Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
2

Στη δημιουργία μίας νέας διοικητικής δομής για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στοχεύει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, στη Βουλή.


Ειδικότερα, δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία έκδοσης και ελέγχου οικοδομικών αδειών, ενεργοποιείται ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και η εξασφάλιση Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου με τη δημιουργία Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρήστων Χώρων.

Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου, καθώς επίσης και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ενώ θεσπίζονται ειδικές κατηγορίες ειδικού ενδιαφέροντος και χορήγησης δικαιωμάτων υπαγωγής.


Ειδικότερα, στα 250 ευρώ, μειωμένο κατά 50%, ορίζεται το ύψος του προστίμου για αυθαίρετα μέχρι 100 τ.μ., ενώ τα πρόστιμα θα αυξάνουν κατά 10% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/6/2018, και 20% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/12/2018.

Επιπλέον μειώσεις προβλέπονται για ΑμεΑ, παλινοστούντες, ανέργους, πολυτέκνους και μακροχρόνια ανέργους, καθώς επίσης και για δικαιούχους ΚΕΑ. Μειώσεις προβλέπονται ακόμη ανάλογα με την παλαιότητα της κατασκευής και το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Για εξόφληση έως 8/12/2017 προβλέπεται έκπτωση 20%, ενώ μέχρι 8/6/2018 10%. Επιπλέον, εκπτώσεις 60% προβλέπονται για έργα σεισμικής θωράκισης, ενώ 50% για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και υπόγειους χώρους.


Επίσης, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα είναι προαπαιτούμενο για ενοικίαση, μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή κλπ, καθώς ορίζεται πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να αλλάξει η κουλτούρα της βίας» – Μήνυμα του πατέρα του Άλκη Καμπανού μετά τη νέα δολοφονία στη Χαλκίδα

Ελλάδα / «Να αλλάξει η κουλτούρα της βίας»: Το μήνυμα του πατέρα του Άλκη Καμπανού μετά τη δολοφονία στη Χαλκίδα

«Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη: να μεγαλώσουμε μια νέα γενιά παιδιών με σωστές αξίες, ώστε να αλλάξει η κουλτούρα της βίας. Έχουμε μετατρέψει το ποδόσφαιρό μας σε υποκουλτούρα» δήλωσε ο πατέρας του Άλκη Καμπάνου
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία σε δύο λιμενάρχες Χαλκίδας και Ερέτριας

Ελλάδα / Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία σε δύο λιμενάρχες Χαλκίδας και Ερέτριας

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου συνεχίζεται η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από κοινού
LIFO NEWSROOM
Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Ο δράστης ζητά ελαφρυντικά – «Δεν έχει ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη» λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Ο δράστης ζητά ελαφρυντικά – «Δεν έχει ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη» λέει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς

Η οικογένεια ζητά να παραμείνει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ώστε –όπως λένε– να βρει η Γαρυφαλλιά «τη δικαίωση που της αξίζει»
LIFO NEWSROOM