Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στην Κύπρο

Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στην Κύπρο Facebook Twitter
2

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στην Κύπρο η απόφαση του Γιούρογκρουπ, τα ξημερώματα του Σαββάτου, που προβλέπει εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε αυτή την συμφωνία μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε απαιτούσε να γίνει κούρεμα 40% των καταθέσεων.

Η οργή των καταθετών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την αξίωση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη κ. Άσμουσεν, η εφαρμογή του νόμου να ξεκινήσει μέσα στο τριήμερο των αργιών, ώστε οι αποταμιευτές να μην προλάβουν να προχωρήσουν σε αναλήψεις των χρημάτων τους.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, από το πρωί επικρατούν σκηνές πανικού στα ΑΤΜ των τραπεζών, καθώς χιλιάδες αποταμιευτές έσπευσαν στις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματά τους και διαπίστωσαν πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς. Οι αναλήψεις στα περισσότερα ΑΤΜ των τραπεζών έχουν πλέον "παγώσει" από ρευστό, όπως αναφέρουν τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα, όμως με το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν  λειτουργούσε.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο είναι οι τίτλοι που κυριαρχούν στα κυπριακά ΜΜΕ, όπως "Μας έπιασαν στον ύπνο".

Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών

 

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ δρομολογούν και πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χθες με τους αρχηγούς των κομμάτων για μια πρώτη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η "Καθημερινή" της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να καλέσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς σε έκτακτη σύσκεψη γύρω στις 23.00, προκειμένου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα για να περάσουν τα νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν, έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Αύριο, στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να υιοθετήσει τα επίμαχα νομοσχέδια.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ