Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχτεί το Grexit του Σόμπλε- Τα sms που δημοσιεύει

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχτεί το Grexit του Σόμπλε- Τα sms που δημοσιεύει Facebook Twitter
Phil Ipparis / SOOC
8

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχθεί την πρόταση για Grexit του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λίγο πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Γιάνη Βαρουφάκη για πρώτη φορά την ιδέα του «τάιμ άουτ» που θα έθετε την Ελλάδα προσωρινά εκτός ευρωζώνης.

Ο Βαρουφάκης υποστηρίζει πως ενημέρωσε άμεσα τον Τσίπρα ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τον υπουργό να μάθει «αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση».

Ο  Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup ενημέρωνε με sms τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι «ο Σόιμπλε σου στέλνει μήνυμα για τάιμ άουτ». Ο Αλέξης Τσίπρας απαντούσε ζητώντας διευκρινίσεις για το εάν η γερμανική πλευρά «προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος» O Βαρουφάκης απάντησε πως ο Σόιμπλε ζητά το πρώτο μέσω του δεύτερου.

Στις 16:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με sms φέρεται να λέει στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Τότε πες του, ότι αν το εννοεί, ας το συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει, κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους, χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση»

Τα sms που δημοσιεύει ο Βαρουφάκης:

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out...
Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης, [17.51]: ΟΚ. Εχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

«Γιατί ζητάω Ειδικό Δικαστήριο»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γ. Βαρουφάκης απαντά για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «Εδώ και μήνες ζητάω και απαιτώ Εξεταστική και αν θέλουν και Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ένα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία».

Πολιτική
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM