Η Βρετανία αρνήθηκε να δώσει άσυλο σε Πακιστανό επειδή δεν ήξερε τον Πλάτωνα

Η Βρετανία αρνήθηκε να δώσει άσυλο σε Πακιστανό επειδή δεν ήξερε τον Πλάτωνα Facebook Twitter
30

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας απέρριψε την αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού ανθρωπιστή που είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική θρησκεία, επειδή απέτυχε να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

Όπως σημειώνει στην απορριπτική του απάντηση το υπουργείο Εσωτερικών, ο Χάμζα Μπιν Χαλαγιάτ δεν αναγνώρισε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως ανθρωπιστές φιλοσόφους, γεγονός που καταδείκνυε ότι οι γνώσεις του γύρω από τον ουμανισμό ήταν «στην καλύτερη περίπτωση στοιχειώδεις».

Παράλληλα το υπουργείο εκτιμά πως ο Χαλαγιάτ δεν κινδυνεύει να διωχθεί για τις πεποιθήσεις του στο Πακιστάν και χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς του πως, αν επιστρέψει στην πατρίδα του με την οικογένειά του, διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ο Χαλαγιάτ που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, είχε καταγγείλει πως δέχθηκε απειλές για τη ζωή από συγγενικά του πρόσωπα και άλλα μέλη της κοινότητας του, εξαιτίας της επιλογής του να ζήσει μία «κοσμική ζωή» μακριά από τις διδασκαλίες της θρησκείας τους, διαλέγοντας για σύντροφό του μία γυναίκα που δεν έχει ασπαστεί το Ισλάμ.

Παρά τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι αποστάτες συχνά καταδιώκονται και γίνονται στόχοι στο Πακιστάν.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ένας φοιτητής που «τόλμησε» να γράψει στην σελίδα του στο facebook ότι ήταν ανθρωπιστής δολοφονήθηκε από συμφοιτητές τους μέσα στο πανεπιστήμι -άλλωστε και η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο από τους πακιστανικούς νόμους.

Ο Χαλαγιάτ υπέβαλλε αίτηση ασύλου τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι αρχές τον ενημέρωσαν για την επικείμενη απέλαση του, μετά την λήξη της φοιτητικής του βίζας.

Οι αξιωματικοί του αρμόδιου γραφείου που τον κάλεσαν στη συνέντευξη έκριναν ως ελλιπείς και αναπόδεικτους τους ισχυρισμούς του ότι είναι πράγματι ανθρωπιστής, αφού δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους που ήταν ανθρωπιστές.

«Όταν ερωτηθήκατε από τον αξιωματικό σχετικά με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, η απάντησή σας ήταν πως εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε, ξεχνάτε τέτοια πράγματα μερικές φορές», αναφέρει στην γνωμοδότηση του το Υπουργείο.

«Οι γνώσεις σας γύρω από τον ανθρωπισμό είναι στοιχειώδεις στην καλύτερη περίπτωση και οπωσδήποτε δεν είναι του επιπέδου ενός γνήσιου θιασώτη του ουμανισμού».

Ωστόσο ο Χαλαγιάτ είναι μέλος του Οργανισμού Ανθρωπιστών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Αύγουστο και, όπως λέει, ενστερνιζόταν τις αξίες του ανθρωπισμού από μικρό παιδί.

Ο Οργανισμός φαίνεται πως έχει διαφορετικά κριτήρια για τους ανθρωπιστές από το υπουργείο, αφού όπως αναφέρει δεν χρειάζεται να ακολουθεί κανείς κάποιο αυστηρό πλαίσιο συμπεριφοράς για να είναι ανθρωπιστής και αρκεί να διατηρεί μια θετική αντίληψη για τις ανθρώπινες αξίες.

Σε γράμμα υποστήριξης του Χαλαγιάτ, ο Μπομπ Τσώρτσιλ από τη Διεθνή Ένωση Ανθρωπισμού και Ηθικής σημειώνει: «Για πολλούς, ο όρος ανθρωπιστής είναι απλά ένας πιο ήπιος όρος για τους άθεους, ειδικά όταν αυτοί προέρχονται από χώρες που η αθεΐα θεωρείται προσβλητική για τα ήθη».

Ο Άντριου Κόψον των Βρετανών Ανθρωπιστών έκανε από την πλευρά του λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο» σε βάρος των αθέων που προσπαθούν να γλιτώσουν τις διώξεις στις πατρίδες τους.

Η ερώτηση που έθεσαν στον Χαλαγιάτ (σχετικά με τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα) αποκαλύπτει μία θεμελιώδη παρανόηση της φύσης του ανθρωπισμού, συνεχίζει ο ίδιος.

«Είπα την αλήθεια και αντί να με πιστέψουν προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να με κλοτσήσουν έξω από τη χώρα», δήλωσε στην Guardian ο Χαλαγιάτ.

«Πολλοί Χριστιανοί που συνάντησα στη Βρετανία δεν γνωρίζουν λεπτομερώς την ιστορία της θρησκείας τους αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο Χριστιανούς».

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σχολίασε λιτά πως «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία υπερήφανη ιστορία παροχής ασύλου σε όσους χρειάζονταν προστασία και κάθε αίτηση εξετάζεται προσεκτικά και ανεξάρτητα, στις λεπτομέρειές της».

Με πληροφορίες από Guardian

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ