λέει ο Αλέξης Τσίπρας Facebook Twitter
8

Περίπου δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα θα αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό και μετά η ονομασία

Το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε ο κ. Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

«Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν. Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχλεσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: «Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ. 

Ζοραν Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας πως «η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση». 

Παράλληλα ανήγγειλε τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους. «Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει τις ονομασίες στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και τις λεωφόρους της πόλης.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα. Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ηρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», επισήμανε ο κ. Ζόραν Ζάεφ.

Πολιτική
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Διεθνή / Στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ: Συναντήσεις με Μακρόν και φον ντερ Λάινεν για εμπόριο και Ουκρανία

Η Κίνα επιδοτεί μαζικά την κατασκευή προϊόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων κι αυτό δεν θα το ανεχτούμε, καταγγέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM