Τσίπρας: Είμαι υπερήφανος για το πώς ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Τσίπρας: Είμαι υπερήφανος για το πώς ζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα Facebook Twitter
6

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» με αφορμή την παρουσία του στο Παρίσι. 

Σε αυτήν απάντησε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις σχέσεις του με τους θεσμούς, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και το Προσφυγικό. 

Ιδιαιτέρως για το τελευταίο θέμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τις συνθήκες διαβίωσης που, όπως ανέφερε, έχει εξασφαλίσει η κυβέρνησή του στους πρόσφυγες τις ηπειρωτικής Ελλάδας. Ακόμη, δεν έκρυψε την ανησυχία που προκαλεί η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά.

«Τα νησιά μας έχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε στο να μπει ένα τέλος στη φρίκη των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα έχουμε δεχθεί περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα που ζουν σε καλές συνθήκες με πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και οι διαδικασίες παροχής ασύλου είναι χρονοβόρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τα χρήματα «για να βάλουμε σε σπίτια όσους βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες.» και σχολίασε πως «το πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας.»

Εμφανίζεται ακόμη αισιόδοξος ότι η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. «Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο»

Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά, είπε.

«Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν.

Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η «περιπέτεια» να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών , όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία.

«Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας» εξήγησε.

Με πληροφορίες από Le Figaro 

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM
Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM