Στο σημερινό «Α μπα»: το ακούσαμε κι αυτό

Στο σημερινό «Α μπα»: το ακούσαμε κι αυτό Facebook Twitter
152


__________________
1.


Αγαπητή Α μπα! Σου είχα γράψει μια ερώτηση αλλά δε μου απάντησες.. το θέμα ήταν η δουλειά και η κακη συμπεριφορά προς εμένα από μια διευθύντρια και μια ακόμα κοπέλα που δουλεύουν αρκετά χρόνια στην εταιρία. Εδώ και 1 χρόνο περίπου που πρέπει να τους δίνω εγώ μια αναφορά κάθε φορά γίνεται πανικός φωνάζουν όλη την ώρα. Βγάζει πράγματα από το μυαλό της παθαίνει υστερίες.. μιλάει και τρέμει ολόκληρη. Όλοι λένε Κάνε υπομονή πάντα έτσι ήταν δεν αλλάζει. Εγώ όμως δεν αντέχω άλλο πέρασα ένα πολύ δύσκολο χρόνο με αποτέλεσμα να μη μπορώ να λειτουργήσω και εκτός γραφείου να κλαίω.. Και το χειρότερο να μη μπορώ να παίξω ούτε με τα παιδιά μου (ειναι 2.5 κ 4.5 και μεχρι να γινει αυτο με τη δουλεια ημουν πολύ τρυφερη και γελαστη μανουλα) Είμαι 35 και δουλεύω από τα 14.. Είμαι αρκετά καλή στη δουλειά μου όλοι με στηρίζουν αλλά εμένα με επηρεάζει αρκετά και δε την αντέχω άλλο. Πως να της φερομαι κατα τη γνωμη σου? Δε ξέρω γιατί δε μου απάντησες τη 1η φορα αν δε μπορείς και τώρα δε πειράζει..
- Άστο καλύτερα..


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν σου απάντησα γιατί δεν ξέρω τι να σου πω, επειδή δεν λες αρκετά.


Δεν λες τι δουλειά είναι, αν μπορείς να την αποφύγεις, αν υπάρχει ανώτερος από αυτή για να απευθυνθείς, αν μπορείς να αλλάξεις πόστο, αν, αν, αν. Δεν λες τι άλλαξε αυτόν τον χρόνο, γιατί είναι έτσι ειδικά απέναντι σε σένα, βασικά δεν μας λες τίποτα. Πολλά θα μπορούσες ίσως να κάνεις, αλλά εσύ πρέπει να τα βρεις, χωρίς να δίνεις μισή πληροφορία, δεν μπορεί να σου προτείνει κάποιος λύση.


Ας πάμε στο «πώς να της φέρομαι». Ούτε εκεί καταλαβαίνω ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Τι είδους πανικός γίνεται; Σου λέει ότι είσαι κακή στη δουλειά σου; Βρίσκει προβλήματα σε αυτά που κάνεις; Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση αν σε αμφισβητεί επαγγελματικά με το να σου φέρεται πάρα πολύ άσχημα σε ανθρώπινο επίπεδο.


Αν σου πω να βρεις άλλη δουλειά, που φαίνεται να είναι η μόνη λύση, τι θα κάνεις;

__________________
2.

 

Αγαπητη Α, μπα,
Είμαι 21 και έχω ένα φίλο από σχολή γύρω στα 35, τον οποίο και γνωρίζω 3 χρόνια. Μιας και κάναμε αρκετή παρέα γνωρίζει πολλά πράγματα τα οποία αφορούν την προσωπική μου ζωή τον τελευταίο καιρό μαζί και τον πρώην μου με τον οποίο έχει για να λέμε την αλήθεια πολύ περισσότερα κοινά από ότι με μένα. Ξεκινήσαμε δλδ να κάνουμε παρέα με αυτόν να είναι κυρίως φίλος του πρώην μου. Στην πορεία άρχισε να έχει πολύ περισσότερες επαφές με μένα, μέχρι που τώρα, απ' όσο ξέρω με τον πρώην μου δεν έχει καθόλου επαφές. Μέσα από κουβέντες γνωρίζει ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω τίποτα κάποιον αρκετά μεγαλύτερο μου όπως αυτός και ψάχνομαι σε κοντινές ηλικίες με τη δική μου και πως είμαι πολύ χαλαρή στον τρόπο με τον οποίο κινούμαι στα ερωτικά μου. Κατά καιρούς μου προτείνει διάφορες εξόδους, μου γνωρίζει γκόμενους, με έχει προξενέψει σε φίλους του μπλα μπλά. Στις εξόδους που πρόκειται να είμαστε μόνοι μας έχω ρήξει χ γιατί για να είμαι ειλικρινής μερικές φορές κάτι δεν μου κολλάει. Συνολικά έχω ρήξει πέντε έξι άκυρα τον τελευταίο καιρό. Τώρα Συμβαίνουν διάφορα περίεργα όμως. Περίεργα του στυλ «π/ήγες σε live/ πάρταρες και μένα δεν μου είπες ». Μερικές φορές που παίρνει τηλέφωνο δεν το σηκώνω επειδή απλά βαριέμαι να μιλήσω με τον οποιονδήποτε εκείνη τη στιγμή, ή έχω δουλεια και τελικά το ξεχνάω. Έρχεται λοιπόν προχθές ένα τηλεφώνημα το οποίο επίσης δεν σηκώνω. Τον πήρα όμως αργότερα μιας είχα να επικοινωνίσω μαζί του καιρό. Κι εκεί κάπου μου λέει ότι δεν είναι και πολύ καλά γιατί μια γκόμενα δεν του φέρεται και πολύ καλά. Δλδ τι σου κάνει, του λέω. Μου λέει, προσπαθώ να επικοινωνίσω μαζί της και δεν σηκώνει το τηλέφωνο, της έχω πει να βγούμε πέντε έξι φορές και όλο ρίχνει άκυρο, αλλά το άκυρο δεν το ρίχνει ποτέ από κοντά, πάντα μου λέει θα δούμε ή θα το κανονίσουμε και το άκυρο μου το ρίχνει από τηλέφωνο συνήθως. Αυτή η περογραφή είναι δική μου 3/3. νιώθω πραγματικά ότι είμαι το αντικείμενο της περιγραφής εκτός πια αν είμαι τόσο εγωκεντρική που θεωρώ όλα περιστρέφονται γύρω από μένα. Δεν το λέω ειρωνικά, το θεωρώ πολύ πιθανό, μιας και τελευταία νιώθω αρκετά παραμελημένη. Υπάρχουν και κάποια σχόλια που έχει κάνει για μένα στο παρελθόν, ερωτικής φύσης, αλλά από δική του «ξακάθαρα φιλική τοποθέτηση», τύπου ότι είμαι καλό γκομένακι και να μην σκαλώνω να την πέσω όπου θέλω κι ότι μου το λέει για το καλό μου. Νομίζω μετά από όλα αυτά ότι δεν είναι φίλος μου. Θέλω να ξεκόψω. όμως υπάρχουν τα σόσιαλ, συν ότι δεν παραλείπει να με πάρει τηλ. Πως ξεκόβω?
- dislike


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Άσε τα σάπια με τα σόσιαλ και τα τηλέφωνα. Το πόσο εύκολο είναι να ξεκόψεις είναι σε ευθεία αναλογία με το πόσο πραγματικά θέλεις να ξεκόψεις. Τώρα που έχεις πάρει το ξεκάθαρο μήνυμα, κόψε με ξεκάθαρο τρόπο, να το ξέρει για να ψάξει αλλού.


__________________
3.


Α μπα, άκου τώρα να δεις τί μου συμβαίνει. Γνωρίζω διαδικτυακά έναν τύπο πριν από δώδεκα χρόνια και μιλάμε, και μιλάμε, και μιλάμε .. όλα αυτά τα χρόνια. Μέσω τηλεφώνου κ email.
Αποκλειστικά και μόνο δικού μου, καθώς δεν γνωρίζω τα δικά του στοιχεία. Μέσα σε αυτά τα δώδεκα χρόνια έχω κάνει υπεράριθμες προσπάθειες για να μάθω από τον ίδιο ή όπως μπορώ περισσότερα στοιχεία για αυτόν, να βρεθούμε από κοντά αλλά όπως καταλαβαίνεις ..τίποτα. Η επαφή μεταξύ μας είναι απίστευτη, με γνωρίζει και τον γνωρίζω όπως κανείς άλλος και ακόμα και αν μιλήσουμε μετά από ένα μήνα είναι σαν να συνεχίζουμε την προηγούμενη κουβέντα μας. Από την άλλη ούτε εγώ ξεκολλάω ενώ το ξέρω ότι θα έπρεπε και ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει γνώμη και να βρεθούμε από κοντά. Δεν ξέρω τί να κάνω.. αλλά σκάω που δεν μπορώ να τον γνωρίσω από κοντά, σκάω που δεν μπορώ έστω να βεβαιωθώ ποιος είναι αυτός που μιλάω τόσα χρόνια. Πώς μπορείς να με βοηθήσεις θα μου πεις ..ίσως αν με ταρακουνήσεις βρίζοντάς με να δω την αλήθεια γραμμένη και να ξυπνήσω..
Ευχαριστώ,
- Burdamares


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι τόσο ανησυχητική η ιστορία που δεν είμαι σίγουρη αν θα σου κάνει καλό να μάθεις με ποιον μιλάς όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε μια εξήγηση που θα είναι κάπως εντός λογικού πλαισίου. Φυσικά το θέμα δεν είναι γιατί σου λέει ψέματα για τα πάντα, αλλά γιατί δεν ξεκολλάς ενώ λες ότι ξέρεις ότι αυτό πρέπει να κάνεις, και μάλιστα εδώ και μια δεκαετία. Δεν λες τίποτα άλλο για τη ζωή σου και δεν ξέρω τι να υποθέσω. Δεν θα σε βρίσω γιατί δε νομίζω ότι θα σε βοηθήσει σε κάτι, χρειάζεσαι βοήθεια για να δεις τι κάνεις, νομίζω ότι το αποφεύγεις. Το μήνυμα που έστειλες εδώ είναι ελπιδοφόρο αλλά δεν είναι αρκετό.

__________________
4.

Γειά σου αμπα!
Είμαι 36, παντρεμένη, με ένα παιδάκι 2.5ετων. Σταμάτησα τη δουλειά μου πριν γεννήσω, για να μεγαλώσω εγώ το γιο μου. Γενικά Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να έχει το παιδάκι μας ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να του δώσουμε. προσπαθούσαμε δηλαδη πάντα να ακολουθούμε τις ανάγκες του (συναισθηματικες κ επιβίωσης). . ήμουν κ είμαι πάντα εκεί, 2.5 χρόνια, υποστηρίζοντας την επιλογή μου. Περάσαμε δυσκολίες, ξενύχτια κ όλα αυτά που περνούν, μαλλον, όλοι οι γονείς. Δε δεχτήκαμε βοήθεια από κανένα για πολλούς λόγους κ αυτό έχει καλά κ κακά. Γιατί μεγαλώνουμε το αγόρι μας όπως εγώ κ άντρας μ θεωρουμε καλυτερα, ομως τα έφτυσα αμπα!Τα είδα όλα! Ειδικά η δική μου ζωή έχει αλλάξει 1000%. Κ μπορεί να αποζημιωνομαι όταν βλέπω ποσο καλα εξελίσσεται ή οταν με σφίγγουν τα δύο χεράκια του, όμως έχω κλατάρει. Φυσικα τώρα που το παιδί μεγαλώνει τα πράγματα είναι πιο εύκολα, πχ από Σεπτέμβρη θα πάει παιδικό ώστε να βρω δουλειά, αλλά και λίγο χρόνο για μένα.
Οπότε θα μου πεις το θέμα ποιο είναι?? με βασανίζει η ιδέα του δεύτερου παιδιού.. Ξερω ότι αν κάνω ό,τι έκανα με τον πρώτο θα πέσω ξερή απ την κουραση ή θα πάθω μελαγχολία ψάχνοντας τον εαυτό μου.. Γενικά αισθάνομαι ότι τώρα που εχουμε αρχίσει να περνάμε ωραία με το μικρό μας Ταζ δε θέλω να ξαναμπώ σε αυτή τη διαδικασία. Κ έχω τύψεις. Ο άντρας μου αφήνει την επιλογή σε μένα, αφού καταλαβαίνει ότι για τα δύο πρώτα χρόνια η κούραση είναι κυρίως δική μου. Φαντάσου ότι στην εγκυμοσύνη μου δεν κοιμόμουν από τον 5ο μήνα κ μετά, λόγω του κλοτσομπουνιδιου που... έτρωγα από το εμβρυο, ενώ αφού γέννησα, για 1 χρόνο, κάθε βράδυ, θηλαζα ανα 2 ωρες! Όλα αυτά δε στα λέω για να μου πεις μπράβο, άλλωστε ήταν όλα επιλογή μου, αλλά για να εξηγήσω γιατί η κούραση είναι δική μου..
Έχω λοιπον τύψεις γιατί δε θέλω να κάνω άλλο παιδι. Κ δε νομίζω ότι είμαι θύμα της άποψης που μου επέβαλλαν, ότι δηλαδή πρέπει να παντρευτώ, να κάνω παιδί, κ μετά δεύτερο παιδί κλπ(ή λες να είμαι λιγο?) αλλά με βασανίζει το ότι μπορεί μια μέρα να στεναχωριέται ο γιος μου που αυτός δε θα έχει αδερφι.
Θα με στείλεις ψυχολόγο εε??

Υγ: ήθελα να έχω μια φίλη σαν εσένα!

Taz-mana


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, θα σε στείλω. Αφήνεις πολλά απ'έξω υπό τη γενική ομπρέλα «έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για το παιδί μου και δεν δέχτηκα καμία βοήθεια» και τα αφήνεις για να υποθέσουμε αυτόματα ότι ό,τι έκανες ήταν το σωστό. Δεν καταλαβαίνω γιατί θήλαζες ανά δύο ώρες επί ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Όχι μόνο δεν θα σου πω μπράβο για αυτό, και είμαι πολύ κατά της κριτικής απέναντι σε μανάδες, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για εξαιρετικά τραβηγμένη πρακτική. Έχεις φτάσει σε σημείο να μην θέλεις άλλο παιδί επειδή τα έφτυσες, και σου λέω τη γνώμη μου επειδή τη ζήτησες. Δεν γίνεται να μην κοιμάται επί ένα χρόνο ένα παιδί και ένας ενήλικας για να θηλάζει ένα παιδί που χρειάζεται από ένα σημείο και μετά δώδεκα ώρες ύπνο και είναι σε θέση να φάει μπιφτέκι. Δεν είναι θέμα άποψης δικής μου ή δικής σου, κάτι πήγε λάθος. Και αυτό το λάθος, και μάλλον και άλλα που έκανες, είναι αυτά που σε κούρασαν. Από την προσπάθεια σου να τα κάνεις όλα τέλεια, έκανες πάρα πολλά που δεν χρειαζόταν, και αυτό είναι που σε κρατάει να κάνεις δεύτερο παιδί.


Είναι πάρα πολύ τζιζ το θέμα, αλλά αφού θα ήθελες να έχεις εμένα για φίλη, αυτά θα σου έλεγα, και μάλλον πολλά περισσότερα, αν ήξερα πόσο έχεις δυσκολέψει κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο. Ίσως να μην χρειάζεται να είναι ο ψυχολόγος η πρώτη σου κίνηση, ίσως θα σε βοηθούσε να μιλούσες με ένα παιδοψυχολόγο ή έναν παιδίατρο που εμπιστεύεσαι, ή θα σε βοηθούσε να διάβαζες πολλά (και καλά, αναγνωρισμένα) βιβλία για την ανατροφή των μωρών, γιατί αυτοσχεδίασες πάρα πολύ και αν δεν έχεις βοήθεια ή επιρροή από άλλους μερικές φορές μπορεί να σου βγει σε κακό.

__________________
5.

Συγχαρητηρια καταρχην για τη στηλη σου.
Ειμαι 30 ετων, εχω σπουδασει και εργαστει στο εξωτερικο για καποια χρονια. Οι εντονοι ρυθμοι της μεγαλουπολης, η διαφορετικη νοοτροπια, αλλα και ο ελαχιστος προσωπικος χρονος που ειχα λογω της πολυωρης εργασιας μου, ειχαν ως αποτελεσμα να αισθανομαι μονιμως μοναξια, παρα το γεγονος οτι ειχα φιλους και εκανα κατα καιρους σχεσεις.
Γυρισα στην ελλαδα πριν 3 χρονια και πλεον εργαζομαι εδω. Εχω παντρευτει και περιμενω με χαρα το πρωτο μου παιδακι. Το προβλημα ειναι οτι ενω εχω κερδισει σαφεστατα την ποιοτητα στην προσωπικη μου ζωη, την εχω χασει κατα το μεγαλυτερο μερος απο τη δουλεια μου. Δεν μπορει να με ικανοποιησει οσον αφορα τις προοπτικες εξελιξης και κυριως αναφορικα με το οικονομικο σκελος. Πραγματικα ειμαι πιο ευτυχισμενη απο ποτε που ειμαι με την οικογενεια μου και εχω βρει τον ανθρωπο μου. Ομως αισθανομαι οτι δεν παιρνω καμια ανατροφοδοτηση απο την επαγγελματικη καθημερινοτητα μου εδω στην ελλαδα.. πως μπορει να αλλαξει αυτο εαν δε θελει κανεις να αλλαξει το αντικειμενο της δουλειας του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι κάπως ρομποτικός ο τρόπος που γράφεις. Όταν γύρισες στην Ελλάδα, ήξερες τι έκανες. Ζύγισες τα πράγματα και αποφάσισες τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Ευτυχώς σου βγήκε το ρίσκο. Τώρα περιγράφεις αυτό που ζεις λες και προέκυψε κάποιο πρόβλημα που δεν είχες προβλέψει. Τι περίμενες να γίνει; Το «πρόβλημα» που έχεις δεν είναι δικό σου, είναι το πρόβλημα μιας ολόκληρης χώρας. Δεν λες και τίποτα για την δουλειά που κάνεις, είναι εντελώς αδύνατο να σου δώσει κανείς συμβουλή για το πώς να «ανατροφοδοτείσαι από την επαγγελματική σου δραστηριότητα».

 

Λένε ότι η κρίση κάνει τους ανθρώπους δημιουργικούς. Είναι φριχτό κλισέ για μένα, αλλά έχει μέσα μια αλήθεια: αν δεν προσαρμοστείς, υπάρχει κίνδυνος να χαθείς. Θα ανατροφοδοτηθείς λοιπόν όταν καταλάβεις ότι πρέπει να αλλάξεις στον τρόπο που σκέφτεσαι τον όρο «δουλειά». Οι όροι που έζησες στο εξωτερικό δεν ισχύουν, ούτε υπάρχει περίπτωση να τους ξαναβρείς σύντομα στην Ελλάδα. Ξεκίνα από εκεί.

 

__________________
6.


Άμπα μου γειά σου και χαρά σου! Συγκατοικώ εδώ και ένα χρόνο περίπου με μια κοπέλα και τα πάμε μπορω να πω πολύ καλα!Υπάρχει επικοινωνία και σεβασμός. Είμαστε σχετικά κοντά στην ηλικία εγω 30 η συγκάτοικος 27.Μπαίνω στο "πρόβλημα" τώρα,το αγόρι της. Έρχεται σπίτι μας χωρίς να το περιμένω και χωρίς να με ενημερώνει η συγκάτοικος οτι θα έχουμε επισκέψεις και αυτό το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ! Κάθονται στο σαλόνι και δεν πηγαίνουν ποτε στο δωμάτιο οπότε εγώ κάποια στιγμή θα αποτραβηχτώ στο δωμάτιο μου! Η αφορμή για να σου γράψω σήμερα ήταν ενα σκηνικό που με καταπίεσε αρκετα,είχα μόλις ξυπνήσει και κάθισα μπροστά στον υπολογιστή μου με τις πιτζάμες για να διαβάσω νέα και η συγκάτοικος ετοιμαζόταν να πάει για καφε ώσπου ξαφνικά έρχεται στο σαλόνι και μου λέει οτι ο φίλος της έρχεται τώρα σπίτι και άλλαξαν τα σχέδια υπονοώντας να βάλω ρούχα και είπε και σόρρυ! Εγώ όμως άφρισα απο το κακό μου και ήταν εμφανες αυτό! Σε αυτό το σημείο να σου πω οτι πάντα ενημερώνω όταν φέρνω κάποιον στο σπίτι.Επείδη όμως το σπίτι αυτό μοιράζεται δεν ξέρω που έχω δικαίωμα να μιλήσω και που όχι!Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής:είναι πρόβλημα αυτο που αναφέρω παραπάνω? ή όχι και απο την στίγμη που το σπίτι είναι και των δύο μας πρέπει να το αποδεχτώ? και αν είναι πρόβλημα τότε πως να το διαχειριστώ σωστά και δίκαια ώστε να μην δημιουργήσω κακό κλίμα στο σπίτι μας? Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων και σου έυχομαι Να είσαι πάντα καλά γερή και δυνατή!
- Μπόλεκ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σε αυτά τα θέματα χρειάζεται λεπτότητα και κοινή λογική. Μοιράζεστε το σπίτι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επισκέπτες θα έρχονται χωρίς προειδοποίηση. Και με τους γονείς σου να έμενες, πάλι θα χρειαζόταν ενημέρωση. Ναι, είναι πρόβλημα να έρχεται κάποιος και να φέρεται σα να είναι και αυτός μέρος του νοικοκυριού ενώ είναι επισκέπτης. Βεβαίως και έχεις δικαίωμα να μιλήσεις. Δεν θα της απαγορέψεις να φέρνει το αγόρι της, αλλά να τηρεί τους κανόνες καλής συμπεριφοράς ως οικοδέσποινα και ως συγκάτοικος.


Φοβάμαι πάντως ότι αν όλα αυτά για αυτή δεν είναι αυτονόητα και πρέπει να της τα εξηγήσεις θα αναγκαστείς να γίνεις δάσκαλος και μάλιστα δυσάρεστος δάσκαλος. Σκέψου αν έχεις την όρεξη να εκπαιδεύσεις κουτάβι, γιατί ίσως είναι καλύτερα να βρεις έναν συγκάτοικο που είναι εξοπλισμένος με αυτές τις πληροφορίες ώστε να μην νιώθεις και καταπιεσμένος, και αγενής. Κάνε μια προσπάθεια – ίσως είναι λίγο άπειρη και στον κόσμο της, αλλά μπορεί να είναι καλόκαρδη και να καταλάβει αμέσως γιατί καταπιέζεσαι. Αν βλέπεις ότι «δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα», θα χρειαστεί να λάβεις άλλα μέτρα, πιο μόνιμα.

_________________
7.

 

Αμπα..Νιωθω γενικοτερα χαζη, δεν ξερω απο γεωγραφια, ιστορια, τεχνη (θεατρο ψιλοπαμε 3-4 φορες το χρονο οικογενειακα και κατι γινεται), ουτε πολιτικα.. αλλα ειμαι πραγματικα απαραδεκτη.. θα πεταγα τις κοτσανες που βγαζουν καθε φορα στις ειδησεις την 28η οκτωβριου.. οταν εγινε το πραξικοπημα στην τουρκια, γκουγκλαρα τι ειναι πραξικοπημα.. ημουν απουσιολογος φαντασου, δεν ειναι οτι δε διαβαζα, απλα δε μου εμεινε τπτ απο τπτ.. και ξερεις κατι;
Σε μια ψυχολογο που τα λεγα μου πε "αν ηθελες θα τα μαθαινες" και ετσι ψιλοκαταλαβα οτι ο λογος που ειμαι ΤΟΣΟ ασχετη με ολα αυτα ειναι οτι ισως δε με ενδιαφερει οντως τοσο.. αδιαφορω πληρως για τα πολιτικα... Απλα αν ξερεις απο ολα τα παραπανω θεματα εστω τα βασικα, δειχνει ενα επιπεδο, εισαι καλλιεργημενος.. εγω το αποτελεσμα θελω, αλλα χωρις να με νοιαζουν οντως.. αξιζει να αφιερωσω τοσο χρονο ενω δε με νοιαζει πραγματικα να τα μαθω;; Επειδη θελω να φαινομαι καλλιεργημενη στους γυρω; Πειραζει που δε με ενδιαφερουν; Ξερω οτι ειναι σημαντικα, αλλα δε με ενδιαφερουν..


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει είτε σε ενδιαφέρουν τα πολιτικά είτε όχι, οπότε από αυτή την άποψη, καθόλου δεν πειράζει. Αν αυτή είναι η ερώτηση σου, αυτή είναι η απάντηση. Αν η ερώτηση είναι «αξίζει να αφιερώσω χρόνο επειδή θέλω να φαίνομαι καλλιεργημένη» η απάντηση είναι «και χρόνο να αφιερώσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα γίνεις ποτέ καλλιεργημένη, ακόμα και αν σε ενδιέφερε στην πραγματικότητα. Η καλλιέργεια δεν είναι συλλογή πληροφοριών. Εκτός από θέληση, χρειάζονται και άλλες ικανότητες». 


152

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
#7 Νομίζω, χωρίς παρεξήγηση, πως αντιμετωπίζεις πολύ επιπόλαια την έννοια της καλλιέργειας. Η καλλιέργεια δεν φαίνεται όπως λες όταν ξέρεις "έστω τα βασικά από τα παραπάνω θέματα". Αρχικά, τα "βασικά", συχνά αποτελούν πολύ επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων και για να έχεις μια πραγματικά διεισδυτική ματιά πάνω στα πράγματα, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις αρκετές "όχι βασικές πληροφορίες". Επιπλέον, η αντιμετώπιση της γνώσης ως εργαλείο εντυπωσιασμού των άλλων και όχι ως μέσον αυτοβελτίωσης αντικατοπτρίζει την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος με απόλυτη επιτυχία. Αν δεν επιθυμείς κάποιες γνώσεις, μπορείς να ξεκινήσεις με κάποιον άλλο τομέα που να σε ελκύει περισσότερο (πχ, δεν αναφέρεις την κοινωνιολογία, την ψυχανάλυση, κάποια φυσική επιστήμη). Το φάσμα των διαθέσιμων γνώσεων και πληροφοριών είναι τεράστιο. Επίσης, πολύ συχνά καλλιέργεια δεν φανερώνουν μόνο οι γνώσεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο φέρεσαι σε ένα περιβάλλον, ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζεις τους άλλους και τον εαυτό σου αλλά και η ικανότητα να ξέρεις πότε να μιλήσεις και πότε να ακούσεις.
#6 Στο σπίτι ζείτε οι δύο σας, όχι οι τρεις σας. Ο γκόμενος είναι επισκέπτης και ναι μεν μπορεί να τον προσκαλεί η φίλη σου αλλά χρειάζεται την συγκατάθεσή σου. Όπως εσύ ενημερώνεις όταν φέρνεις κάποιον το ίδιο πρέπει να κάνει κι αυτή.Το ζήτημα είναι λεπτό όμως θα πρέπει να της εξηγήσεις ότι δεν είναι σωστό εσύ να αισθάνεσαι ως επισκέπτρια στο σπίτι σου και να μην μπορείς να κυκλοφορείς όπως θες όποτε θες. Βάλτε κάποιους κανόνες. Φαντάζομαι έχετε κάποιο πρόγραμμα για την καθαριότητα, κάντε κάτι ανάλογο για επισκέπτες. Βάλτε ground rules, που λένε και οι Αμερικάνοι, για να είστε και οι δύο ικανοποιημένες
Αγαπητο 7 αντιμετωπίζεις την γνωση ως κατι πεπερασμένο, δεν φταίς εσυ αλλα το εκπαιδευτικο συστημα.Λες "δειχνω", ότι και να θυμασε για να "δειχνεις" θα φαινεται.Η γνωση βασιζεται στην περιέργια, και απο ένα σημείο και μετα είναι αυτοσκοπος, δεν είναι καθολου κακο να μην έχεις γνωσιακη περιέργια αρκει να εχεις καποιους είδους περιέργια, απο μοδα, αθλητισμο, τρεντς μεχρι ποιηση, αρκει καποιου να υπαρχει.Περαν όμως του θυματος απο το εκπαιδευτικο μας συστημα είσαι θυμα και των "μορφωμένων", αυτους που καταφεραν να δείχνουν ότι "ξερουν", η μονη υποχρεωση που έχεις στη ζωή είναι να ζησεις μια καλη ζωή όπως ΕΣΥ την ορίζεις όλα τα αλλα είναι προαιρετικα, μην νοιώθεις κατωτερη κοινωνικα και προσωπικα αμα δεν μπορεις να αναλυσεις τον Μπεκετ, ετσι κι αλλιως και οι περισσότεροι την τυφλα μας δεν ξερουμε, απλα ανοιγουμε τα ρημαδια τα στοματα μας και ελπιζουμε ότι είπαμε κατι το σοφο.Ασε την κατωτερώτητα αμεσα και τα υπολοιπα θα ερθουν.
#4 στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!Μετά από πολλές συζητήσεις με τον εαυτό μου και ενοχές, αποφάσισα ότι δε θα κάνω δεύτερο παιδί. Εκτός αν αλλάξει κάτι στις συνθήκες ζωής μας προς το τρομερά καλύτερο.Ανεξάρτητα από το αν δουλεύεις, από το αν θηλάζεις και πάει λέγοντας το παιδί είναι μεγάλη κούραση και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί δε θέλεις να το ξαναπεράσεις (ιδίως τώρα που κάπως ισορροπήσατε).Αυτό που με προβλημάτισε είναι το γεγονός ότι δε δεχτήκατε βοήθεια από πουθενά. Δε μας λες τους λόγους που αρνηθήκατε, αλλά βλέπεις τώρα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μου δίνεις την εντύπωση ότι έπεσες με τα μούτρα στο παιδί αφήνοντας πίσω πολλά δικά σου θέλω και μη δίνοντας σε άλλους ανθρώπους χώρο να σας βοηθήσουν και να ασχοληθούν με το μωρό (αλήθεια, ο σύζυγος πού είναι μέσα σε όλα αυτά;βοηθά;μοιράζεστε τις ευθύνες;). Κάνε μια τίμια αυτοκριτική γιατί έτσι θα βοηθήσεις και τον εαυτό σου και το παιδί σας στο μέλλον.
#4 Δεν είναι η πρώτη φορά που "ακούω" αυτό το στόρυ. Το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου στην Ελλάδα της κρίσης που οι δουλειές σπανίζουν όλο και πιο πολύ όσο αυτή βαθαίνει (η κρίση), για να μεγαλώσεις το παιδί σου "όσο καλύτερα γίνεται" δεν ξέρω αν ήταν/είναι η πιο σωστή επιλογή (για κάποιους δεν είναι καν επιλογή). Κυρίως επειδή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το παιδί σου θα μεγαλώσει όντως "όσο καλύτερα γίνεται" επειδή εσύ είσαι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα. Και όπως μας τα λες, με την κούραση και την αϋπνία που σε δέρνει τα τελευταία 3 χρόνια, δεν πρέπει να είσαι και πολύ αποτελεσματική. Τουλάχιστον όχι όσο νόμιζες.Το να είσαι κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι με μόνη συναναστροφή ένα νήπιο, δεν είναι ότι καλύτερο για τον εγκέφαλό σου και τον συναισθηματικό σου κόσμο. Αυτό, κατ' επέκταση, δεν είναι ότι καλύτερο ούτε και για το νήπιο που έχεις στην ευθύνη σου. Δεν είσαι χαρούμενη, ξεκούραστη, με "μάτια ανοιχτά", μυαλό διαυγές και καλή διάθεση. Είσαι κολλημένη, κουρασμένη και άυπνη (και με τύψεις από πάνω). Πως ακριβώς αυτό ωφελεί το μωρό σου?Το μόνο που "ωφελεί" είναι η εικόνα της τέλειας μάνας που έχεις χτίσει με κόπο και νομίζεις ότι πρέπει να έχεις, προς τους έξω. Και γι' αυτό αναφέρεις μαραθώνιους θηλασμούς κλπ. Προσοχή. Δε λέω ότι το κάνεις συνειδητά. Απλά ότι υποσυνείδητα αποδέχεσαι ότι όλοι αυτό περιμένουν από σένα, οπότε κι εσύ το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς. Εις βάρος βέβαια του εαυτού σου και φυσικά του παιδιού σου. Και σε ρωτώ: γιατί μόνο εσύ να αφήσεις τη δουλειά σου και να είσαι 24Χ7Χ365 με το μωρό? Γιατί όχι και ο άντρας σου? Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ επανειλημμένως έχει πει και έχει γράψει σχετικά με τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού. Και όντως η μόνιμη παρουσία της μητέρας είναι κρίσιμης σημασίας. Αλλά και ο πατέρας είναι απαραίτητο να είναι παρών, να έχει τον πολύ σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο προς την μητέρα, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτητικές διαδικασίες που αφορούν την ανατροφή του μωρού (πχ. θηλασμός ανά δύο ώρες τη νύχτα). Και μάλιστα δεν αναφέρει τους όρους μητέρα, πατέρας. Αναφέρει τους όρους ο φροντιστής και ο σύντροφός του. Και όλα αυτά για έναν χρόνο. Όχι μέχρι ο Ταζ να πάει φαντάρος. Φίλη δεν τα κάνεις σωστά τα πράγματα. Χρειάζεσαι επειγόντως αλλαγή πλεύσης. Το πρόβλημά σου τώρα δεν είναι καθόλου το αν θα κάνεις δεύτερο παιδί. Αυτό, οι τύψεις που έχεις που δεν θέλεις να χειροτερέψεις το πακέτο που τρως (λογικό), είναι στα πλαίσια αυτού που σου έλεγα πριν. Της εικόνας της τέλειας μάνας με τη "σωστή οικογένεια" (μαμά-μπαμπας-δύοπαιδιά) που έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στο βλαστάρι της (γιατί αυτό κάνουν οι σωστές μάνες). Αυτό σε ζορίζει και σε βασανίζει και σε κάνει να έχεις τύψεις. Επικεντρώσου στο πως θα διαχειριστείς καλύτερα τη ζωή σου με αυτό το παιδί που ήδη έχεις. Όταν το λύσεις αυτό, τότε θα μπορέσεις να δεις ξεκάθαρα αν θέλεις ή όχι δεύτερο.
Συμφωνώ μαζί σου συννεφιά. Εγώ πώς και πώς θέλω να πάω δουλειά(θα πάω τώρα απο οκτώβρή) γιατί λάλησα. Μετάνιωσα που έμεινα 3 χρόνια στο σπίτι, έβγαλα πολλά ψυψολογικά. Καλό είναι να κάθεται όσο περισσότερο μπορεί η μαμά μαζί με το παιδί, αλλά μάξιμουμ 1 χρόνο, κατά την άποψή μου. Είναι πολύ δύσκολο το μεγάλωμα ενός παιδιού, αλλά γίνεται ευκολότερο αν βρείς τρόπους να ανταπεξερχεσαι καλύτερα. Πολλές φορές σκέφτηκα οτι δεν θέλω δευτερο παιδί, αλλά βλέπω κάποια αδερφάκια που παιζουν πολύ μεταξύ τους και αναθεωρώ.
#4 Αγαπητή 4,Ξέρω πώς αισθάνεσαι, η ιστορία σου είναι αρκετά συνηθισμένη για μητέρες με δύσκολη εγκυμοσύνη και που θήλασαν τα μωρά τους. Είναι δυστυχώς παγιωμένη η αντίληψη ότι η μητερα μπορεί να κόψει το θηλασμό όποτε θέλει, αλλά αν σέβεσαι τις ανάγκες του μωρού μπορεί να κρατήσει και μήνες η διαδικασία. Η κούρασή σου είναι απολύτως δικαιολογημένη. Μια νέα μητέρα χρειάζεται βοήθεια με το μωρό, πόσο μάλλον αν είναι περισσότερα από ένα, και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το μωρό στρέφεται ενστικτωδώς στο βασικότου φροντιστή, που είναι η μητέρα. Κατά τα λοιπά, βρίσκω ως και αφελή ( και οπωσδήποτε αποκαρδιωτική για τις μητέρες που κουράζονται), την άποψη ότι αν το παιδί δεν κοιμαται δωδεκάωρα ( στην πραγματική ζωή πολλά μωρά δεν το κάνουν αυτό) και δεν τρώει χωρίς παράπονα, κάτι κάνει λάθος η μητέρα. Κάθε παιδί έχει ιδιαίτερες ανάγκες, κάποια είναι πιο καλόβολα, κάποια πιο απαιτητικά, όπως ακριβώς και οι ενήλικες.Φέτος θα έχεις περισσότερο χρόνο για σένα, τις ώρες του παιδικού, και θα αποφασίσεις με περισσότερη ηρεμία. Πάντως, δε χρειάζεται να απορρίπτεις τη βοήθεια τόσο κατηγορηματικά, αργά ή γρήγορα το παιδί θα εκτεθεί και σε άλλες επιρροές ( πχ δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι στον παιδικό θα γίνονται όλα όπως τα θες). Και η κούραση από μόνη της μπορεί ναδικαιολογεί τώρα το δισταγμό για δεύτερο μωρό, σε λίγα χρόνια όμως, όταν, όπως όλες οι μαμάδες, θα έχεις ξεχάσει τα δύσκολα, σκέψου τι θα λες στον εαυτό σου. Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους, αλλά χρειάζεσαι καθαρή σξέψη.
Αναφερόμουν σε αυτό που έγραψε η κοπέλα της ερώτησης 4, " όπως εγώ και ο άντρας μου θεωρούμε σωστό", για να αιτιολογήσει γιατί δε δέχτηκαν βοήθεια, για να μπορέσει να δει και μια άλλη οπτική: ότι κάποια στιγμή το παιδί θα αφεθεί και στη φροντίδα κάποιου άλλου, περα από τους γονείς, που και να θέλει δε θα μπορεί να τα κάνει όλα, όπως θα τα έκαναν οι γονείς, άρα αυτό δεν είναι λόγος για να αποκλείουν βοήθεια στην αναφροφή του παιδιού. Όσο για το αν είναι σωστά, το κρίνει ο κάθε γονιός για το παιδί του. Ακόμη και συμβουλή ειδικού να ζητήσεις, άλλοι παιδίατροι είνα πχ υπέρ του cry it out, άλλοι όχι, επομένως, ησυμβουλή που θα πάρεις για το ποιο είναι το σωστό, εξαρτάται και από ποιον τη ζητάς. Κάθε γονιός- και κάθε παιδί- έχει την ιδιοσυγκρασία του, γιαυτό και κάθε οικογένεια ακολουθεί τις δικές της πρακτικές και κάτι που είχε αποτέλεσμα σε ένα παιδί δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει στο επόμενο. Ελπίζω να μπόρεσες να καταλάβεις τώρα το πνεύμα μου.
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου. Δεν είναι όλα τα μωρα τα ίδια ούτε και οι ενήλικες. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η μεγάλη ευκολία με την οποία κατακρινουν και κατηγοριοποιουν κάποιοι την κοπέλα. Μήπως έχει και λίγο "πλάκα" να βρίσκουμε καποιο άτομο που κατά την άποψή μας τασσεται σε νοοτροπία ξένη προς εμάς και ξεκινάμε να ρητορευουμε για το πόσο χάλια τα έχει κάνει; Και ως γνωστόν η μητρότητα/ανατροφη είναι αγαπημένο πεδιο.
Αγαπητή φίλη της ερώτησης 7, πρώτον, αν πήγες στο μέσο ελληνικό δημόσιο σχολείο είναι απολύτως δυνατόν να μην γνωρίζεις για θέματα πολιτικής, ιστορίας και τέχνης.Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να σου τα βάλει κανείς στο κεφάλι με μαγικό τρόπο και μην περιμένεις από δασκάλους και καθηγητές να το κάνουν, δεν είναι αυτή η δουλειά τους.Τρίτον, αν και η αγάπη για μάθηση είναι έμφυτη, θεωρώ πως ισχύει και το "τρώγοντας έρχεται η όρεξη" σε αυτό το θέμα.Δεν γνωρίζω πού μένεις αλλά ξεκίνα εξερευνώντας την πόλη σου, τα μουσεία της, τις εκδηλώσεις της, αν υπάρχει κάποια δημόσια βιβλιοθήκη εκεί κοντά. Πήγαινε σε ό,τι σου κάνει κέφι από αυτά που γίνονται και διάβασε πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Εφόσον έχεις την διάθεση, δες το σαν κάτι που κάνεις για εσένα και για την δική σου ευχαρίστηση.
Σε δημόσιο σχολείο επαρχίας και ελληνικό πανεπιστήμιο επαρχίας. Επειδή όμως πήγα και σε πανεπιστήμιο στη Μ. Βρετανία, με συμφοιτητές από εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό και οικονομικό υπόβαθρο μπορώ να σου πω ότι το επίπεδο, ειδικά σε επίπεδο γενικών γνώσεων, είναι η μέρα με τη νύχτα.
Σε δημόσιο σχολείο επαρχίας και σε ελληνικό πανεπιστήμιο επαρχίας. Επειδή όπως πήγα και σε πανεπιστήμιο στη Μ. Βρετανία με φοιτητές από εντελώς διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό υπόβαθρο, μπορώ να πω ότι το επίπεδο, ειδικά σε θέματα γενικών γνώσεων, είναι η μέρα με τη νύχτα.
Wild προφανώς αυτή η διαφορά που διαπίστωσες 'η μερα με τη νύχτα' είναι ενδεικτική του δικού σου επιπέδου γενικών γνώσεων. Είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης του εαυτού σου με άτομα από άλλες χώρες. Δεν είναι ενδεικτικό του επιπέδου όλων όσοι πήγαν σε ελληνικά σχόλεία και πανεπιστήμια.
#4 Κατσε βρε κοπέλα μου, ο αντρας σου σε όλα αυτα που είναι; Δωρεά σπέρματος έκανε και μετά έφυγε;. Ωραία, δεν δουλευες για να μεγαλώσεις το παιδί, όχι να γίνεις λάστιχο. Πανα δεν άλλαξε ποτέ; Γάλα να αντλήσεις και να δώσει ένα μπιμπερό το βράδυ δεν; Να βαλει μια σκούπα...τίποτα; Επειδή εσύ "τι κάνεις όλη μέρα μονο το μωρό έχεις να ασχοληθείς" ο δικός σου έκανε τη ζωάρα του; Δεν ξέρω αν πήρατε το Memo αλλά έχουμε 2017 και ακόμα και αν μένεις σπίτι δεν εισαι υποχρεωμενη να μην έχεις ζωη και να ασχολείσαι μονο με πάνες βρακάκια και αφρατη μπεσαμελ. Όσο για τα υπόλοιπα, επεσες κι εσύ θύμα των μανούλων του Facebook. Πες μου και ότι το παιδάκι τρώει μόνο οργανικά μπρόκολα και βιολογικό κοτόπουλο σφαγμένο από παρθένα μια νύχτα με πανσέληνο, και φοράει μονο υποαλλεργικά βαμβακερά βαμμένα με φυτικά χρώματα από τα βάθη του Αμαζονίου και κεϊκ με χαρουπομελο για γλυκό. Δεν είναι αναγκη να είσαι η τέλεια μαμα καλή μου, αν είσαι ο εαυτός σου και καλά θα είσαι και ήρεμη και δευτερο μωρό θα κάνεις. (Και δωσε στον αντρα σου δουλειές να κάνει, μην ζητάς "βοήθεια" πες του ότι έχει ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ στο σπίτι, γιατί και αυτός τρώει και μένει εκεί και καλα θα κάνει να τα τηρεί)
Κέικ με χαρουπόμελο, από χαρούπια που μάζεψαν νεράιδες της φύσης (ή οι Winx) ένα βράδυ Αυγούστου με πανσέληνο στα βάθη του Αμαζονίου. Και στη ζύμη του κέικ, ΦΥΣΙΚΑ μητρικό γάλα που αντλήθηκε εντός δίωρου!
Συννεφιά, θα σε μαλώσω. Τι κουβέντες είναι αυτές για Winx, σε λίγο θα μας πεις και για πόκεμον. Τα παιδιά παίζουν αποκλειστικά με ξύλινα παιχνίδια βαμμένα οικολογικά χρώματα και πάνινες κούκλες φτιαγμένες από ΜΚΟ στην Αφρική
Νομίζω πως βιαστήκατε να απαντήσετε λίγο. Η γυναίκα που έστειλε την ερώτηση χρησιμοποιεί συνεχώς τον πληθυντικό, πράγμα που εμένα μού δείχνει ότι στην προσπάθεια ανατροφής τού παιδιού έλαβαν μέρος και οι δυο γονείς. Επίσης το να είναι ένας άνθρωπος "ο εαυτός του" μπορεί να σημαίνει ότι τρώει μόνο junk food και καπνίζει όλη μέρα πάνω απ' το κεφάλι του μωρού. Κάθε άνθρωπος που γίνεται γονιός νομίζω ότι χρειάζεται να προσαρμόσει τον εαυτό του στις νέες συνθήκες, βέβαια όχι να καταλήξει να γίνει αποκλειστικά μηχανή τροφοδοσίας του μωρού του.
Ναι μιλάει στον πληθυντικο ¨μεγαλωσαμε/φροντισουμε/δεχτηκαμε" αλλα εκείνη έχει γινει λαστιχο, και έχει αλλαξει η ζωή της 1000%. Νομίζω ότι γινεται απόλυτα κατανοητό τι σημαινει να είναι ο εαυτός της, οχι να καπνίζει και να σαβουρώνει αλλά να μην είναι και η Μονο-εγω-μπορω-να-μεγαλωσω-σωστα-το παιδι-και-θα-παρατησω-τα παντα -για-χαρη-του Guineth Paltrow της Ελλάδας (Ναι έχει μπόλικες τετοιες και εδώ)
@Scifimom όπως γράφει η #4, η κούραση είναι δική της γιατί στη μισή εγκυμοσύνη δεν κοιμόταν και μετά επί ένα χρόνο κάθε βράδυ θήλαζε συνέχεια, όχι επειδή ο άντρας της δεν έβαζε σκούπα. Αυτό δεν το γράφει πουθενά. Επίσης, φυσικά και άλλαξε η ζωή της 1000% αφού από εκεί που δούλευε ξαφνικά έμεινε σπίτι με ένα μωρό, χωρίς εξωτερική βοήθεια κλπ κλπ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι κρίνατε με ελαφρότητα κι ευκολία έναν άνθρωπο ως απόμακρο πατέρα κι αδιάφορο σύζυγο χωρίς να υπάρχουν τέτοια δεδομένα,μάλλον το αντίθετο (η χρήση πληθυντικού που είπα και παραπάνω). Θα μού πείτε, σκασίλα σας τι εξακολουθώ να πιστεύω, αλλά οκ, εδώ συζήτηση γίνεται.
Ως προς τον πληθυντικό, ο θηλασμός γινόταν από εκείνη άρα αυτή ξενυχταγε έναν χρόνο! Δε πιστεύω να σηκωνόταν ο μπαμπάς ανά δίωρο να τους κρατάει το χέρι. Αλλά λογικό, ο μπαμπάς δουλεύει άρα να μην τον απασχολησουμε έχει και πρωινό ξύπνημα ο άνθρωπος. Τώρα, η δουλειά Του μωρού είναι βαρβατη ειδικά χωρίς βοήθεια. (Γιατί όμως?) Εκτός αν έχεις βλέψεις για οσιομαρτυρας.Ως προς το δεύτερο σκέλος συμφωνούμε. Η γενιά των γονιών μας "του παλιού ΠΑΣΟΚ του ορθόδοξου" είχε αυτή την ασυδοσία και τη βολεψακικη προσέγγιση. "Αχ ας μη θηλάσω καθόλου αφού υπάρχει το "κανονικό" γάλα (σκόνη) όπως το έλεγε η πεθερά μου." "Καπνίζουμε όλοι και παντού μαζί με τα παιδιά στο σπίτι" τι κακό κάνει? Παιδιά ξενυχτισμενα σε καρότσια-καρέκλες-αυτοκίνητα, γιατί η ταβέρνα πήγαινε και ερχόταν. Γενικά, ελλιπής ενημέρωση ως προς την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.Από την άλλη, επιβιωσαμε με όλα τα καλά και τα κακά (με ψυχολογικουλια ενίοτε).Μην είμαστε υπερβολικές, δικαιολογημένη η κούραση το πρώτο διάστημα, αλλά συμφωνώ απόλυτα με την α μπα: κάτι δεν πήγε καλά εάν αυτό συνεχίζεται. Θες με τον ύπνο, το φαΐ...Εγώ ακόμα θηλάζω συμπληρωματικά των τροφών βέβαια, και κοιμόμαστε όλο το βράδυ(7 μηνών πλέον). Θέλει πρόγραμμα για να είμαστε υγιείς οικογενειακώς, εν τέλει.
Έλεος ρε παιδιά με τον θηλασμό. Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι το πολύ για το πρώτο εξάμηνο ζωής του μωρού, το δε κάθε δύο ώρες τάισμα άντε το πρώτο τρίμηνο μέχρι να προσαρμοστεί το μωρό στα ωράρια του ύπνου. Από την στιγμή που εισάγεις σταδιακά διάφορες γεύσεις και ουσίες στα γεύματα, ο θηλασμός είναι επιδόρπιο.Εδώ μάλλον έχει παίξει μεγάλο ρόλο ένα είδος τελειομανίας σε συνδυασμό με την πλύση εγκεφάλου που γίνεται από το μάρκετινγκ της μαμαδοαγοράς. Κάθε λογής άχρηστο αντικείμενο, υπερβολικές συμβουλές, λες και το ανθρώπινο είδος κατασκευάστηκε πρόσφατα σε κάποιο εργοστάσιο και θέλει οδηγίες χρήσης.Μια χαρά μεγαλώνουν τα παιδιά όταν η "μανούλα" έχει μια δουλίτσα εκτός σπιτιού - μην σου πω και καλύτερα.Κι εγώ πιστεύω ότι τον έχουν πάρει από φόβο τον ρόλο του γονιού (δηλαδή της μητέρας γιατί ο σύζυγος λάμπει δια της απουσίας του). Βάλε και το άγχος του πρωτάρη - όπως παρατήρησε και η Σούζη, στο δεύτερο παιδί όλοι είναι απείρως χαλαρότεροι, απλά θα πρέπει να προχωράμε στο δεύτερο παιδί όταν το θέλουμε εμείς και πάντα με γνώμονα την δική μας βολή, και όχι αυτή του μεγαλύτερου παιδιού ή της νταντάς ή της γιαγιάς.
Haifischnet τι λες παιδί μου; Η βασική τροφή του μωρού μέχρι το έτος είναι το γάλα. Πολλά μωρά είναι άφαγα ή λιγόφαγα ή παρουσιάζουν αλλεργίες και πάλι καλά που πίνουν γάλα να λες.Τώρα το να λές ότι μεγαλώνουν τα παιδιά των μαμάδων που δουλεύουν καλύτερα από τον μαμάδων που δεν δουλεύουν, ούτε αλήθεια αντικειμενική και απόλυτη είναι, ούτε βοηθάει κάπου.
Εσύ Scifimom να υποθέσω είσαι στην ομάδα facebook «Έλα μωρέ και μεις που φάγαμε σκατολο¨ίδια τι πάθαμε». ( Κοίτα, μπορεί μια μαμά να δίνει βιολογικό χαρουπάλευρο και να είναι και ζεν τυπάκι. Μπορεί επίσης μια άλλη μαμά να δίνει κίντερ έκλπηξη και να είναι στα όρια της κατάρευσης.)
Οχι εγώ δεν είμαι σε καμμία ομάδα μανουλων. Και μεγαλωσα τα παιδιά μου γνώμονα το να είμαι πρωτίστως εγώ καλά και ισορροπημένη και να ανταπεξέρχομαι στις απαιτήσεις της μητρότητας χωρίς να θέλω να πηδηξω από το μπαλκόνι. Επίσης εργαζόμουν και εξακολουθώ να εργάζομαι, η ανατροφή των παιδιών ήταν και είναι 50-50 στην οικογένειά μου και ναι ο άντρας μου πάει τις κόρες μου να ψωνίσουν σουτιέν και σερβιέτες και ξυπνουσε εναλλάξ το βράδυ και αλλαξε τις μισές πάνες καιέπαιξε την κοκκινοσκουφίτσα, η συμβολή του στην ανατροφή ήταν 50% όπως και στη διαχείριση του σπιτιού. Και ναι τα παιδιά μου έχουν φάει και μερικά σκατολοϊδια γιατί εκ πείρας σου λέω πως το πολύ βιολογικό χαρουπόμελο και η μεθοδος φέρμπερ κάνουν παιδιά στερημένα που πεφτουν με τα μουτρα μετά. Λίγη ισορροπία ποτέ δεν εβλαψε κανένα.
Νερό στο κείμενο της ερώτησης είναι εμφανής μια υπερβολή σε όλα. Ακόμα και ο λόγος για την απόκτηση 2ου παιδιού είναι άκυρος! Όσο κι αν θέλει η ερωτώσα να πιστεύει πως δεν είναι επηρεασμένη από την επιβεβλημένη αντίληψη σχετικά με την τέλεια οικογένεια και την εικόνα της τέλειας "μανούλας" κι όμως είναι!Κι επειδή είναι επηρεασμένη, νιώθει τύψεις, επειδή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να κάνει 2ο παιδι!
Κορίτσια μην μου κακολογάτε το χαρουπάλευρο, το χαρουπόμελο, τη χαρουπόκρεμα φουντούκι και τη χαρουπολάτα (κυπριακή σοκολάτα με χαρουπόμελο). Είμαι εξαρτημένη, έχω στοκ στα ντουλάπια και αν ποτέ ξεμείνω από χαρουπολάτα ειδικά με πιάνει πανικός. Τρώω ακόμα και χαρούπια από τα δέντρα. Το ξέρω ότι είμαι περίεργη, γελάστε ελεύθερα.
Scifimom Μπράβο, μου φαίνεται πολύ ισορροπημένο αυτό που περιγράφεις! Η ανατροφή των παιδιών είναι θέμα και του μπαμπά και της μαμάς 50-50. Όσες θηλάζουν μπορεί να κλέβουν λιγάκι το ζύγι, αλλά αν ο μπαμπάς θέλει, μπορεί να αναλάβει κάτι άλλο, όπως το μπάνιο, τις πάνες κλπ.Όμως για τα σκατολοϊδια που λέμε, πιστεύω ότι όσο αργότερα δοκιμάσει ένα παιδί τόσο το καλύτερο, δεν υπάρχει λόγος να τα βρίσκει μέσα στο σπίτι του.Τσάρλυ Μπράουν για την κοπέλα της ερώτησης δεν μπορώ να ξέρω, σίγουρα φαίνεται πολύ πιεσμένη:( Κρίμα είναι να κάνεις ένα μωρό και να μην μπορείς να το απολαύσεις και να το χαρείς από την κούραση και την εξάντληση.
#4 Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής:Η καλή μητέρα (και ο καλός πατέρας, αλλά εδώ μητέρα ρωτάει) είναι αυτή που είναι ΚΑΛΑ για να μπορεί και το παιδί της να είναι καλά.Ξέρω άπειρες περιπτώσεις που τα ξενύχτια λόγω θηλασμού έχουν κάνει τη μητέρα ράκος, αλλά επιμένει να θηλάζει 1-1,5 χρόνο γιατί είναι ''καλό'' για το παιδί της. Το γεγονός ότι μπορεί να μην έχει κουράγιο να χαμογελάσει στο παιδί ή να παίξει μαζί του, δεν το σκέφτεται κανείς. Το γεγονός ότι μπορεί επί 1 χρόνο να έχουν χάσει οι γονείς τον ρόλο τους ως ζευγάρι, με συνέπεια να κυριαρχεί μια συναισθηματική παγωμάρα στο σπίτι, δεν το σκέφτεται κανείς. Το ότι μια νέα μητέρα είναι επιρρεπής σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές και όλη αυτή η καταπίεση (δεν αφήνω το παιδί μου ούτε 2 ώρες σε άλλον, δε βγαίνω μόνη μου με τον άντρα μου, θηλάζω 1 χρόνο, απαρνούμαι την καριέρα μου, ξεχνάω να φάω, δεν προλαβαίνω να λουστώ) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτό, δεν το σκέφτεται κανείς.Τα παιδιά θέλουν ευτυχισμένους γονείς και ευχάριστο κλίμα στο σπίτι. Κανείς δεν πάει στον ψυχολόγο στα 30 του για να πει ''Όταν ήμουν μικρός δε θήλασα''. Πολλοί όμως θα πουν ''Πάντα θυμάμαι τη μαμά μου θλιμμένη κ κουρασμένη'' ή ''να τρέχει για τα πάντα, είχε τόσα να κάνει που όταν της μιλούσαμε δε μας άκουγε'', και εδώ κολλάει μερικώς και η χθεσινή κουβέντα για το #7...
Ως παιδί μαμάς που έκανε τα πάντα για την ευζωία μας αλλά δεν "επένδυε" στην συναισθηματική μας ανάπτυξη, συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφετε. Αυτό που πιστεύω γενικώς είναι ότι τα παιδιά δεν θα τα πειράξει αν μείνουν μια ώρα με τη γιαγιά ή με babysitter για να πάνε οι γονείς για έναν καφέ, ενώ για τους γονείς ένα μικρό διάλειμμα είναι πολύ ωφέλιμο και επιστρέφουν σπίτι με γεμάτες μπαταρίες.
Οι περισσότεροι σήμερα που γεμίζουμε τους ψυχολόγους σίγουρα δεν έχουμε θηλάσει 2 χρόνια που συνιστά ο ΠΟΥ και σίγουρα δεν έχουμε αποθηλάσει φυσιολογικά. Έχουμε μεγαλώσει με σκονογάλα και σκονοκρέμα και όχι αληθηνό φαγητό. Που ξέρεις ότι δεν είναι και αυτό ένας λόγος; Λεγόμαστε θηλαστικά, είναι στη φύση μας ο θηλασμός.Φυσικά και μια μαμά πρέπει να είναι η ίδια καλά πάνω απ όλα για να μπορεί να φροντίσει το μωρό της. Αλλά το να μη θηλάζει και να δίνει φόρμουλα πως ακριβώς το εξασφαλίζει αυτό; Το πόσο κουράζεται και αγχώνεται μια μαμά δεν είναι θέμα θηλασμού. Άλλη μαμά ξυπνάει να φτιάξει γάλα και να αποστειρώσει και να το κρυώσει και άλλη απλά αλλάζει πλευρό και θηλάζει ενώ λαγοκοιμάται πχ. Ο θηλασμός είναι το πιο εύκολο πράγμα όταν γίνεται σωστά.
Νερό, νομίζω πως από ολόκληρο το σχόλιο, στάθηκες μόνο στο θέμα του θηλασμού, κ μάλλον το πήρες κ προσωπικά.Δεν είπα ποτέ κ ούτε πρόκειται να πω πως ο θηλασμός δεν είναι το ιδανικό για ένα βρέφος. Δώσε σημασία στη λέξη "βρέφος" όμως.Περισσότερο ήθελα να τονίσω την υπερβολή που χαρακτηρίζει πολλές νέες μητέρες να αφοσιωθούν με τέτοια αυταπάρνηση στο παιδί/ά τους, που τελικά χάνουν τον εαυτό τους κ τη σχέση τους με τον συντροφό τους κ εν τέλει έμμεσα κάνουν μεγαλύτερο κακό στο παιδί συγκριτικά με το "σκονόγαλα".(By the way, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο, που τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη είναι σωτήρια για πολλά βρεφάκια, ευτυχως που δε ζούμε στο 1817 λέω εγώ).Αυτά. Κ γενικά θεωρώ ότι η νοοτροπία της "αυτοθυσίας" σε οποιαδήποτε μορφή πιο πολλά προβλήματα προκαλεί, παρά λύνει.
Ως παιδί που θήλαζε μέχρι μεγάλη ηλικία έχω να πω ότι ήμουν μονίμως μωρό κλαψιάρικο γιατί πεινούσα! Η μάνα μου με θήλαζε συνεχεια γιατί δεν χόρταινα ποτέ με το μητρικό γάλα. Το χειρότερο ήταν πως το κλάμα μου ειχε γίνει βίωμα και μέχρι τα 2.5 που γεννήθηκε ο αδερφός μου έκλαιγα κάθε βράδυ. Στο επόμενο μωρό η μάνα μου ήξερε. Γαλατάκι σε σκόνη forever! Το χορτάτο μωρό η μαμά κι εγώ μάθαμε τι θα πει ύπνος. Κιόσο γι αυτό που λένε για το μητρικό γάλα και τα καλά του, ε σε μένα δεν έπιασε. Πάντα ήμουν μακραν πιο ασθενική από τον αδερφό μου μέχρι και σημερα. Ίσως επειδή μου έλειψε ο ύπνος;-)
Σε ευχαριστώ που είπες οτι μπορεί το παιδί μου να τρέχει στους ψυχολόγους επειδή δε θήλασε! (Ας πάει στον ψυχολόγο, αλλά όχι και απο αυτό) Ο καθένας ας κάνει ότι θέλει. Μην κρίνεις κάτι αρνητικά κατευθείαν, ο καθένας είναι διαφορετικός.
Lisa_Simpson Ναι στο θηλασμό στάθηκα όντως. Όχι δεν το παίρνω προσωπικά όμως.Η γνώμη μου είναι ότι ένα μωρό είναι μωρό μόνο 12 μήνες και γενικώς όλο αυτό έρχεται και φεύγει τόσο γρήγορα που δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να προλάβεις να χάσεις τον εαυτό σου και τη σχέση σου και όλα αυτά. Αν όμως σου συμβεί, αν έχεις πάθει επιλόχειο κατάθλιψη πχ ή αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις ζητάς βοήθεια απ όπου μπορείς και προσπαθείς να σταθείς στα πόδια σου γιατί όπως είπα όλο αυτό διαρκεί λίγο. Και φυσικά είναι δικαίωμα σου αν θα ξαναμπεις στη διαδικασία ή όχι. Δεν μπορούμε να κρίνουμε μια γυναίκα για το αν θέλει κανένα, ένα ή όσα της φέρει ο κύριος παιδιά.Για το σκονόγαλο ή φόρμουλα ή όπως αλλιώς πρέπει να το λέμε, είναι σωτήριο εννοείται όταν δεν υπάρχει μητρικό. Πραγματικά δεν ξέρω τι γινόταν πριν εφευρεθεί.Επίσης αν η μητρότητα συσχετιστεί με την αυτοθυσία, ζήτω που καήκαμε. Υποτίθεται ότι όλο αυτό είναι επιλογή και ότι το κάνεις επειδή το θες.
Φυσικά και το κάνεις επειδή το θές. Αλλά μέχρι να γίνει κάπως αυτόνομο, έστω να περπατάει καλά, να μιλάει να σου λέει τι έχει αυτοθυσία κάνεις. Ξεπατώνεσαι, ειδικά αν δεν έχεις βοήθεια. Μια γειτόνισσα μου έχει γιό σαν τον δικό μου 3 χρόνων με ΚΑΜΙΑ βοήθεια και τα έχει παίξει. Την παρακαλάω να τον φέρει λίγο και δεν θέλει, ίσως για να μην με επιβαρύνει. Αλλα ούτε παιδικό τον έγραψε για να μην αρρωσταίνει. Και αλεσμένα τον έδινε μέχρι πρΐν 2 μήνες. Άρα κάποιες δεν βοηθάνε οΰτε τον εαυτό τους, αλλά ούτε το παιδί. Λές και επίτηδες το κάνουν για να πάρουν μετάλειο.
Αν και δεν έχω παιδιά, θα ήμουν λίγο επιφυλακτική να κατηγορήσω αποκλειστικά το θηλασμό για το ότι το παιδί ξυπνάει κάθε 2 ώρες. Έχουμε μόνο ένα χρόνο διαφορά με την αδερφή μου και τη θυμάμαι μέχρι που αυτή ήταν 5 και εγώ 6 χρονών να ξυπνάει κάθε 2 ώρες για γάλα. Κοιμόμασταν στο ίδιο δωμάτιο και με ξυπνούσε κι εμένα. Θήλασε για κανένα μήνα μόνο όπως λέει η μαμά μου αλλά πήγε δημοτικό για να σταματήσει να ξυπνάει για γάλα, πάλι ξυπνούσε δηλαδή 3 4 φορές τη νυχτα αλλά πλέον δεχόταν να πιει νερό. Οι γονείς μου τα είχαν παίξει αμφότεροι, και ειδικά ο μπαμπάς μου επειδή του είχε αδυναμία και πάντα αυτόν ξυπνούσε. Ο αδερφός μου πάλι με τον οποίο έχουμε κάποια χρόνια διαφορά και θυμάμαι, η μαμά μου τον θήλαζε μέχρι δύο χρονών, μετά το χρόνο μόνο πρωί και βράδυ, και δεν ξύπνησε ποτέ το βράδυ μετά τους δυο ή τρεις μήνες. Το ίδιο βλέπω και με το μωρό της κολλητής μου, που δεν θηλάζει και ξυπνάει πολύ τα βράδια. Ίσως είναι απλά στο παιδί αν θα έχει καλό ύπνο ή όχι, ανεξαρτήτως θηλασμού. Αν κάνει και άλλο παιδί η ερωτώσα, της εύχομαι ολόψυχα να είναι πιο υπναρούδικο.
Το πιο εύστοχο σχόλιο που διάβασα μέχρι στιγμής. Υπάρχει γενικά μια τάση υστερίας με το θηλασμό και το attachment parenting που έχει παραγίνει και είμαι σίγουρη ότι όποια είναι μητέρα ειδικά στο πρώτο παιδί το έχει βιώσει. Το αν μια μητέρα θα θηλάσει θεωρείται μονόδρομος και τα mommy wars εκτυλίσσονται παντού, από το πάρκο, στο καφέ, στο διαδίκτυο ακόμα και στα άτομα του οικογενειακού κύκλου. Έπεσα κι εγώ στη λούμπα των
Παιδιά το σχόλιο είναι μισό δεν έπαθα εγκεφαλικό στην πορεία για να μην το κουράζω γιατί βλέπω ότι κι εδώ το mommy war καλά κρατεί το παν είναι να είναι καλά η μαμά και αυτό είναι αυτό που μετράει. Χαρουμενη μαμά σημαίνει χαρούμενο και ακομπλεξάριστο παιδί στην πορεία. Η τελειομανία και το να τσαμπουνάς στατιστικές κάνοντας μητέρες που δεν θήλασαν να νιώσουν άσχημα θεωρώ ότι κρύβει πίσω της μια προσωπική ανεπάρκεια που δεν καλύπτεται με αυτό τον τρόπο παρά μόνο με ψυχολόγο.
οτι να ναι. δεν παθαινει τιποτα καμια κι ας θηλασει και 1 και 2 χρονια. Η θυσια ειναι ελαχιστη και πολυ συντομη μπροστα στα οφελη που κερδιζονται. Το βαδικοτερο οφελος: Οτι αποφευγεις αυτα τα φαρμακευτικα σκ@τ@ που κατα κυριολεξια ταΐζουν τα βρεφη. Το συνδρομο της παραπονουμενης συγχρονης ελληνιδας μανας ειναι το συνδρομο του μεσου ελληνα: βαρεμαρα και μακροζωια. το ινσταγκραμ να ναι καλα και να μη στερηθουμε την παραλιακη για κανα 8μηνο. Κατα τα λοιπα συνεχιστε να ταιζετε τα παιδια σας ταυρινη, βουλφραμικο οξυ και τρινιτροτολουολιο (γουατεβερ δατ ις).
#4.Δεν είναι ντροπή να πεις κουράστηκα.Δεν είναι ντροπή να πεις δε θέλω να μεγαλώσω άλλο παιδί.Δεν είναι ντροπή να μεγαλώσεις δεύτερο παιδί με βοήθεια ή με κάποια διαφορετική αντιμετώπιση,ώστε να μην κλατάρεις.Πολλές φορές θέτουμε ψηλά τον πήχη και καλά κάνουμε.Αυτό θεωρούμε σωστό.Αν δούμε όμως,ότι δε μας παίρνει,δεν και κανένα θανάσιμο αμάρτημα,να αναθεωρήσουμε.Στην τελική,η ιδιότητα του γονιού δεν προσδίδει υπερφυσικές δυνάμεις.Συμφωνώ με τη Λένα,ότι θα ήταν καλό να μιλήσετε με κάποιους ειδικούς,που θα σας εξηγήσουν ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες ενός παιδιού,σε τι θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα,για να μεγαλώσει καλά,και σε ποια δε χρειάζεται να εξαντλείτε το χρόνο σας και τις δυνάμεις σας (μην ξεχνάμε και τον μπαμπά,ε; ).
#4# Μη στενοχωριέσαι και μην νιώθεις τύψεις καλή μου, δεν είσαι μόνη! Πόσες γυναίκες γνωρίζω που μετά το πρώτο παιδί δεν είχαν κουράγιο να κάνουν το δεύτερο, δεν μπορείς να φανταστείς!!! Σε κάποιες προέκυψε τελικά, σε κάποιες όχι! Αυτές που το έκαναν, εργαζόμενες όλες και χωρίς ουσιαστική βοήθεια από γονείς κλπ κι αυτές, κατέληξαν ότι το άγχος και το ζόρι του πρώτου παιδιού δεν το είχαν ούτε κατά το ήμισυ με το δεύτερο, η δεύτερη εγκυμοσύνη τους ήταν πολύ πιο εύκολη και τώρα που ξεπετάχτηκαν και τα δυο στις περισσότερες, το χαίρονται που έχει το ένα το άλλο και τα απολαμβάνουν! Αυτές που δεν το έκαναν, από επιλογή τους, ομολογούν ότι είναι σαφώς πολύ πιο εύκολο να μεγαλώνεις ένα μόνο παιδί, από την πρακτική και κυρίως την οικονομική πλευρά, αλλά το ψιλομετανιώνουν κιόλας, γιατί αναλώνουν πολύ χρόνο και σκέψη για να του εξασφαλίζουν παρέα άλλων παιδιών και ενδιαφέροντα για να το απασχολούν! Το θετικό είναι ότι έχεις τον άντρα σου σύμμαχο στις αποφάσεις σου, οπότε μπαλαντζάρεις και αποφασίζεις! Καλή τύχη!
Ρε συ Σούζη, μη συμπεριφέρεστε σαν μικροί θεούληδες που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα της επιλογής (και άρα όποιος δεν κάνει την επιλογή χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο οπωσδήποτε)! Μου τη δίνει αυτό το πράγμα. Είναι σκληρή η φύση να ξέρεις. Μπορεί εσύ να.. "αποφασίσεις" (γελάω δυνατά) να κάνεις δεύτερο παιδί για να έχει το παιδί σου αδελφάκι (λες και είναι κούκλα να την αγοράσεις από το Jumbo), και τελικά η φύση να μη στο επιτρέψει! Τότε πως θα το λέει η καρδιά σου να λες "αλλά το ψιλομετανιώνουν κιόλας, γιατί αναλώνουν πολύ χρόνο και σκέψη για να του εξασφαλίζουν παρέα άλλων παιδιών και ενδιαφέροντα για να το απασχολούν!" ??? Για σκέψου το από αυτή την οπτική γωνία. Μήπως τώρα σου φαίνεται λίγο αλαζονικό?
Θελω να προσθέσω στα ανωτέρω τα οποια με βρίσκουν σύμφωνη τα εξης:Αγαπητή Λένα, απο την απαντηση αου αντιλαμβάνομαι οτι δε γνωρίζεις πως λειτουργεί ο θηλασμος εξού και πιστευεις ότι η συγκεκριμένη μητέρα έκανε κάτι λάθος. Οταν γέννησα τη κόρη μου προ ενός έτους δεν ειχα ιδέα περί θηλασμού. Με πολύ κόπο, ψάξιμο, διάβασμα, χαρη στη συμβολή του παιδιάτρου μου και της θέλησης μου κατάφερα να θηλασω το παιδι μου το οποιο και θηλαζω ακομα ανεξάρτητα απο το γεγονός οτι τρωει στέρεες τροφές και μάλιςτα εξαιρετικά καλά. Υπάρχουν λοιπόν μωρά "εύκολα" που κοιμούνται και μωρά που δε κοιμούνται και ξυπνούν συνέχεια οπως το δικό μου και της μανούλας του "4" την οποια κατανοώ απόλυτα και η συχνότητα αυτή δεν έχει απαραίτητα να κανει με το θηλασμο αλλα με την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες του παιδιου. Παρ´ όλα αυτά, το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και πολλά μωρά ξυπνούν συχνότερα είτε γιατί πεινούν, έχουν ανάγκη τη θαλπωρή της αγκαλιάς της μητέρας και άλλα. Υπάρχουν μωρά που θηλάζουν και στην ηλικία του ενός έτους ξυπνούν ελάχιστα και πολλές ώρες και μωρά που είναι πολύ δύσκολα με τον ύπνο, κοίμουνται δύσκολα και ξυπνούν πολυ συχνά. Σε κάθε περίπτωση όλα είναι απόλυτα φυσιολογικά.
Αγαπητή chip n dale, το πατρονάρισμα για το τι ξέρω και τι δεν ξέρω και τι διάβασα και τι όχι το αφήνω στην άκρη. Ένα παιδί έκανες, δεν σου έδωσε αυτή η εμπειρία όλη τη γνώση της πλάσης. Εγώ από την δική σου απάντηση καταλαβαίνω ότι έκανες ό,τι νόμιζες καλύτερο για το παιδί σου και για την οικογένεια σου και μπράβο σου. Μόνο που δεν είσαι εσύ το θέμα ούτε η δική σου εμπειρία. Όταν κάποιος λέει "θήλαζα ΕΠΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΜΠΡΑΒΟ", συμπληρώνει ότι φοβάται να κάνει άλλο παιδί επειδή δεν αντέχει άλλο, η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν θα της πω μπράβο, αλλά ότι δεν χρειαζόταν να γονατίσει έτσι, και αν αισθάνεται ότι έχει φτάσει στα όρια της, κάτι έκανε λάθος. H γυναίκα αυτή πιστεύει ότι όσο μεγαλύτερη η αυτοθυσία της, τόσο καλυτερη μάνα είναι. Αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος. Καλή μάνα είναι η ισορροπημένη μάνα, από όλες τις απόψεις. Δεν χρειάζονται παιδιατρικές γνώσεις για αυτό, ούτε καν χρειάζεται να διαθέτεις στήθος, Αρκεί η λογική.Για να μπορείς να φανείς χρήσιμος στα προβλήματα του άλλου πρέπει να μάθεις να μην ταυτίζεσαι. Μην ψάχνεις τον εαυτό σου στα λόγια του. Μιλάει για τον εαυτό του και μόνο, προσπάθησε να μπεις στη δική του θέση.
Λενα ειςαι λαθος. ο ΠΟΥ συνιστα η προσληψη γαλακτος να γινεται αποκλειστικα απο θηλασμο για τα 2 πρωτα ετη και οχι απο αλλες πηγες γαλακτος οπως ειναι πχ οι σκονες. Οχι οτι το παιδι για 2 ετη πρεπει να πινει μονο γαλα. Επισης συμφωνω οτι αν δεν ειμαστε ειδικοι καλο ειναι να μην εκφερουμε γνωμες και παραπληροφορουμε τον κοσμο. φιλικα παντα
Chip n dale, είναι προφανές ότι εσύ και μόνον εσύ κατέχεις την μοναδική αλήθεια για το θέμα του θηλασμού! Οπότε ας μην μιλήσει κανείς γιατί όλα τα άλλα είναι ψεματούρες. Χα-χα! Κάνοντας δε προσωπική επίθεση στη Λένα, μετατοπίζεις το θέμα σε χώρο εκτός διαλόγου και επιχειρημάτων, σε χώρο εμπάθειας. Οι άνθρωποι μπορούν και να διαφωνούν, απλά, χωρίς κακίες.
Aγαπητή Α-μπα, μόλις διάβασα την ερώτηση και την απάντηση κατάλαβα ότι θα γίνει χαμός στα σχόλια. Χωρίς πλάκα, πιστεύω πλέον ακράδαντα ότι ο θηλασμός αποτελεί το θέμα με τις μακράν μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις παγκοσμίως. Θλιβερό, αν σκεφτείς όχι μόνο τα λοιπά, κατά πολύ σοβαρότερα παγκόσμια προβλήματα, αλλά κι ότι ο τεράστιος φανατισμός που υπάρχει ελάχιστη σχέση έχει με το (φυσικά υπαρκτό) όφελος του μωρού. Απλά αποδεικνύεται ότι η μητέρα - λεχώνα αποτελεί το πιο απροστάτευτο θύμα για όποιον θελήσει να πάρει, έστω και προσωρινώς, το ρόλο του θύτη.
Αγαπητή Λένα,Σε ότι αφορά στο εισαγωγικό σου σχόλιο περί δήθεν πατροναρίσματος:Βεβαίως είναι σεβαστό ο καθείς να εκφέρει την οιαδήποτε γνώμη, τούτο όμως στο βαθμό που (ο ίδιος ο εκφέρων τη γνώμη) αποδίδει στην άποψη του την δέουσα βαρύτητα. Λόγου χάρη, και εσύ ακόμη μπορείς να εκφέρεις άποψη για ένα θέμα, που άπτεται προφανέστατα της παιδιατρικής, και για το οποίο (ομοίως προφανέστατα) δεν έχεις την παραμικρή γνώση. Ωστόσο είσαι υποχρεωμένη, ειδικά ενόψει του γεγονότος ότι διαθέτεις δημόσιο βήμα και σημαντικό αριθμό ακολούθων, να σημειώνεις ότι η άποψη σου αυτή δεν είναι άλλο τι παρά η άποψη ενός μη ειδικού, που θα μπορούσε πχ να εκφραστεί «σε ένα καφενείο».Δοθέντος λοιπόν ότι δεν είσαι ειδικός επί του ευαίσθητου καθόλα ιατρικού θέματος, εμείς οι υπόλοιποι όχι μόνον έχουμε το δικαίωμα, αλλά ακόμη περισσότερο ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σε πατρονάρουμε. Και αυτό διότι δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη συμπεριφορά από το να παρίσταται κάποιος ως τάχα ειδικός και να δίνει μάλιστα και συμβουλές/οδηγίες αναφορικά με τον θηλασμό ή με το οποιοδήποτε αντίστοιχο θέμα. Τα ανωτέρω θα έπρεπε να μπορείς να τα καταλάβεις και μόνη σου, ιδιαίρερα τη στιγμή που κάνεις επίκληση και στην «κοινή λογική», την οποία ελπίζω ότι κατέχεις. Για να σου γίνει ακόμη πιο κατανοητό: Δεν απαιτείται κάτι περισσότερο από την κοινή λογική για να καταλάβω εγώ λχ ότι δεν μπορώ να έχω άποψη επί της στατικότητας ενός κτιρίου, μίας και δεν είμαι αρχιτέκτων. Τέλος σε ότι αφορά στα περί του ότι η γέννηση ενός παιδιού «δεν μου έδωσε όλη τη γνώση της πλάσης» (φράση η οποία –σημειωτέον- είναι εντελώς φαιδρή, δεδομένου ότι πουθενά στο σχόλιο μου δεν εννοήθηκε κάτι τέτοιο), σου απαντώ ως εξής: Αφενός μεν δηλώνεις αρχιτέκτων αφερέρου (εξ όσων αντιλαμβάνομαι) δεν έχεις παιδιά. Συνεπώς, ήδη εξ αρχής και σε κάθε περίπτωση, μπορεί μεν να μην έχω όλη τη γνώση της πλάσης, σίγουρα όμως έχω περισσότερη από εσένα. Σε τελική ανάλυση, η εκφορά απόψεων σαν τη δική σου, η οποία έχει γίνει κοινός τόπος στην χώρα μας, είναι και ο λόγος που οι ελληνιδες αποτελούμε παγκόσμιο ανέκδοτο για τα χαμηλά ποσοστά (αλλά και την πολύ σύντομη διάρκεια) του θηλασμού. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφέρει τη εντονότατη σύσταση ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΝΑ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΕΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ και ότι η ΑΠΟΛΥΤΩΣ κατάλληλη τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής παραμένει το μητρικό γάλα. Αρά η μητέρα της 4 και κάθε μητέρα δεν κάνει απολύτως κανένα λάθος και δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν είναι φυσιολογικό τα μωρά αυτής της ηλικίας να ξυπνούν κάθε 2 ακόμα και κάθε 1 ώρα.Ειλικρινά διαβάζω τη στήλη σου και εκτιμώ τη γμώμη σου. Αλλά ούτε μπορείς ούτε οφείλεις να έχεις δίκιο επί παντός επιστητού.
Ναι, μόνο που έχεις άδικο.Ο ΠΟΥ λέει "ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία." Κλειδί: ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με την προσθήκη στερεών τροφών. Οπότε όχι, ο ΠΟΥ ΔΕΝ συστήνει να θηλάζουν οι γυναίκες αποκλειστικά για δύο χρόνια και για να ανταποδώσω, είναι επικίνδυνο να το λες αυτό δημόσια.Παρομοίως συστήνουν και οι επίσημες ευρωπαϊκές ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ οδηγίες.Σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό έως 4 μηνών. Έναρξη στερεάς τροφής 4-6 μηνών. Μετά τους 6 μήνες το παιδί τρώει φαγητό. Φυσικά μπορεί να θηλάζει ταυτόχρονα. Η πλάκα είναι ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον θηλασμό και τις επιλογές του καθένα. Απάντησα σε μια πολυ συγκεκριμένη γυναίκα που είπε μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία, που έχει γονατίσει επειδή θηλάζει κάθε 2 ώρες επί ένα χρόνο. ΑΥΤΗ το αναφέρει ως πηγή κούρασης. Και ΑΥΤΗ πιστεύει ότι έιναι υποχρεωτικό να θυσιάζεται. Ποια απάντηση της ταιριάζει; Πες μας και τιην ιδιότητα σου όμως, για να ξέρουμε γιατί μας αξίζει το πατρονάρισμα σου. (Παρεμπιπτόντως μπερδεύεις τους αρχιτέκτονες με τους πολιτικούς μηχανικούς, αλλά αυτό το καταλαβαίνω περισσότερο).
Χαλάρωσε καλή μου, γνώμη για την ανατροφή των παιδιών μπορούν να έχουν όλοι. Δεν χρειάζεται να είσαι μανούλα για να μιλήσεις. Στην τελική τη δική της γνώμη ζητάει η ερωτώσα πρωτίστως. Και δεν είναι και πολύ ηθικό για την κουβέντα μας να εκμεταλλεύεσαι το ότι εσύ είσαι σε θέση να γνωρίζεις το βιογραφικό της Λένας, ενώ εμείς δεν ξέρουμε τίποτα για σένα...Επίσης, οι αρχιτέκτονες δεν είναι ειδικοί επί των στατικών..
@ chip n dale'...δηλωνεις αρχιτεκτων, αφετερου δεν εχεις παιδια...'Τερμα επιθετικο σχολιο παρα το γενικα καλογραμμενο γραψιμο του ποστ. 'Δηλωνει' αρχιτεκτων, σα να λεμε 'δεν ειναι αρχιτεκτων ομως', αυτο εννοεις; Δευτερον, το αν εχει ή δεν εχει καποιος παιδια (που δεν μπορουμε να το ξερουμε εκτος αν ειναι φιλος/συγγενης/τον ξερουμε) ειναι κριτηριο για να εχει γνωση/γνωμη πανω στο θηλασμο; Περιεργα πραγματα. Επισης, οταν μιλαμε με αγνωστους ρε συ chip n dale, καλο ειναι να μην πεταμε εμπρηστικες δηλωσεις και συμπερασματα οπως πχ: δεν εχεις παιδια, εσενα ομως σου πανε ολα καλα, ε εσυ που να ξερεις απο αυτα, ρωτα εμενα κτλ κτλ. (Γενικα στη ζωη αυτη, με οποιον κι αν μιλας.) Δεν ξερεις ο αλλος που βρισκεται, σε τι φαση, πως εφτασε εκει που βρισκεται, τι προβληματα μπορει να αντιμετωπιζει και μπορει να αθελα σου (;) να θιξεις κατι που μπορει για τον αλλο να ειναι εξαιρετικα ευαισθητο θεμα. Just a thought. Και απο που ακριβως προκυπτει οτι αποψεις σαν 'αυτες' που εξεφρασε η Λενα στην απαντηση της, ειναι ο λογος που οι Ελληνιδες δεν θηλαζουν; Δυσκολευομαι να πιασω τη συνδεση.
Η άγνοια σου γίνεται ακόμη πιο πρόδηλη. Όταν μιλάμε για αποκλειστικό θηλασμό δεν εννοούμε επουδενί ότι το παιδί τρέφεται μόνο με γάλα. Σημαίνει ότι η όποια πρόσληψη γάλατος γίνεται αποκλειστικά απο το στήθος και δε χορηγείται φόρμουλα. Αυτό σημαινει αποκλειστικός θηλασμός. Αμ είσαι άσχετη αμ βάλθηκες να με "κράξεις" ότι σε πατρονάρω κιόλας για το το ξέρεις και τι δε ξέρεις.Το παιδι μου τρωει στέρεες τροφές απο τον 5ο κιολας μήνα. Επιπλέον δεν εχω κανένα προβλημα με τις μητέρες που δεν θηλάζουν γιατι αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τοσο πρακτικά οσο και ψυχολογικά. Το προβλημα μου ειναι ότι είπες σε μια μάνα με περίσσεια σιγουριά ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗΣ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ, ΟΤΑΝ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ και εχω εξηγηςει αναλυτικότατα πιο πάνω τους λόγους. Το χειρότερο όλων ειναι οτι έχεις τρομερό προβλημα να παραδεχτείς ότι "ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΛΑ". Η γνώση σου περι του θέματος περιορίστηκε σε ενα πρόχειρο google search και αυτο οχι μόνο δε σε κανει ειδικό επι του θέματος αλλά σε καθιστά μια απλή αναγνώστρια.
αυτό είναι το τελευταίο σχόλιο που θα γράψω για το θεμα, γιατί είναι από τις μέρες που μετανιώνω που έχω το 'α μπα'.Τσιπ. Αποκλειστικός θηλασμός από το σάιτ του Who.http://www.who.int/nutrition/topics/infantfeeding_recommendation/en/"Exclusive breastfeeding" is defined as no other food or drink, not even water, except breast milk.H επίσημη μετάφραση στα ελληνικά είναι η εξής: "Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς." Από το σάιτ της UNICEF που έχει κοινές οδηγίες με τον ΠΟΥ, εδώhttps://www.unicef.gr/bfweekΑυτό είναι ο αποκλειστικός θηλασμός. Αυτό που περιγράφεις λέγεται predominant breastfeeding, που δεν είναι ο αποκλειστικός θηλασμός. Στην γυναίκα που έκανε τη ερώτηση είπα ότι κάτι κάνει λάθος επειδή είναι δυστυχής σε σημείο που δεν έχει το κουράγιο να κάνει άλλο παιδί. Αν ήταν οκ η ίδια, θα ήταν γούστο της και καπέλο της να μην κοιμάται επί ένα χρόνο.Over and out. Καλό σαββατοκύριακο σε όλους.
Chip N DaleΠάλι είσαι ο VAN GOGH και τρολλάρεις άγρια;Τώρα μας έγινες και μάνα με μωρό;Δεν κουράστηκες να ρεζιλεύεσαι κάθε τρεις και δύο στο Αμπα; Δε βαρέθηκες να ζηλεύεις τόσο κάποιον άλλον που έχει βήμα, ενώ εσύ όχι; Εχεις πρόβλημα, σοβαρά τώρα
Chip κανεις ένα λάθος που κυκλοφορεί πολύ ,ειδικα στα σαιτ με τις θηλάζουσες.Αποκλειστικος θηλασμος σημαινει αυτο ακριβως , μόνο θηλασμός, ούτε φορμουλα ούτε στέρεες.Σου παραθέτει το λινκ η Λένα απο κάτω.Κατα τα άλλα με αυτη την υστεριαζουσα συμπεριφορα και φανατιλα , σορυ κιόλας αλλά μετατρέπετε μια πολυ φυσική και σημαντικοτατη διαδικασία για το μωρό,το θηλασμό,σε σέχτα για λιγους γνώστες και εκλεκτούς,και οι άλλοι στην πυρά.Η χρησιμοποίηση δε του ΠΟΥ και αλλων πηγών κατα το δοκούν και όπου μας βολεύει θυμίζει λίγο ιαχωβαδικες πρακτικές.Και πραγματικά,η πλάκα ειναι οτι πολλες φορές άτομα που μπαίνουμε στη διαδικασια να συζητήσουμε ειμαστε υπερμαχοι του θηλασμού,της ανοησίας(λογόκρινα τον εαυτο μου εδω για να μη κοπεί το σχόλιο) πάλι, όχι.
Λένα, τα είπες πάλι μια χαρά. Σε συγχαίρω. Σου σφίγγω το χέρι για κάθε λεξούλα που γράφεις. Όπως όλα τα πράγματα προφανώς και ο θηλασμός προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, εδώ, μητέρας-μωρού. Το ότι η μητέρα θηλάζει μετά από ένα χρόνο την νύχτα ανά δίωρο, όχι, δεν είναι φυσιολογικό. Κάτι δεν πάει καλά στην συνέργεια μεταξύ μαμάς μωρού και περιβάλλοντος. Κάπου δεν παίρνει το μωρό το σωστό μήνυμα για το ποιες είναι οι ώρες του νυχτερινού ύπνου. Αν το μωρό ξυπνήσει στις 3 το πρωί και π.χ. αρχίσει (ή και ο μπαμπάς) τα ντίρι ντάχτα προφανώς το μωρό παίρνει λάθος μήνυμα. Κοινή λογική.Λένα, δεν μου άρεσε καθόλου που είπες ότι είναι από τις μέρες που μετανιώνεις που έχεις το "α μπα", γιατί κατάλαβα ότι στεναχωρήθηκες.Σου στέλνω την συμπάθεια και την αγάπη μου και σε ευγνωμονώ γιατί έχεις αυτή την απίθανη τόλμη και ικανότητα να "χαράζεις" γεωμετρία στο χάος των στερεοτύπων, ιδεών και συναισθημάτων. Δεν μπορεί εύκολα να εκφράσει και να στηρίξει κανείς απόψεις σαν αυτή: "H γυναίκα αυτή πιστεύει ότι όσο μεγαλύτερη η αυτοθυσία της, τόσο καλύτερη μάνα είναι. Αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος. Καλή μάνα είναι η ισορροπημένη μάνα, από όλες τις απόψεις.", σε κοινό που δεν γνωρίζει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Δεν είναι εύκολο. Είναι και πολύ γλυκό, ανθρώπινο και ειλικρινές. Αν δε, κάποιοι, είναι εθισμένοι στην αυτοτιμωρία τύφλα να έχουν τα "σκληρά". Για άλλη μια φορά σε συγχαίρω και σε ευχαριστώ για τις μύριες φορές που πήρα βοήθεια από τις απαντήσεις σου για θέματα προσωπικά και κυρίως για θέματα που αφορούν στα παιδιά μου.
Περι θηλασμου: οταν λεμε "αποκλειστικος", εννοούμε ότι η μοναδική πηγή τροφής του μωρού ειναι το γάλα που προσλαμβανει με το θηλασμο. Οπως πολύ σωστά εγραψε η κ Φουτσιτζή. Μετά τους 4 μηνες πολύ σωστά ειπώθηκε ότι πρεπει να μπαινουν στερεές τροφες στη διατροφή του παιδιου καθως το γάλα ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΘΕΡΜΙΔΙΚΑ για να χορτάσει το βρεφος, στερείται της ποσότητας σιδήρου/ιχνοστοιχείων/βιταμινων. Οπως εχω γραψει κ σε αλλο ποστ. Το γαλα ειναι σχετικά φτωχή θερμιδικά τροφή, εχει "μεγάλο ογκο", οπως πχ και οι χυμοι και καλο ειναι να μην προσπαθουμε να καλύψουμε τις διατροφικές αναγκες του παιδιου μόνο με αυτο. Ενα βρεφος που φτανει να ειναι ενός ετους και ξυπναει ανα 2 ωρες για να θηλασει ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΙΝΑΕΙ, επομένως καλες μανουλες πάρτε το αποφαση και δωστς παραπάνω στερεά τροφή στα βρέφη σας.(Βασικές γνωσεις φοιτητή ιατρικής, μας τα ελεγαν στην παιδιατρική 6ου έτους)Καλός ο θηλασμός, συστήνεται απο τον ΠΟΥ , αλλά κανενας γιατρος δε θα σας βάλει το μαχαίρι στο λαιμό να θηλασετε άν δεν μπορείται , ή μα σταματησετε το θηλασμο αν το παιδί θέλει να θηλάσεις. Αντιθετως ολοι οι γιατροι θα σου πουν :" προεχει η σωματική ΚΑΙ ψυχική υγειας της μητέρας και του βρεφους. Αν η μητερα δε μπορει να θηλασει, ειτε για λογους υγείας ή για ψυχολογικούς λόγους ή αν δε φτανει το γάλα και δν αυξάνεται το σωματικό του βάρος, ή πειναει παρα το θηλασμό, το παιδί θα πρεπει να παρει γάλα σε σκονη. Τοσο απλα. Μια χαρα θα μεγαλωσει, υγιεστατο και ευτυχισμένο. Ξεκολλάτε απο τις νευρώσεις σας πχια.
Ε ,ρε Κοντοπιδης που σου χρειάζεται!!ακόμα σκέφτομαι το απαισιότατο σχόλιο σου!Πόσο ντρέπομαι που το διάβασα!Θα το βαρας το κεφάλι σου μια μερα..
Πόσο μετανιώνω που δεν το διάβασα νωρίτερα να γράψω κι ' γω σχόλιο. Chip θηλάζω το μωρό μου εδώ και 25 μήνες (και είμαι σε φάση αποθηλασμού)και πραγματικά οι απόψεις σου κι άλλων σαν κι εσένα είστε ο λόγος που πολλές φορές νιώθω άβολα να λέω ότι θηλάζω. Λες και οι θηλάζουσες έχουν ένα φωτοστέφανο πάνω στο κεφάλι τους γιαυτο που κάνουν κι οποιαδήποτε άλλη άποψη να καεί στην πηρά!¨οχι δεν είναι καθόλου φυσιολογικό επί ένα χρόνο ανα 2ώρες να ξυπνάει, κι έστω ότι γίνεται έστω!όταν μια γυναίκα εξαντλείται με αυτόν τον τρόπο και την επηρεάζει σε τέτοιο επίπεδο αναζητά λύσεις για τον εαυτό της όποιες και να είναι αυτές. Η συνεχής αυτοθυσία με σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες ειδικά όταν έχεις επιλογές κατα τη γνώμη μου είναι μια προβληματική νοοτροπία που σίγουρα στο μέλλον θα εμφανίσει "κουσούρια" . Γνώμη μου προς την μητέρα είναι πως το πρώτο σου παιδί ήταν ένας οδηγός, δεν χρειάζεται να επαναλάβεις το ίδιο μοτίβο.Λένα λυπάμαι που βρέθηκες σε αύτη την άδικη και άνανδρη επίθεση, η άποψη σου και τα σχόλια σου ήταν to the point! Μη σκεφτείς ούτε για μια στιγμή να σταματήσεις αυτό που κάνεις, είσαι απολαυστικότατη και όχι μόνο!
Παιδιά ξεξολλήστε. Λένα φυσικά έχεις δίκιο, αν ακριβολογήσουμε όντως αποκλειστικός είναι ο θηλασμός πριν την έναρξη των στερεών, όμως στη γλώσσα των θηλαζουσών μαμάδων, χάριν ευκολίας, αποκλειστικός λέγεται ο θηλασμός και σε μεγαλύτερα μωρά, όταν δεν πίνουν άλλο γάλα πέραν του μητρικού.Η chin επίσης έχει δίκιο ότι ένα βρέφος μπορεί να ξυπνάει συχνά τη νύχτα όχι μόνο εξ' αιτίας του θηλασμού αλλά για χίλιους δυο λόγους που όλοι εμπίπτουν στα φυσιολογικά πλαίσια της βρεφικής ανάπτυξης. Όμως η αμπα είπε κατι άλλο: ότι για να βρίσκεται η κοπέλα σ αυτήν την ψυχολογικά πιεσμένη κατάσταση, κάπου κάτι έκανε λάθος, εννοώντας όχι ότι δεν εκπαίδευσε το παιδί της σωστά ή δεν αποθήλασε όταν έπρεπε, αλλά ότι ψυχαναγκάστηκε να ντυθεί το ρόλο της σούπερ νέας μαμάς χωρίς να το θέλει πραγματικά και χωρίς να το αντέχει.Συμπέρασμα, διαβάζεις Αμπα αλλά δεν διαβάζεις Αμπα, ειδεμή θα το είχες πιάσει το νόημα