Νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη - Η συνομιλία με τον Ομπάμα και η άρνηση Πούτιν σε Τσίπρα

Νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη - Η συνομιλία με τον Ομπάμα και η άρνηση Πούτιν σε Τσίπρα Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
5

Νέες αποκαλύψεις από το Γιάνη Βαρουφάκη για την περίοδο της υπουργικής του θητείας αποκαλύπτονται μέσα από το τελευταίο βιβλίο του «Adults in the Room».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», ο Βαρουφάκης καταγράφει τις προτροπές του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προς τον ίδιο για συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, την ανώμαλη προσγείωση του Αλέξη Τσίπρα από τον Πούτιν, την πρόταση Καμμένου για βοήθεια από τη Fed μέσω φίλου του, αλλά και την επιλογή Λαφαζάνη (αντί Τσακαλώτου) από τον Τσίπρα για να μη βρεθεί "η Αριστερή Πλατφόρμα στα κάγκελα".

 

Στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταφέρει την κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, όταν στις 15 Απριλίου 2015 ο Ομπάμα είχε παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μάλιστα, τότε, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη, «θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μου δανείσει χρήματα».

Ομπάμα: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009.

Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009!

Ομπάμα: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου.

Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν.

Ομπάμα: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε. 

Ανώμαλη προσγείωση από Putin


Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανώμαλη προσγείωση περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Πούτιν. Στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2015, ο πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει 5 δισ. ευρώ από τον Ρώσο πρόεδρο για την κατασκευή ενός αγωγού, ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του κ. Τσίπρα, όπως ο ίδιος περίμενε. Τελικά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού ο Ρώσος πρόεδρος απέσυρε την προσφορά του, και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να αποταθεί στο Βερολίνο.

Σωσίβιο δολαρίων από φίλο του Πάνου Καμμένου

 

Εναλλακτική λύση πάντως στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας φαίνεται πως είχε και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του πρώην ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επέμενε ενώπιον του Τσίπρα ότι μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ με συμφωνία με τη Fed, που θα κάνει μέσω φίλου του, ο οποίος «τα είχε όλα έτοιμα». Ο Βαρουφάκης, παρά τις αντιρρήσεις του, δέχτηκε τελικά να συναντήσει τον φίλο του Καμμένου, χωρίς να υπάρξει όμως αποτέλεσμα. «Το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε», σχολιάζει ο Βαρουφάκης.

Πριν ανακοινωθεί επίσημα η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης, στο τέλος Ιανουαρίου 2015, ο Βαρουφάκης μαθαίνει πως τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα αναλάβει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφού ζήτησε εξηγήσεις από τον Τσίπρας, ο πρωθυπουργός τού απάντησε: «Χέσ' τον Τσακαλώτο. Γιάνη, ο Ευκλείδης μού μίλησε άσχημα. Άφησέ τον να βολοδέρνει στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Βαρουφάκης, στη συνέχεια, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ανάθεση του υπουργείου Ενέργειας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον Τσίπρα να του ανταπαντά: "Χρειάζομαι τον Λαφαζάνη μέσα στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε παραγωγικό υπουργείο, για να μην τον αφήσω να μας κατουράει απ' έξω. Εάν του πάρω το υπουργείο, την παραμονή της ορκωμοσίας θα στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μου. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα κάγκελα". 

Ρεαλισμό και καθαρή αντίληψη της πραγματικότητας πιστώνει ο Βαρουφάκης στον Γιώργο Σταθάκη. "Τον θυμάμαι να μου λέει, "την κρίσιμη στιγμή θα δεχτούμε ό,τι μας δώσουν'. Τότε έγινα έξω φρενών, όπως και ο πρωθυπουργός, ο οποίος γι' αυτόν τον λόγο είχε περιθωριοποιήσει τον Σταθάκη".

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, αφού απογοητεύτηκε από τις παλινωδίες του Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να υπογράψει ό,τι του δώσουν, τον συγκρίνει με ήρωα από τη θρυλική σειρά Star Trek. Ο Βαρουφάκης γράφει: "Ο Τσίπρας μού θυμίζει τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος απαιτούσε από τον λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει ο ίδιος με τους εχθρούς".

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM