Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν σε άθλιες συνθήκες και μια αρρώστια είναι το μόνο εισιτήριο διαφυγής

Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν σε άθλιες συνθήκες και μια αρρώστια είναι το μόνο εισιτήριο διαφυγής Facebook Twitter
5

Έντονη κριτική στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα hotspot του Αιγαίου και συγκεκριμένα της Σάμου αλλά και στο γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στα ελληνικά νησιά ασκεί με δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο σημείο να εύχονται να αρρωστήσουν για να καταφέρουν να φύγουν από τα νησιά ή οι γυναίκες να μείνουν έγκυες ώστε να μπουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Και αυτό επειδή μόνο οι ευπαθείς ομάδες προσφύγων μπορούν πλέον να μετακινηθούν από τα hotspot προς την ηπειρωτική Ελλάδα έπειτα και από την σχετική συμφωνία των Βρυξελλών με την Άγκυρα.

Μάλιστα, ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι «το ελληνικό hotspot από όπου μόνο οι έγκυες και οι άρρωστοι μπορούν να φύγουν» και εν συνεχεία η εφημερίδα περιγράφει τις ιστορίες προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου.

Η Eida ήταν 2 μηνών έγκυος όταν απέβαλε. Ένα μήνα αργότερα, η 18χρονη πρόσφυγας αισθάνεται ακόμα θυμωμένη και απελπισμένη. Όχι μόνο επειδή έχασε ένα παιδί, αλλά και επειδή η εγκυμοσύνη ήταν το εισιτήριό της από την Σάμο και από ένα κακοδιατηρημένο καταυλισμό, γράφει η Guardian.

«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα, σύμφωνα με την Κομισιόν δόθηκαν 430 εκατ. ευρώ , η κατάσταση στα hotspot παραμένει το ίδιο δραματική με πέρυσι. Αν και η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνησία και την Αλγερία, ωστόσο η κρίση παραμένει», σημειώνεται.

Η νεαρή Eida είναι μία από τους περίπου 3.000 πρόσφυγες στη Σάμο, ένα από τα πέντε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τα οποία ορίζει η ΕΕ ως οχυρό κατά των μαζικών αφίξεων των μεταναστών από την Τουρκία.

Από τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες σύναψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και έτσι μεταφέρονται μόνο ευάλωτες ομάδες προσφύγων από τα hotspots στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Eida ήλπιζε να γίνει μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Οι υπόλοιποι έχουν δύο επιλογές: να επιβιώσουν κάτω από τις αξιοθρήνητες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο ή να πληρώσουν τοπικά δίκτυα λαθρεμπορίου έναντι 1.000 ευρώ και πάνω για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα.

Η Αναστασία Θεοδωρίδου, επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών στο κρατικό νοσοκομείο της Σάμου, εξηγεί στην εφημερίδα ότι ασχολείται συνήθως με περιπτώσεις όπως η Eida.

Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες μήπως και είναι έγκυες. Άλλοι πρόσφυγες είναι πρόθυμοι να διαγνωστούν με οποιαδήποτε ασθένεια. Και αν δεν βρεθεί κάτι και δεν είναι άρρωστοι, φέρνουν τις συζύγους τους και τα παιδιά τους. Ίσως ένας από αυτούς να έχει αρρωστήσει».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Guardian, το νοσοκομείο της Σάμου διαχειρίστηκε 7.857 επισκέψεις από πρόσφυγες από την αρχή του έτους.

Το παράδοξο των προσφύγων που ελπίζουν να είναι άρρωστοι για να λάβουν ευνοϊκή μεταχείριση και να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας όπου επικρατεί συμφόρηση και άθλιες συνθήκες επισκιάζει την αφήγηση της ΕΕ για την επιτυχία της απέναντι στο προσφυγικό, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM