ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Απόπειρα αυτοκτονίας

Απόπειρα αυτοκτονίας Facebook Twitter
16

Μέσα στον ηλεκτρικό, η ώρα είναι γύρω τρεις το μεσημέρι και οι περισσότεροι επιβάτες επιστρέφουν κουρασμένοι  από τις δουλειές τους. Εγώ στέκομαι και τους παρατηρώ έναν προς ένα, ίσως και αυτοί να κάνουν το ίδιο, δεν ξέρω. Είναι βασικό χαρακτηριστικό άλλωστε των Μ.Μ.Μ. ότι "υποχρεώνουν" άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους  να κοιτιούνται για ώρα.

Παρατηρώντας τα πρόσωπα προσπαθώ στηριζόμενος στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του καθενός να μαντέψω τον χαρακτήρα του. Βλέπεις για παράδειγμα καλοντυμένες μεσήλικες κυρίες με φουσκωμένο το ξανθό μαλλί τους, μεγάλα σκουλαρίκια και έντονα βαμμένα χείλη και υποθέτεις-ίσως άδικα- ότι ο χαρακτήρας τους θα είναι ρηχός.

Αντίστοιχα παρατηρείς κουστουμαρισμένους άντρες να διαβάζουν ειδήσεις στο τάμπλετ ή νεαρούς με εκκεντρική εμφάνιση και ακούσια σχηματίζεις και για αυτούς μια εντύπωση.

Όλοι τους έχουν ένα κοινό. Ασχέτως το που κοιτούν ή με το τι ασχολούνται εκείνη την ώρα μοιάζουν χαμένοι στις σκέψεις τους, συνοφρυωμένοι τόσο που σε κάνουν να νιώθεις τύψεις αν τυχαίνει να είσαι χαρούμενος εκείνη τη στιγμή.

Ξαφνικά και ενώ παρατηρούσα τους διάφορους επιβάτες μια τσιριχτή φωνή έκανε την εξής ανακοίνωση από τα μεγάφωνα:

"Κυρίες και κύριοι, η διαδρομή από Πετράλωνα έως Καλλιθέα διακόπτεται προσωρινώς λόγω απόπειρας αυτοκτονίας"

Απόπειρα αυτοκτονίας!.. θα περίμενε κανείς ότι και μόνον στο άκουσμα της λέξεως "αυτοκτονία" οι επιβάτες θα ταράσσονταν. Αντιθέτως όμως οι εκφράσεις τους ήταν παντελώς αδιάφορες, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να υποθέσω ότι είχα ακούσει λάθος. Η επανάληψη της αναγγελίας στα αγγλικά  μου απέδειξε πρώτον ότι είχα ακούσει σωστά και δεύτερον ότι η προσπάθεια κάποιου να αυτοκτονήσει αντιμετωπίστηκε με πρωτοφανή περιφρόνηση από τους συνεπιβάτες μου.

Ούτε ένα βλέφαρο δεν κουνήθηκε, έψαχνα απεγνωσμένα να διακρίνω κάποιον μορφασμό που να προδίδει μια κάποια έστω έκπληξη μα δεν βρήκα ούτε έναν!

Σκέφτηκα πως πρόκειται για ακραίο ατομικισμό, πως η αυτοεκτίμησή μας πλέον είναι τόσο χαμηλή ώστε κρίνουμε αδύνατον να ασχολούμαστε με προβλήματα άλλων. Έπειτα σκέφτηκα πόσες πολλές απόψεις θα ακούσεις  για την ανθρώπινη σκληρότητα συχνά μπερδεμένες με τις κοινωνικές και ιδεολογικές καταβολές του καθενός. Για να είμαι όμως ειλικρινής δεν ξέρω εάν και εγώ ο ίδιος είχα τη παραμικρή εκφραστική αντίδραση ενόσω σκεφτόμουν τα παραπάνω.. "

16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Χωρις να θελω να θιξω τον Αντωνη - πραγματικα και με θλιβει που μας εχουν κανει "ανιωθους".. αλλα προφανως και δεν καταλαβαν οι εν αναμονης επιβατες του ηλεκτρικου ουτε στα Ελληνικα ουτε στα Αγγλικα... 9 στους 10 ειναι λαθρομεταναστες με εισητηρια του προηγουμενου που μολις εβγαλαν απ'τον καδο. Εκτος απο την υγεια, ακομα και την μετακινηση τους παρεχουμε δωρεαν.στο τελος για να παταξουμε την λαθρεπιβιβαση τους θα την πληρωσουμε ολοι μας καταργωντας το χρονικο περιθωριο 1μισης ωρας...Πριν βιαστειτε να βγαλετε συμπερασμα, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ!
βασικά το νόημα πιστεύω στο άρθρο είναι το ότι πλέον έχουμε συνηθίσει στο να ακουμε για αυτοκτονίες σε σημείο να είναι καθημερινότητα .Όσο για την ευαισθησία ή απάθεια του καθένα στο τρένο πίστεψέ με ,καθένας έχει πλέον τα δικά του προβλήματα .Οι άνθρωποι πλέον κλείνονται στον εαυτό τους,γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν ανεργία ,προσωπικά ,υγεία ,οικονομικά μη βιαστείς να καταδικάσεις κάποιον για την "απάθεια " όταν δεν ξέρεις τι περνάει (ή δεν περνάει)..
Φίλε/η επειδή όντως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι μας έχουμε ένα συγγενή που αυτοκτόνησε ή αποπειράθηκε,έναν καρκινοπαθή,προβλήματα στη δουλειά,οικογενειακά,ψυχολογικά κλπ. έχω να πω ότι έχουν βρεθεί άνθρωποι από το πουθενά (και δε λέω συγγενείς) και με βοήθησαν εκεί που δεν το περίμενα.Με βοήθησαν ψυχολογικά,μου έδωσαν μια χρήσιμη πληροφορία,με σκούντηξαν με συμπάθεια στον ώμο.Είναι μικρά πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους ίσα ίσα επειδή και μεις περνάμε τα ίδια.
Πότε επιτέλους θα σταματήσετε στο Lifo να προωθείτε ανθρώπους που προβάλλουν το "κακό" στους άλλους και το "καλό" στον εαυτό τους. Δεν μπορείτε να πάτε την κριτική ενα επίπεδο παράπέρα?
Χωρίς παρεξήγηση..ακομα και αυτο που λες εσυ με αλλά λόγια λέει..καλα δεν μπορείτε να γίνεται και εσείς καλοί σαν και μένα που δεν κρίνω τους άλλους και κοιτάω μονο τον εαυτό μου;..ασε τους αναγνώστες να κρίνουν φίλε..και πέρα απο αυτο πολλές φορές αναρωτιέμαι πως τόσα πολλοί που σχολιάζουν εδω καταδίκαζουν αυτά που και εμένα μου την δίνουν και στη ζωη τους ψάχνεις με το κυαλι..τι να πω..
οπως βιαζεσαι να κρινεις τους ανθρωπους στις συγκοινωνιες απο τη φατσα τους ετσι βιαζεσαι να τους κρινεις και απ οαυτο το γεγονος.Οταν χρησιμοποιεις καθε μερα τις συγκοινωνιες, το μονο που θελεις ειναι να απομονωθεις και να ηρεμησεις μεχρι να φτασεις στο προορισμο σου. Ο καθενας με τα προβληματα του στο μυαλο του.Οταν το φετινο χειμωνα ακους καθε μερα για αυτοκτονιες, και τα δρομολογια διακοπτονται τοσο συχνα γι αυτο το λογο τοτε ναι δεν αντιδρας.. το μονο που κανεις ειναι να σε πιασει απελπισια πως θα φτασεις γιατι λιγο θες και εσυ για να φουνταρεις!!!Δεν ειναι τα ΜΜΜ ουτε μπαρ ουτε παρκα για να κανεις κοινωνικες σχεσεις, εδω στην Αθηνα του 2013!!!! (παντα υπαρχουν εξαιρεσεις και καποιος λογος για ν ανοιξει εστω μια μικρη κουβεντουλα).
"η ώρα είναι γύρω τρεις το μεσημέρι και οι περισσότεροι επιβάτες επιστρέφουν κουρασμένοι από τις δουλειές τους"το ήξερα ότι κάτι κάνω λάθος μιας και αν γυρίσω πριν τις 20:00 το θεωρώ ημιαργία..
Αυτό το φαινόμενο βασίζεται σ'ένα πείραμα που είχε γίνει πριν πολλά χρόνια.Μπορείτε να το ψάξετε “Η ανευθυνότητα του πλήθους”. Το πείραμα των Ντάρλεϊ και Λατανέ.Αυτό σημαίνει ότι και να αυτοκτονούσε μπροστά τους το άτομο, οι πιο πολλοί θα έμεναν απαθείς.Μια φορά έτυχε να συμβεί ένα τροχαίο κάτω από το σπίτι μου και όλοι κάθισαν και κοιτούσαν. Εγώ και άλλο ένα άτομο τρέξαμε να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι υπόλοιποι απλά στεκόντουσαν και κοιτούσαν.
Ανακοίνωση: "Κυρίες και κύριοι, η διαδρομή από Πετράλωνα έως Καλλιθέα διακόπτεται προσωρινώς λόγω απόπειρας αυτοκτονίας" Μετάφραση: "Κυρίες και κύριοι, η διαδρομή από Πετράλωνα έως Καλλιθέα διακόπτεται γιατί υπεύθυνος είναι κάποιος που αποφάσισε να αυτοκτονήσει την ώρα που γυρίζετε εσείς από την δουλειά σας με σκοπό να σας καθυστερήσει." Χτυπάει άσχημα αυτή η ανακοίνωση...
αυτό που περιγράφεις, το να περιεργάζεσαι δηλαδή τα πρόσωπα των συνεπιβατών σου στον ηλεκτρικό ήταν και για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι, τα πρώτα χρόνια που ήρθα να μείνω στην Αθήνα...τα μαλλιά, το ντύσιμο, η ομιλία, αλλά πάνω απ' όλα η έκφραση! ήταν όλοι τόσο ψυχροί, απαθείς και αδιαπέραστοι από ό,τι κι αν συνέβαινε ή λεγόταν πλάι τους...έψαχνα κάποια άλλα μάτια να μοιραστώ το συμβάν αλλά...ΚΕΝΟ...εγώ, με όλες τις επιρροές της μικρής πόλης άλλοτε το διασκέδαζα κι άλλοτε θύμωνα...όμως κατέληξα ότι έτσι είναι η μεγάλη απρόσωπη πόλη...απάνθρωπη στους ανώνυμους πολίτες της ακόμη και στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να διακόψουν τη ΖΩΗ τους...
Δηλαδή τι ήθελες να γίνει? Να αρχίσουν οι μισοί να κλαίνε και οι άλλοι μισοί να αγκαλιαστούν και να τραγουδάνε τον Εθνικό Ύμνο? Ειλικρινά τώρα, μεταξύ μας... πόσο πιο γαμάτος από τους άλλους ένιωσες όταν τα σκεφτόσουν αυτά? Είσαι καλύτερος από τους άλλους φίλε. Μόνο εσύ έχεις κοινωνικές ευαισθησίες και ανησυχίες. Όλοι οι άλλοι είναι γαϊδούρια...