160 πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ

160 πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
5

Τεράστια ποσά σε αναδρομικά για την περίοδο του 2009 και έπειτα ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Την αποκάλυψη κάνει ο «Ελεύθερος Τύπος» που σημειώνει πως το ποσό κυμαίνεται κατ' ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές που είναι πάνω από 160.

Οι προσφυγές έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.

Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτόν το νόμο ψήφισε από τη μια άγριες μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη τη διάταξη για αύξηση συντάξεων σε πρώην -και σήμερα συνταξιούχους- βουλευτές.

Πέραν αυτών, στον ίδιο νόμο, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής πριν από μερικούς μήνες, τα μόνα πρόσωπα για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ είναι οι βουλευτές, πρώην και νυν! Το αν θα τους εντάξουν ή όχι στις ρυθμίσεις του νόμου θα αποφασιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και πάντως μέχρι το τέλος του 2018, όπως παραδέχτηκε η κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε αυτή η γκρίζα ζώνη από το δημοσίευμα του «Ε.Τ.».

Μέσα στις τωρινές προσφυγές  είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, φέρεται να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ. 

Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.

Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως λέει ο νόμος, υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Με πληροφορίες από «Ελεύθερος Τύπος»

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC

Πολιτική / Δημοσκόπηση Marc: Στις 14 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΕΛΑΣ - Ποιο κόμμα «κλειδώνει» στην τρίτη θέση

Με το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού να έχει πλέον απομακρυνθεί, τα κόμματα διαμορφώνουν την στρατηγική τους με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές της άνοιξης του 2027
THE LIFO TEAM
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΡΓΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μετατρέπουμε τις δεσμεύσεις σε έργο, αυτό είναι το πραγματικό τεστ αξιοπιστίας

Αναφέρθηκε και στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξη που είναι αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και αποτελεί «το κεντρικό εθνικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την επόμενη πενταετία 2026-2030»
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 52 ΧΡΟΝΙΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

Πολιτική / 52 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα «πηγαδάκια» στο Προεδρικό - Οι «εκλογές την άνοιξη», τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι απόντες

Η φετινή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, αντί για το παραδοσιακό κιόσκι στον κήπο, λόγω καιρού
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΛΠΕΣ

Πολιτική / Πρόωρες εκλογές: Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποια είναι η διαδικασία μέχρι τις κάλπες

Το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, με βασικές διατάξεις τα άρθρα 41, 37 και 53
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣΕΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΔΕΞΙΩΣΗ

Πολιτική / Πενήντα δύο χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Εντός του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών - Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε στο σαλόνι του πρώτου ορόφου
THE LIFO TEAM