τοπ 10: παραδοσιακά πιάτα που έγιναν vegan

Facebook Twitter
13

 

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να γίνω χορτοφάγος. Πόσο μάλλον vegan. Και πραγματικά μου κάνει εντύπωση να συναντάω ανθρώπους που δεν τους συγκινεί η μυρωδιά του γύρου σε ένα σουβλατζίδικο. Αλλά ο καθένας επιλέγει τι τρώει. Και λένε ότι είμαστε ό,τι τρώμε και κάτι τέτοια ευχάριστα. 
Το θέμα είναι ότι κατά τα φαινόμενα μπαίνουμε σε περίοδο νηστείας. Και ο vegan τρόπος ίσως και να είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος να την βάλουμε καθαρή. Τώρα το αν η νηστεία που κάνουμε και οι λόγοι που την κάνουμε είναι ορθοί αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Ομολογώ ότι πήγα στο εστιατόριο της Δήμητρας Shanahan περιμένοντας να δω μια σεφ που θα με επιπλήξει για την διατροφή μου. Αντίθετα συνάντησα μια γλυκύτατη κοπέλα που βρίσκει τρόπους να γίνει δημιουργική στην κουζίνα της, που φτιάχνει μόνη της vegan φέτα και γάλα αμυγδάλου και που μοιράζεται όλα αυτά μέσα από το μπλογκ της.
Για την λίστα αυτής της εβδομάδας, και λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της νηστείας (κατά τα φαινόμενα θα συμπληρώσω εδώ), της ζήτησα να μου δώσει την δική της εκδοχή σε δέκα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

 

 

 

 

 

 

 

. τοπ 10: vegan εκδοχές παραδοσιακών πιάτων . 

από την Δήμητρα Shanahan

 

1. Γιουβέτσι με Μανιτάρια

 

 

2. Τυροπιτάκια

 

 

3. Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο

 

 

4. Σουβλάκι 

 

 

5. Παστίτσιο

 

 

6. Σουτζουκάκια

 

 

7. Μακαρόνια με κιμά

 

8. Κεφτεδάκια

 

 

9. Στραπατσάδα

 

 

10. Γιουβαρλάκια

 

 

Περισσότερη Δήμητρα Shanahan εδώ. 

 

Μόδα & Στυλ
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Τρυφερή είναι η νύχτα

Εβδομάδα Μόδας / Τρυφερή είναι η νύχτα για τον Haider Ackermann

Με τι λόγια να περιγράψει κανείς τη συλλογή του Οίκου Tom Ford που είδαμε μόλις; Μαγνητική, αισθησιακή, υπαινικτική, θανατηφόρα κομψή, θεατρική; Ποιητικές λέξεις για εικόνες που στην πραγματικότητα ήταν αβάσταχτα σέξι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Saint Laurent: Αγάπη από νάιλον και δέρμα

Μόδα & Στυλ / Saint Laurent: Αγάπη από νάιλον και δέρμα

Με σχεδιαστές και corporate στελέχη να αισθάνονται πάνω τους το εξαιρετικό ειδικό βάρος αυτής της παρισινής σεζόν, και τις επιδείξεις να μοιάζουν με διαγωνισμό εντυπώσεων, η εβδομάδα μόδας για την άνοιξη του 2026 εγκαινιάστηκε με μια σαγηνευτική επίδειξη του Anthony Vaccarello για τον οίκο Saint Laurent.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Rachel Scott: Η ωμή ενέργεια των Τροπικών στη Νέα Υόρκη

Μόδα & Στυλ / Rachel Scott: Η ωμή ενέργεια των Τροπικών στη Νέα Υόρκη

Η πολυβραβευμένη σχεδιάστρια του cult brand Diotima μόλις ανέλαβε τα καλλιτεχνικά ηνία στους Proenza Schouler, φέρνοντας ανάγλυφες υφές, χειροποίητες λεπτομέρειες και ένα διάχυτο sexiness, και παράλληλα μια ιδέα για το τι περιμένουμε από τη μόδα σήμερα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Collection D: H νέα συλλογή της Phoebe Philo προοιωνίζεται τη μεγάλη επιστροφή της Couture στη μόδα

Μόδα & Στυλ / Phoebe Philo: H ιέρεια της ήσυχης πολυτέλειας ανεβάζει την ένταση

​Με γλυπτικά τζάκετ, φραμπαλάδες και παντελόνια που σέρνονται, η σχεδιάστρια που ξέρει πώς να δίνει στις γυναίκες κάτι κομψό και συνάμα στραπατσαρισμένο ξαναδείχνει τον παλιό της ατρόμητο ’90s εαυτό και ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επιστροφή της couture στη μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Giorgio Armani: «Η κομψότητα δεν είναι για να σε προσέχουν αλλά για να σε θυμούνται»

Απώλειες / Giorgio Armani: «Η κομψότητα δεν είναι για να σε προσέχουν αλλά για να σε θυμούνται»

Ένας αληθινός τιτάνας της μόδας έφυγε στα 91 του χρόνια, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας ένα συγκλονιστικό αρχείο ένδυσης του 20ού αιώνα και μια multi-billion αυτοκρατορία που πρεσβεύει την ήσυχη κομψότητα σε κάθε πτυχή του τρόπου ζωής.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

6 σχόλια
απορώ πάντως τις συνταγές με σόγια που τις είδατε... γιατί το μόνο προϊόν σόγιας που έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα παραπάνω πιάτα είναι το τόφου - το οποίο απ' όσο γνωρίζω δεν το τρώνε μόνο χορτοφάγοι. Στις συνταγές έχουν χρησιμοποιηθεί όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά - και ναι, το concept ήταν συνταγές που κανονικά έχουν κρέας/ζωικά σε βίγκαν εκδοχή. Anyway, thanks for the feedback :)
Προσωπικά δεν νηστεύω, αλλά νομίζω ότι αν κάποιος κάνει νηστεία λόγο πίστης κι όχι για άλλους λόγους (αποτοξίνωση από το κρέας πχ), δεν θα του έκανε η καρδιά να ακολουθήσει αυτές τις συνταγές. Χάνεται η αίσθηση της "θυσίας" που κάνει ο πιστός νομίζω. Τώρα για τους vegan...σέβομαι ότι ο καθένας κάνει ότι θέλει, αλλά δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνω αποκλειστική σχέση με τα φασόλια τα μαυρομάτικα.
Ναι σαφώς δεν τρώτε μόνο αυτά, απλά από τα όσπρια είναι τα μόνα που συμπαθώ γι αυτό και το είπα. Καμιά φορά ρε παιδιά νομίζετε ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίων σας κι αρχίζετε να επιτίθεστε χωρίς λόγο. Όσο για το μπορώ ή δε μπορώ: αν αρρωστήσω πχ κι ο γιατρός μου πει κόψε το κρέας (που δεν θα το κάνει γιατί σε μικρές ποσότητες είναι καλό να βρίσκεται στο διαιτολόγιο αλλά λέμε τώρα), θα το κάνω με βαριά καρδιά.Απλά προτιμώ τη σαλάτα μου να την συνοδεύω με μια μπριζόλα, που το κακό;
η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πάει στο εστιατόριο κ δεν ξέρουμε τι άλλο φτιάχνει η κοπέλα, αλλά υπάρχουν πολλά vegan φαγητά στην ελληνική παράδοση. Έχω εκπλήξει κατά καιρούς διάφορες υστερικές με σπανακόρυζο, γεμιστά με ρύζι, φακές, φάβα, ρεβύθια, φασόλια, φασολάδα κλπ. Το γιουβέτσι με μανιτάρια πάντως φαίνεται να τα σπάει.
Vegan είναι πρωτίστως, το να μη συμμετέχεις στη σφαγή και την κακοποίηση αθώων πλασμάτων για να τραφείς..Το αν προτιμάς να το αντικαταστήσεις με σόγια, όσπρια, μανιτάρια κτλ, μάλλον είναι πολύ μικρής σημασίας!
Εφόσον προτείνει πιάτα σε κρεοφάγους, δείχνει βιγκανοποιημένες συνταγές ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από την πλειοψηφία. Αλλά αν είσαι κακοπροαίρετος, όλα στραβά θα τα βλέπεις.
Υπάρχουν δεκάδες χορτοφαγικά πιάτα στην ελληνική κουζίνα...που τρώμε και εμείς οι κρεατοφάγοι. Αυτή η σόγια και εμένα στραβά μου κάθεται.
αλήθεια.. γιατί εμένα τόλμησε να μου περάσει απ' το μυαλό πως απλά οι vegan ψάχνουν έναν τρόπο να "τη βγαίνουν από πάνω" σε όσους τρώνε και κρέας, και παράλληλα να νιώθουν κι οι ίδιοι ότι τρώνε κάποιας μορφής κρέας. γιατί είναι προφανές, ότι με τη σόγια, το πρώτο πράμα που θα σκεφτείς να φτιάξεις είναι γιουβαρλάκια