τοπ 10:δημιουργικοι θεσσαλονικεις

Facebook Twitter
8

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, λέει. Εγώ λέω ότι και ο γείτονας πλακώνει και δεν θα μπορούσε να μην γίνει ένα τοπ τεν με θέμα την Θεσσαλονίκη.
Η φωτογράφιση της Στελίνας Μωυσή έγινε περίπου πριν 1 χρόνο. Ήταν από τις πρώτες φωτογραφίσεις που έκανα, χωρίς να γνωρίζω καν το άτομο που θα παρουσίαζα στην imatioθiki. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την φιγούρα της να πηδάει πάνω κάτω περιμένοντάς με στην πόρτα του διαμερίσματός της, γεμάτη χαρά για την επίσκεψή μου. Σκέφτηκα: αυτό θα πει αληθινός άνθρωπος. Εντάξει, είναι τέλειο να εκδηλώνει κανείς την χαρά του, χωρίς σοβαροφάνειες. Και η Στελίνα είναι αυτού του είδους. Ανήκει επίσης και στην κατηγορία ανθρώπων που αρνούνται να αφήσουν το όνειρό τους απραγματοποίητο. Με άλλα λόγια αφού τελείωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ, γράφτηκε σε σχολή γραφιστικής, που είναι και η δουλειά των ονείρων της.
Με αφορμή, λοιπόν, τον θαυμασμό μου για τα υπέροχα πράγματα που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, της ζήτησα να μου φτιάξει μια λίστα, με τους δικούς της, αγαπημένους, δημιουργικούς Θεσσαλονικείς και ένα μικρό σχόλιο για τον καθένα.

. τοπ 10: δημιουργικοί θεσσαλονικείς .

 

1. Argiris SER Saraslanidis

(street artist, εικονογράφος)

Γιατί απλα τα ιλουστρεισονς του γνωστού ως Ser τα αναγνωρίζεις αμέσως (ξεχωρίζουν απο μακριά!)και απλά τα χαζεύεις...είτε είναι σε έντυπη μορφή είτε διακοσμούν κάποιο κτίριο της πολης!

 

 

2. Alex 'O'right Nikolaidis

(καλλιτέχνης, εικονογράφος, μουσικός, σχεδιαστής μόδας)

Μοντίλα και σιξτίλα απο το αγορι που εκτος απο illustrator, D.J. και μουσικος σχεδιάζει παπούτσια, ρουχα και αξεσουαρ για στιλάτες δεσποινιδες (βλ. Cocktail Jane). Επίσης έχει καταφέρει να μπάινεις στο μαγαζί του και να νιώθεις ...πως η μηχανή του χρόνου τελικά λειτουργέι!

 

3. James Enox (Δημήτρης Ευαγγελόπουλος)

(graphic & digital artist)

Τα σχέδια του θα τα δείς πάνω σε χαρτί, σε λευκά t-shirts ή σε σανίδες του skate...μάυρες καθαρές γραμμές, περίεργα τέρατα και διαστημικές φιγούρες... όλα σου λένε μια μικρη ιστορία!

 

 

 

4. Ελευθερία Στράκα

(graphic designer)

Το κορίτσι γραφίστρια (ναι, θα τη βρεις σους Designers United) που ειναι γεμάτη νέες ιδέες (και γαμάτες μουσικές επίσης) , πάντα με όρεξη να σου δείξει και να μιλήσετε ώρες για γραφιστικη (και που κρυφα θέλεις να της κλέψεις τη ντουλάπα!)

 

5. Νικος Ράκκας

(φωτογράφος)

Φαντάσου τα αγαπημένα σου playmobil να παρουν τους δρομους και να τρέχουν σε παραλίες, για skating, σε συναυλίες ...Ευτυχώς κάπου εκει είναι ο φακός του Νίκου Ράκκα να τα απαθανατίσει!

 

 

6. Ioanna Zikiri

(σχεδιάστρια μόδας)

Μπήκα πρώτη φορα στη "κουζίνα"(πόσο τέλειο ειναι όταν το ενα μαγαζί ειναι θεματικά σχεδιασμένο;) της Ιωάννας, δεν ήθελα να φύγω! Τσαγιερό, καρδούλες,φιόγκοι, υφασματα με ελαφάκια , ρομαντικά φορεματα και τοσα χειροποίητα καλούδια να χορτάσει το μάτι σου, σχεδιασμένα απο ένα κορίτσι γεμάτο ενέργεια και ιδέες!

 

7. Anna Germanou / Spanaki

(handcrafted accessories & graphic design)

Η Αννα Γερμανού(που ειναι και γραφίστρια παρακαλώ!) αποδεικνύει πως μέσω του upcycling μπορείς να κάνεις θαύματα...και πιο συγκεκριμένα μοναδικά clutches απο περιοδικά και (αγαπημένα!) αξεσουάρ απο βινύλιο!

 

8. Κonstantinos Doumpenidis

(φωτογράφος)

Ο Κωνσταντίνος φωτογραφίζει πρόσωπα, παράγει εικόνες, έχοντας σίγουρα το δικό του ύφος (μα δες το χρωμα στις φωτογραφίες...) και ο φακος του μπορει να συλλάβει την κίνηση, την έκφραση , το συναίσθημα.

 

 

9. Antonios Yiannopoulos

(graphic designer)

Τον ανακάλυψα οταν βρέθηκε στα χέρια μου η σειρά απο notebooks (ναι έχω μια αδυναμία σε αυτα!) που ο ίδιος σχεδίασε, και έτσι έψαξα τη δουλειά του. Φυσικό ήταν να λατρέψω τις αφίσες του (αισιοδοξία και χιούμορ...αξιοζήλευτα!) : "Το τέλος της μιζέριας."

 

 

10. Νίκος Ιωσήφ και Χρήστος Σελλάς / 2ObjectRepair

(reclamation/ design/ decoration)

Αν πάς στον χώρο τους, νομίζω θα χαθείς σε άλλες δεκαετίες. Σκέψου Vintage έπιπλα του 60 ή του 70 που πάντα ήθελες σπίτι σου! Αλλά και αντικείμενα ευτελούς αξίας, που πήραν ζωή και χαρακτήρα απο τα χέρια του Νίκου και του Χρήστου.

 

Περισσότερη Στελλίνα Μωυσή εδώ. 

 

Ο στόχος αυτού του ποστ είναι να μου κάνει κανένας καλός άνθρωπος δώρο ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, να συνεχίσω τις φωτογραφίσεις στην συμπρωτεύουσα.

Μόδα & Στυλ
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γυμνό Χόλιγουντ:

Μόδα & Στυλ / Γυμνό Χόλιγουντ: Πλήρης διαφάνεια, free the nipple, ζήτω τα γυμνά σώματα. Έτσι ντύνονται πια οι σταρ.

Ξεκίνησε από τις πασαρέλες της υψηλής ραπτικής και κορυφώθηκε (πού αλλού;) τη νύχτα της τελετής των Όσκαρ. Το νέο trend στη μόδα είναι το γυμνό και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει.
THE LIFO TEAM
30 χρόνια μετά την γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Μόδα & Στυλ / 30 χρόνια μετά τη γέννηση του όρου, έχει νόημα σήμερα να μιλάμε για metrosexuals;

Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο στο λεξιλόγιο της σύγχρονης κουλτούρας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Mark Simpson, μιλά στην El País για την εξέλιξη της σχέσης των ανδρών με το σώμα και την εικόνα τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Nαι βρε παιδί μου δε λέω μια χαρά τα παιδιά αλλά δημιουργικός θεωρείσαι μόνο αν είσαι graphic designer, εικαστικός κλπ; Οχι. Καλλιτεχνες ας βάζατε. Δημιουργικοί είναι σε πολλές κατηγορίες -πχ γιατί δεν βάλατε στη λίστα έναν μηχανικό;
Ζω στη Θεσσαλονικη εχει τυχει να γνωρισω κ να συναντησω προσωπικα πολλους απ τους καλλιτεχνες που εχεις συμπεριλαβει! Πολυ καλη η λιστα, πραγματικα αντιπροσωπευτικη των τοπ καλλιτεχνων! Θα μου επιτρεψεις να προσθεσω την δραστηρια κ πολυταλαντη Θεαννω Γιαννεζη ( http://theanog.blogspot.com/) κ τις καταπληκτικες φωτογραφους Τζουλιαννα κ Γεωργιαννα (Arte Di Tre, http://arteditre.com/) !!! God bless creativity!
ναι ρε συ, αλλά πρέπει να 'χουν και τον αντίστοιχο τίτλο. ας πούμε μπορούσε να 'ναι "τοπ 10 Θεσσαλονικείς χίπστερ", ή "μια λίστα με 10 τρέντυ γραφίστες στη Θεσσαλονίκη". Άμα θες τοπ 10 πιό δημιουργικούς θεσσαλονικείς, πάρε: Σωκράτης Σινόπουλος, Δημήτρης Μυστακίδης, Νίκος Παπάζογλου (απεδήμησε πρόσφατα μεν, αν και με λίγο λιγότερο τυπολατρική ματιά θα ήταν στανταράκι στη λίστα πριν 3-4 χρόνια), Γιάννης Αλεξανδρής, Ντίνος Χριστιαννόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης