Την περασμένη Πέμπτη, ο Ουκρανός πιλότος Alexander Akopov που εργάζεται για λογαριασμό της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας «Atlasglobal» κατάφερε να προσγειώσει με ασφάλεια το αεροσκάφος του του σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης παρά το γεγονός πως μία καταιγίδα είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά στο μπροστινό μέρος.

 

Στις 27 Ιουλίου το αεροσκάφος του Akopov είχε απογειωθεί με 127 επιβάτες από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το αεροδρόμιο Ερκάν στην Κύπρο, όταν χτυπήθηκε από σφοδρή χαλαζόπτωση, η οποία ράγισε τα τζάμια του cockpit, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να «τυφλωθεί» και να μην μπορεί να δει έξω.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε ζημιά και στον αυτόματο πιλότο.

 

O ήρωας πιλότος που προσγείωσε χωρίς να βλέπει το αεροσκάφος και έσωσε 127 επιβάτες - ΒΙΝΤΕΟ

 

Ο Akopov πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη και να προσγειώσει το αεροπλάνο χωρίς να βλέπει.

 

Σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο διακρίνεται το αεροσκάφος από διαφορετικές λήψεις να προσγειώνεται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα στον αεροδιάδρομο.

 

 

 

Ενώ σε ένα δεύτερο που φαίνεται να έχει τραβηχτεί μέσα από το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της προσγείωσης ακούγονται επιβάτες να κλαίνε και να ουρλιάζουν.

 

 

Μετά την ασφαλή προσγείωση, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο τηλεφώνησε στον Akopov για να τον συγχαρεί και να του ανακοινώσει ότι θα του απονείμει τo «Μετάλλιο Θάρρους» της χώρας.

 

O ήρωας πιλότος που προσγείωσε χωρίς να βλέπει το αεροσκάφος και έσωσε 127 επιβάτες - ΒΙΝΤΕΟ
O κυβερνήτης Alexander Akopov

 

Eιδικοί επί της αεροπλοΐας εξήραν την προσπάθεια των μελών της καμπίνας για τη γενναιότητά τους.

 

«Τα όργανα δεν μας προειδοποίησαν για την καταιγίδα, αυτό έγινε. Ήταν δύσκολο, αλλά το σημαντικό είναι πως οι άνθρωποι είναι ζωντανοί», αρκέστηκε να δηλώσει ο Akopov.

 

Mε πληροφορίες από Sputnik και Daily Mail