ΣΗΜΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΕΕ: Νέοι κανόνες στις εξαγωγές φουσκωτών και εξωλέμβιων για να περιοριστεί το μεταναστευτικό κύμα

ΕΕ: Νέοι κανόνες στις εξαγωγές φουσκωτών και εξωλέμβιων για να περιοριστεί το μεταναστευτικό κύμα Facebook Twitter
1

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σήμερα νέους κανονισμούς προκειμένου να εμποδίσουν την εξαγωγή στη Λιβύη φουσκωτών σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών που χρησιμοποιούνται από μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.


Η απόφαση αυτή ελήφθη σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο ήταν εν μέρει αφιερωμένο στη Λιβύη, τη χώρα απ' όπου αποπλέουν σχεδόν όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές.


Το Συμβούλιο των Υπουργών "εισήγαγε περιορισμούς στην εξαγωγή και τον εφοδιασμό της Λιβύης με φουσκωτά και εξωλέμβιες μηχανές" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, όπου τονίζεται ότι στόχος των μέτρων αυτών είναι να διαταραχθεί το "επιχειρησιακό μοντέλο" που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων.


Με την απόφαση αυτή δίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες μια νομική βάση για να εμποδίζουν την εξαγωγή αυτών των ειδών στη Λιβύη όταν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιηθούν από διακινητές και εμπόρους ανθρώπων.

Οι περιορισμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν ακόμη και σε προϊόντα που δεν παράγονται στην ΕΕ αλλά απλώς περνούν από το ευρωπαϊκό έδαφος και έχουν ως τελικό προορισμό τη Λιβύη. Το Συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμποδίζεται η εξαγωγή και η πώληση φουσκωτών και εξωλέμβιων σε "νόμιμους" χρήστες, όπως στους αλιείς.


Οι ευρωπαϊκές χώρες παρέτειναν επίσης την εντολή της EUBAM (Aποστολή συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων) που βοηθά τις λιβυκές αρχές να ελέγχουν τα νότια σύνορά τους απ' όπου περνούν πολλοί μετανάστες, στην πορεία τους προς τη Μεσόγειο.


Μέχρι τώρα πάντως οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρατείνει ακόμη την εντολή της ναυτικής αποστολής "Σοφία", που ξεκίνησε το 2015 και είχε στόχο να ανακόπτει τους διακινητές στη θάλασσα. Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν δυσαρέσκεια επειδή η συγκεκριμένη αποστολή δεν έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.


Η εντολή της "Σοφίας" λήγει στα τέλη Ιουλίου αλλά "έχουμε ακόμη δύο μήνες και δεν βλέπω να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με κάποια χώρα σε αυτό το σημείο", διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.


Περισσότεροι από 86.000 μετανάστες έχουν φτάσει από τις αρχές του έτους στις ιταλικές ακτές και οι περισσότεροι πέρασαν από τη Λιβύη. Αντιμέτωπη με αυτό το μεταναστευτικό κύμα που δεν λέει να κοπάσει, η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι οι άλλες χώρες την έχουν αφήσει μόνη της και ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΗΜΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙ ΜΠΕΡΝΑΜ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Σε εξέλιξη επαναληπτικές εκλογές που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό

Πολλοί βουλευτές των Εργατικών θεωρούν ότι ο Άντι Μπέρναμ αποτελεί την καλύτερη ελπίδα του κόμματος για ανάκαμψη μετά τις καταστροφικές τοπικές εκλογές του Μαΐου
THE LIFO TEAM
ΙΑΠΩΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Διεθνή / Ιαπωνία: Δήμαρχος πήρε άδεια μητρότητας και έγινε πρωτοσέλιδο - «Δεν περίμενα τόση αντιπαράθεση»

Όπως τόνισε η δήμαρχος, Σόκο Καβάτα, «η Ιαπωνία πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν αυτή την άδεια ως κάτι φυσιολογικό»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / NYT: Ο Τραμπ απαιτούσε την «άνευ όρων παράδοση» του Ιράν. Αντ’ αυτού, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια έκπληξη

Παρότι οι Ιρανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες στον πόλεμο, βγήκαν από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ έχοντας αποδείξει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το οικονομικό χάος ως όπλο
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Άντριου: «Νιώθει πιο απομονωμένος από ποτέ» μετά τον αποκλεισμό του από τη βασιλική οικογένεια

Δημοσίευμα βρετανικού μέσου αναφέρει πως ο Άντριου «βιώνει τη μεγαλύτερη απομόνωση της ζωής του» μετά την αποκάλυψη των σχέσεών του με τον καταδικασμένο, για σεξουαλικά εγκλήματα, Τζέφρι Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΕΠΟΙΚΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Έποικοι εκτρέπουν νερό Παλαιστινίων αγροτών και μετατρέπουν αρχαία δεξαμενή σε τουριστικό αξιοθέατο

Άρθρο της Haaretz αποκαλύπτει πως Ισραηλινοί έποικοι μετέτρεψαν αρχαία δεξαμενή σε αυτοσχέδιο τουριστικό προορισμό που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο
THE LIFO TEAM