Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

Προβάδισμα 13 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι.

Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2% και Το Ποτάμι με 1,5%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 7% των ερωτηθέντων, 16% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ», άκυρο/ λευκό θα ψήφιζε το 5,5% ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 65,5% έναντι 19,5%, 2% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα, ενώ 13% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το 22% ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 37% των ερωτηθέντων, ενώ 4% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται καταλληλότερος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 34% των ερωτηθέντων και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 43,5%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται πιο κατάλληλος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 19,5% των πολιτών και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 21,5%.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, το 46,5% των πολιτών πιστεύουν ότι το ταξίδι και οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν είναι προς όφελος της χώρας, ενώ το 31% θεωρεί αντιθέτως πως είναι προς όφελος της χώρας. Παράλληλα, το 47,5% πιστεύει ότι το ταξίδι δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού, ενώ το 43,5% εκτιμά το αντίθετο.

Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Παράλληλα, το 56% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, το 36% επιθυμεί αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το 10,5% απαντά αυθόρμητα ότι προτιμά οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Τέλος, όσον αφορά την εκτίμηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. Το 37% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 9,5% πιστεύει ότι μάλλον θα βελτιωθεί και το 2,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί. Το 1% των πολιτών απαντά αυθόρμητα ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το 50% των «απαισιόδοξων» του Οκτωβρίου είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2015.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Πολιτική / Κοινή δήλωση 5 χωρών και ΕΕ στον ΟΗΕ για τουρκολιβυκό: Παραβιαζει τη γεωγραφική πραγματικότητα

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατήρηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
THE LIFO TEAM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μιχάλης Μπεκίρης: Παραιτείται προσωρινά από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή

Στη δήλωσή του ο κ. Μπεκίρης υποστηρίζει ότι εδώ και έναν μήνα είναι αντιμέτωπος με «πρωτοφανή εκστρατεία προσωπικής στοχοποίησης» και τονίζει ότι η απόφασή του είναι αποκλειστικά προσωπική
THE LIFO TEAM
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Πολιτική / Πάνος Καμμένος: «Θα εμπλακώ στην πολιτική εάν επιστρέψει ο Σαμαράς - Μιλάω με Τσίπρα»

«Θα εμπλακώ διότι δεν μπορώ να αφήσω τον κ. Σαμαρά να έρθει και να το κάνει πάλι για προσωπικούς του λόγους διότι φαίνεται ότι είναι στημένο το παιχνίδι», είπε ο Πάνος Καμμένος
THE LIFO TEAM
Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Επιστολή της Ελλάδας στον Γκουτέρες μετά την απόφαση της λιβυκής Βουλής

Πολιτική / Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Επιστολή της Ελλάδας στον Γκουτέρες μετά την απόφαση της λιβυκής Βουλής

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο του 2019 είναι άκυρο και δεν μπορεί να παραγάγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων κρατών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
THE LIFO TEAM