Μελέτη αποκαλύπτει τι πραγματικά σκέφτονται οι άντρες για τις έξυπνες γυναίκες - και είναι απογοητευτικό

Μελέτη αποκαλύπτει τι πραγματικά σκέφτονται οι άντρες για τις έξυπνες γυναίκες - και είναι απογοητευτικό Facebook Twitter
Ορισμένες γυναίκες υποδύονται τις λιγότερες έξυπνες, όταν νιώθουν ενδιαφέρον για κάποιον, προκειμένου να μην τον τρομάξουν...
5

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο αποκάλυψαν αυτό που πραγματικά πιστεύουν και αισθάνονται οι άντρες για τις ευφυείς γυναίκες και θεωρητικά πρόκειται για μια άποψη εξαιρετικά κολακευτική. Επί του πρακτέου φαίνεται να χαλάνε τα πράγματα. Βάσει της έρευνας οι άντρες βρίσκουν τις ευφυείς γυναίκες απολύτως σέξι, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ιδανικές για συντρόφους. Ωστόσο όλα αυτά μόνο στη θεωρία. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο "Personality and Social Psychology Bulletin", μία τέτοιου είδους γυναίκα είναι όντως γοητευτική, αλλά για άλλο λόγο και αυτός κατά τους ειδικούς είναι η ψυχολογική απόσταση.

Επί του πρακτέου, και κατά την έρευνα πάντα, οι άντρες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με μία έξυπνη γυναίκα. Αν μάλιστα πρέπει να αναμετρηθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο μαζί της, το βέβαιο είναι ότι θα αποφύγουν τη σύγκρουση. Η μελέτη του Μπάφαλο έρχεται να αποδείξει ότι η εξυπνάδα δεν είναι καθόλου ελκυστική, ακριβώς το αντίθετο μάλιστα, ενώ αυτό φαίνεται να το δηλώνουν άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζονταν ως υπέρμαχοι της γυναικείας ευφυίας... Και αν αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο, ας μπούμε και στις λεπτομέρειες της έρευνας. Να τι προέκυψε μέσα από σχετικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν 650 συμμετέχοντες: 

Οι άντρες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με μία έξυπνη γυναίκα. Αν μάλιστα πρέπει να αναμετρηθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο μαζί της, το βέβαιο είναι ότι θα αποφύγουν τη σύγκρουση.

- Όταν ένας άντρας ελκόταν από μία γυναίκα που όμως βρισκόταν σε απόσταση από τους ίδιους - δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον δείκτη νοημοσύνης τους, ακόμη κι αν γνώριζαν ότι είναι υψηλός. Το ενδιαφέρον τους παρέμενε αμείωτο.

- Ωστόσο, αυτό φαινόταν να αλλάζει, όταν ο άντρας βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Κατά την έρευνα, σε μία συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με έναν τέτοιον άνθρωπο, αίφνης το ενδιαφέρον μειωνόταν, όπως και η όποια ρομαντική διάθεση, εκτός κι αν η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από απλά καθημερινά ζητήματα. Όπως αναφέρει η Park όταν οι άντρες αλληλεπιδρούν με ευφυή γυναικείο πληθυσμό, αισθάνονται «στιγμιαίους κραδασμούς στην αυτοπεποίθησή τους», που όμως είναι απολύτως αρκετοί για να πάψουν να έλκονται από κάποια. Η ρίζα του προβλήματος, σύμφωνα με την καθηγήτρια, βρίσκεται στον παράγοντα εγγύτητας - απόστασης που μπορεί να μεγιστοποιεί τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζονται από τον παράγοντα της σύγκρισης.

Το απογοητευτικό έγκειται στην αυτόματη αποσύνδεση - συναισθηματική και κοινωνική- που εμφανίζεται κάθε φορά που κάνει την εμφάνιση του αυτή η συναισθηματική - ψυχολογική διαδικασία. «Υπάρχει μία παρανόηση ανάμεσα σε αυτό που οι άνθρωποι λένε ότι τους έλκει γενικά και αφηρημένα για μια γυναίκα που τους είναι άγνωστη. Αυτό αυτομάτως αλλάζει όταν η επαφή αποκτά κοινωνικό πλαίσιο», λέει η Park και διευκρινίζει ότι όλο αυτό συμβαίνει αν το θέμα της οξυδέρκειας είναι κάτι που παίζει ρόλο για τον ενδιαφερόμενο. (Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις ανδρών που δηλωμένα δεν τους απασχολεί αν η σύντροφος και κατ' επέκταση οι φίλοι και ο περίγυρος τους είναι έξυπνοι άνθρωποι).

Και φυσικά, και γι' αυτό δεν περίμενε κανείς τη μελέτη, όλα έχουν να κάνουν με το πεδίο κυριαρχίας. Αν ο άντρας, ως σύντροφος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση πατριαρχικών προτύπων στις σχέσεις του, τότε σίγουρα θα έχει πρόβλημα με μία σύντροφο εξυπνότερη από τον ίδιο, καθώς αισθάνεται ότι απειλείται ή διαταράσσεται το πεδίο κυριαρχίας του. Αν όχι, τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις ανθρώπινες σχέσεις και την ανθρωπότητα, εν γένει... Ως υποσημείωση ας τεθεί και το ότι πριν από λίγα χρόνια, σε μια άλλη έρευνα με ερωτηματολόγιο που αυτή τη φορά είχε τεθεί σε γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο της τεχνολογίας, από τις απαντήσεις τους αποκαλύφθηκε ότι υποδύονταν τις λιγότερες έξυπνες, όταν ένιωθαν ενδιαφέρον για κάποιον και προκειμένου να μην τον τρομάξουν...

Με στοιχεία από τον Independent 

Πρόσωπα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

4 σχόλια
...Και στην τελική αν αισθάνεσαι λίγος,κάνε για λίγο πέρα την ομαδούλα και άνοιξε κομμάτι τον εγκέφαλό σου με κανένα βιβλίο,όλα φροντίδα και άσκηση χρειάζονται,ναι και ο εγκέφαλος.
Γενικά, ανάμεσα σε έξυπνα άτομα μαθαίνεις κι εσύ νέα πράγματα. Πέρα από τα βιβλία/σεμινάρια/ντοκυμαντέρ/παιχνίδια ακονίσματος του νου, ένα έξυπνο άτομο σε κάνει κι εσένα να σκέφτεσαι καλύτερα πέρα από την απόλαυση.
Εξαρτάται.Αν ο συνομιλητής/τρια είναι έξυπνος/η (και αυτό δεν αφορά το στείρο IQ,αλλά την δυνατότητα να μπορείς να έχεις μια βάση ώστε να κάνεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση) νο προμπλέμο.Αν η συζήτηση όμως μετατρέπεται σε διαγωνισμό "ταπώματος",ε μην περιμένει ο άλλος/η να συνεχίσει το ενδιαφέρον αμείωτο.Γιατί υπάρχει αυτή η παρανόηση,όταν κάποιος/α είναι ή θεωρεί πως είναι έξυπνος/η,να είναι ισχυρογνώμων και εγωκεντρικός/ή. από τις απαντήσεις τους αποκαλύφθηκε ότι υποδύονταν τις λιγότερες έξυπνες, όταν ένιωθαν ενδιαφέρον για κάποιον και προκειμένου να μην τον τρομάξουν Πηγή: www.lifo.grΑυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες,αλλά γενικά οποιονδήποτε άνθρωπο έχει αλληλεπιδράσει ποτέ με άλλους.Και όχι να παριστάνεις τον λιγότερο έξυπνο,αλλά αυτό που λέμε να πηγαίνεις και λίγο με τα νερά του άλλου σε ορισμένα θέματα.Δεν θα "κερδίσεις" τον οποιονδήποτε αν είσαι μονίμως στην επίθεση,υπάρχουν και άλλοι τρόποι να παίξεις μπαλίτσα.