τοπ 10: τραγούδια που περιμένω να ακούσω στο φετινό primavera

Facebook Twitter
3

Χρόνια πριν, όταν σπούδαζα στην Πάτρα, δούλευα σερβιτόρα στο θρυλικό Rocky Raccoon. Εκεί λοιπόν, ανάμεσα στα στην λάντζα και τα σφηνάκια γνώρισα και τον Νικήτα Μαντά που δούλευε ως dj στο ίδιο μαγαζί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Τάκη να του λέει: 'Νικήτα, παίξε μας κάτι ποιο δύσκολο' (εννοώντας κάτι από το ρεπερτόριο των Beatles ή του Tom Waits) και ο Νικήτας να απαντά με το χαρακτηριστικό του ύφος: 'Α, δεν έχω τέτοια. Μόνο επιδερμικά παίζω εγώ.' Φυσικά και αστειευόταν, αφού είναι ένας από τους καλύτερους djs της πόλης. Έχω και την lifo υποστηρικτή σε αυτό.
Την Βαρκελώνη, από την άλλη, τη γνώρισα στη φάση του μεταπτυχιακού μου. Με μεγάλη μου λύπη θα πω ότι δεν την γνώρισα τόσο καλά όσο ήθελα, αφού η περισσότερες μέρες μου εκεί πέρασαν παρέα με τον υπολογιστή μου.
Το θέμα είναι ότι σε λίγες εβδομάδες χιλιάδες Έλληνες θα ταξιδέψουν εκεί για να παρακολουθήσουν ένα από τα αγαπημένα τους μουσικά φεστιβάλ, το Primavera Sound Festival, το οποίο φέτος έχει αναμφισβήτητα το καλύτερο line up στην ιστορία του.
Ο Νικήτας θα είναι εκεί. Και περιμένει να ακούσει 10 τραγούδια.  

 

 

. τοπ 10: τραγούδια που περιμένω να ακούσω στο φετινό primavera .

από τον Νικήτα Μαντά

 

1. My Bloody Valentine - You Made Me Realise


Την πρώτη φορά που άκουσα λάιβ αυτό το κομμάτι, το ωστικό κύμα λευκού, απόλυτου θόρυβου που εξαπέλυσαν οι MBV κατά την εκτέλεσή του, με χτύπησε σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Έκτοτε, παρά τις δεκάδες συναυλιών που έχω παρακολουθήσει στο μεταξύ, κάτι τέτοιο δεν έχω ξανανιώσει σε αυτό το βαθμό κι έτσι είμαι ιδιαίτερα ανυπόμονος για να δω αν θα επαναληφθεί.

 

 

2. Τhe Jesus and Mary Chain - Crackin Up

 

Kάτι μεθυσμένες πρωινές ώρες μου ακούγεται ως το καλύτερο κομμάτι του κόσμου και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα συμβεί στο άκουσμα των πρώτων συγχορδιών από τους Σκωτσέζους μουσικούς μου ήρωες.

 

 

3. Fuck Buttons - Surf Solar


Σκηνές απείρου κάλλους θα εκτυλιχθούν κατά την εκτέλεση του συγκεκριμένου track, το οποίο για μια μεγάλη χρονική περίοδο διετέλεσε και "εθνικός" ύμνος των σεσημασμένων στεκιών του ιστορικού κέντρου.

 

4. Nick Cave and the Bad Seeds - The Mercy Seat


Ο Νick Cave ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί κι εγώ μιλώ για αυτόν βαρετά σαν το παλιό καλό κλισέ αλλά για τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να εκραστείς πρωτότυπα, καθώς όλα έχουν ειπωθεί από όλους. Σίγουρα ο καινούριος του δίσκος θα είναι στο προσκήνιο αλλά το Mercy Seat το θεωρώ ως μια από τις κορυφαίες στιγμές του.

 

 

5. Swans - The Seer

 



Οι συναυλίες των Swans είναι από τις πιο έντονες εμπειρίες που έχω ζήσει σε λάιβ. Σε πιάνουν από τα μούτρα από την πρώτη νότα και η ένταση με την οποία σε χτυπούν αλύπητα παίρνει καιρό για να υποχωρήσει. Το Seer είναι ένα επικό κομμάτι τόσο σε διάρκεια (32 λεπτά), όσο και συνθετικά, μέσα από τον περσινό ομώνυμο αριστουργηματικό τους δίσκο.


6. The Knife - Silent Shout

 



Τα πλήκτρα εκεί κάπου στο 00.30 και η φωνή της Karin Dreijer Andersson aka Fever Ray. Και το Heartbeats πάντως δεν θα μου κακοπέσει.

 

7. Four Tet - Love Cry

 



9 λεπτά ιδιοφυούς ελεκτρόνικα(ς) ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους της, ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται και κάθε του κυκλοφορία είναι ανώτερη από την προηγoύμενη.


8. Deerhunter - Nothing Ever Happened

 



Iδανικά θα ήθελα να ακούσω το Neither of us, Uncertainly που είναι και το αγαπημένο μου από την πιθανότατα πιο αξιόλογη σύγχρονη indie rock μπάντα αλλά επειδή δε νομίζω ότι το συμπεριλαμβάνουν στα λάιβ τους, τότε αυτό.


9. Dead Skeletons - Live!

 



Η εμφάνισή τους στο περσινό Plissken ήταν συγκλονιστική κι ας μην είχαν μαζί τους τον πολύ Anton Newcombe των Βrian Jonestown Massacre, που αποτελεί μέλος της ισλανδικής μπάντας. Επιλέγω το συγκεκριμένο κομμάτι ως το πιο darkwave-oειδές του δίσκου.


10. Blur - Song 2

 



To γεγονός της επιστροφής στις συναυλίες του σημαντικότερου συγκροτήματος της brit pop σκηνής, αποτελεί από μόνο τoυ κίνητρο για πολλούς να παρακολουθήσουν φέτος το φεστιβάλ.
To συγκεκριμένο κομμάτι, μπορεί όταν το ακούω κάπου έξω να μου προκαλεί πλέον δυσφορία μεγαλύτερη ίσως κι από τον αν άκουγα Κιάμο (ok, όχι). Το επιλέγω όμως μόνο και μόνο για τις άπειρες φορές που έχω ουρλιάξει "woo hoo" στο ρεφραίν. Άλλη μία λοιπόν, ίσως και τελευταία.

 

Περισσότερος Νικήτας Μαντάς εδώ. 

 

Ο στόχος αυτού του post είναι να βρούμε παρηγοριά όσοι από εμάς δεν θα παρευρεθούμε στο φεστιβάλ. 

 

 

 

 

Μόδα & Στυλ
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια
"...χιλιάδες Έλληνες θα ταξιδέψουν εκεί για να παρακολουθήσουν ένα από τα αγαπημένα τους μουσικά φεστιβάλ". Μάλλον σε άλλη Ελλάδα ζείτε εσείς...