Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον

Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
4

O άκρως αμφιλεγόμενος φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον αποκλείστηκε εν μια νυκτί από πολλά διάσημα περιοδικά μόδας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Daily Telegraph. 

Η είδηση έχει όση ίντριγκα χρειάζεται για να γίνει ευρέως γνωστή. Ο πασίγνωστος φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον είδε τη φήμη του να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ένα e-mail που διένειμε τη Δευτέρα (23/10) το μίντια γκρουπ Condé Nast International, πληροφορούσε πως η εταιρία αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία μαζί του. Επιπροσθέτως, ενημέρωνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως όποια δουλειά είχε αναλάβει ο Ρίτσαρντσον και δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί, αυτομάτως θα διαγραφόταν. 

Να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία δημοσιεύει τις διεθνείς εκδόσεις πολλών περιοδικών μόδας που κυριαρχούν επί χρόνια στο χώρο. Περιοδικά όπως: Vogue, GQ, Glamour, Vanity Fair και Wired, τα οποία πλέον έκλεισαν την πόρτα τους στον Ρίτσαρντσον. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρίτσαρντσον έχει δει κάμποσες δουλειές του να κοσμούν τα εξώφυλλα των glossy περιοδικών. Από την άλλη, όμως, βρίσκεται μόνιμα στην άβολη θέση του απολογούμενου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται σεξουαλικά τα μοντέλα που φωτογραφίζει. Βολές που μονίμως αποκρούει δίχως να γίνεται πιστευτός από μεγάλη μερίδα κόσμου.

Οι σχέσεις του 52χρονου φωτογράφου με την Condé Nast International, το τελευταίο διάστημα, ήταν τεταμένες. Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία,  με κατάληξη το συγκεκριμένο e-mail που εκπαραθύρωνε τον Ρίτσαρντσον πανηγυρικά. 

Το ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Τζέιμς Γουλχάουζ, προς όλους τους διευθυντές της εταιρείας ανά τον κόσμο.

Σ' αυτό σημείωνε: «Σας γράφω για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η Condé Nast δεν επιθυμεί να συνεργαστεί άλλο με τον φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον. Όποιες φωτογραφήσεις έχει αναλάβει ή έχει ολοκληρώσει, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί, θα πρέπει να καταστραφούν και να αντικατασταθούν από άλλο υλικό. Σας παρακαλώ να επιβεβαιώσετε πως αυτή η απόφαση θα ενεργοποιηθεί από εσάς αποτελεσματικά και άμεσα. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας στο συγκεκριμένο θέμα». Πέραν αυτού, πάντως, η εταιρία δεν προχώρησε σε καμία δημόσια δήλωση. 

Ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος έχει εργαστεί με αρκετά από τα σημαντικότερα πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας, όπως με την Μπιγιονσέ, την Lady Gaga και την Μάιλι Σάιρους. Μάλιστα, με την τελευταία είχε συνεργαστεί στενά το 2013 όταν για τις ανάγκες του τραγουδιού της «Wrecking Ball», εμφανίστηκε γυμνή στο βίντεο κλιπ. Κάτι που αργότερα, η τραγουδίστρια αποκήρυξε.  Ο Ρίτσαρντσον, συχνά εμφανίζεται και ο ίδιος στις φωτογραφήσεις του, ενώ μόλις την  Κυριακή (22/10) οι Sunday Times δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο (1.100 λέξεων), στο οποίο έθετε το ερώτημα γιατί η βιομηχανία μόδας εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί. 

Επίσης, την Παρασκευή (20/10) ο Ρίτσαρντσον απέστειλε γράμμα στην Huffington Post αναφερόμενος στις φήμες που κυκλοφορούσαν τελευταία γύρω από την τύχη του. Μεταξύ άλλων, έλεγε σε εκείνο το γράμμα: «Συνεργάστηκα με ενήλικες γυναίκες που συνειδητοποίησαν την φύση του έργου και, όπως συμβαίνει με κάθε έργο, όλοι συνυπέγραψαν αυτό που κάναμε. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο μοντέλο, ούτε έχω εξαναγκάσει να κάνει κάποιος κάτι που δεν ήθελε να κάνει». 

Και συνέχιζε ως εξής: «Σέβομαι όσους εργάζονται μαζί μου και τους δίνω το δικαίωμα να έχουν ελεύθερη βούληση, όπως και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους αναλόγως». Επομένως, σημείωνε, δεν μπορούσε να κατανοήσει τους λόγους που έχει γίνει στόχος. 

Φαίνεται, όμως, πως η συγκυρία δεν είναι με το μέρος του, καθώς οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη «δράση του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν έχουν ενεργοποιήσει πολλές ιστορίες που μέχρι πρόσφατα είχαν καλυφθεί από ένα πέπλο σιωπής. Το γεγονός ότι το μοντέλο, Κρίστι Τέρλινγκτον παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως η κακομεταχείριση που υφίστανται τα μοντέλα στη βιομηχανία μόδας είναι ένας κοινός τόπος, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. 

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η βιομηχανία έχει κατακλυστεί από κυνηγούς που ευδοκιμούν λόγω της συνεχούς απόρριψης και της μοναξιάς που έχει υποστεί καθένας από εμάς σε κάποια φάση της καριέρα μας. Αισθάνομαι τυχερή που δεν έχω βιώσει κάτι τραυματικό, αλλά γνωρίζω πως αυτό δεν είναι ο κανόνας». 

Το πρώην μοντέλο, Κάμερον Ράσελ, ανέβασε τις τελευταίες ημέρες στο λογαριασμό της στο Instagram ανώνυμες ιστορίες μοντέλων που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση εν ώρα εργασίας.  Έγραψε συγκεκριμένα: «Ακούγοντας όλες τις αποκαλύψεις για τον Γουάινστιν, έχει προκληθεί ερωτήματα για το πόσο κοινές και διαδεδομένες είναι τέτοιες συμπεριφορές». Προέτρεψε, μάλιστα, κι άλλους να μιλήσουν ανοιχτά έτσι ώστε η βιομηχανία να ενδιαφερθεί πραγματικά. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρίτσαρντσον δεν προέβη σε καμία δήλωση. 

Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
TV & Media
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το BBC ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τις απόψεις τηςγια τα τρανς δικαιώματα

TV & Media / Το BBC ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τις απόψεις της για τα τρανς δικαιώματα

Η ζωή και η αμφιλεγόμενη δημόσια πορεία της δημιουργού του «Χάρι Πότερ» γίνονται ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων, που θα εξετάζει τόσο την τεράστια λογοτεχνική επιτυχία της όσο και τις συγκρούσεις γύρω από τις απόψεις της.
THE LIFO TEAM
New York Times, Economist και AFP ενώνουν δυνάμεις κατά της δωρεάν χρήσης των άρθρων τους από την AI

TV & Media / New York Times, Economist και AFP ενώνουν δυνάμεις κατά της δωρεάν χρήσης των άρθρων τους από την AI

Περισσότεροι από 40 εκδοτικοί οργανισμοί προσχωρούν σε διεθνή συμμαχία που επιδιώκει να ελέγξει τη χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου από την τεχνητή νοημοσύνη και να καθιερώσει κοινούς κανόνες αδειοδότησης.
THE LIFO TEAM
Σταμάτης Ζαχαρός: Τέλος από το One Channel ο δημοσιογράφος

TV & Media / Σταμάτης Ζαχαρός: Τέλος από το One Channel ο δημοσιογράφος

«Μετά από εκατοντάδες εκπομπές, αμέτρητες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ αλλά και χιλιάδες καλεσμένους, χθες αργα το βραδυ, μου ανακοινωθηκε- αιφνιδίως και αναιτιολόγητα- η διακοπή της συνεργασίας μου με το One Channel» έγραψε μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Ο Νταν Λέβι κατά του Σέιν Γκίλις για τον σεξιστικό μονόλογό του στο SNL: «Πρέπει να αντιδρούν περισσότεροι άνδρες»

TV & Media / Ο Νταν Λέβι κατά του Σέιν Γκίλις για τον σεξιστικό μονόλογό του στο SNL: «Πρέπει να αντιδρούν περισσότεροι άνδρες»

Ο δημιουργός του «Schitt’s Creek» χαρακτήρισε μισογυνικά τα σχόλια του κωμικού για τις γυναίκες στα γυμναστήρια και ζήτησε από τους άνδρες να μη μένουν σιωπηλοί όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα.
THE LIFO TEAM
Η νέα εμμονή των ανδρών με την τεστοστερόνη μπαίνει στο μικροσκόπιο του BBC

TV & Media / Η νέα εμμονή των ανδρών με την τεστοστερόνη μπαίνει στο μικροσκόπιο του BBC

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC εξετάζει την τάση που συνδέει την ανδρική ταυτότητα με τα επίπεδα μιας ορμόνης, ενώ επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν την εμπορική αγορά πίσω από την ανασφάλεια των ανδρών
THE LIFO TEAM