ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Γιατί ΟΛΟΙ οι χιπστερς (μα όλοι όμως!) αρνούνται μετά βδελυγμίας αυτόν τον όρο/τίτλο;

Facebook Twitter
16

Μου έγραψε ο Ξ.:

 

 

Καλησπέρα Άρη,

έπεσε στα χέρια μου μέσω ενός φίλου αυτό http://www.adbusters.org/magazine/79/hipster.html το άρθρο με θέμα -τι άλλο- τους hipsters.
Το άρθρο είναι καλό -διάβασέ το. [αν και είναι γραμμένο το καλοκαίρι του '08, δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει και πολλά...]
Τελοσπάντων, με αφορμή αυτό το κείμενο σκέφτηκα πάλι ένα ερώτημα που με ταλανίζει γύρω από το θέμα.

Επειδή ξέρω ότι εσείς εκεί στη lifo έχετε ασχοληθεί δεόντως με το θέμα, λύσε μου βρε συ Άρη αυτήν την απορία:
γιατί ΟΛΟΙ οι χιπστερς (μα όλοι όμως!) αρνούνται μετά βδελυγμίας αυτόν τον όρο/τίτλο?

Πάρε τον πιο hipster που θα δεις στον δρόμο -τον άνθρωπο που ορίζει την κατηγορία, βγαλμένο από όλες τις σελίδες όλων των χιπστεροπεριοδικών-
και πες του, απλά και ήρεμα:  "Eίσαι hipster"
Θα σου απαντήσει ένα τεράστιο "ΕΓΩΩΩΩΩ ???" συνοδευόμενο από έκφραση αγελαδινής απορίας και αποδοκιμασία.
Άσε που μπορεί να θυμώσει κιόλας σε βαθμό τσαμπουκά! Παιδεραστή να τον πεις, καλύτερα θα το πάρει.

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό? Ποτέ άλλοτε καμιά άλλη φυλή της πόλης δεν αρνούνταν με τέτοιο πάθος την ταμπέλα που της αναλογούσε!
Έλεγες στα 80's στον μεταλλά "Είσαι μέταλλο" και σου απαντόυσε "Ναι ρε!!! Και γουστάρω! Γιεεεεεα!!!!" (πακέτο με την γνωστή χειρονομία \m/).
Αντίστοιχα με τους χιπχοπάδες μετά και ούτω καθεξής.

Αλλά αυτοί εδώ τρελαίνονται! Τους λες το αυτονόητο και κάνουν σαν να τους πατάς τον πιο βαθύ και ενδόμυχο κάλο.

Για φώτισε με λοιπόν αν μπορείς....
Είτε πες μου εσύ τη γνώμη σου, είτε βάλτο θέμα στο blog σου να μας διαφωτίσουν και οι λοιποί αναγνώστες σου. (και που ξέρεις? ίσως πετύχεις και το πρώτο hipster coming out!)

Να σαι καλά,
Ξ.

==========

Αγαπητέ Ξ. Αυτή θα ήταν πολύ καλή ερώτηση για τη στήλη ΑΓΑΠΗΤΗ Α,ΜΠΑ, αλλά αφού την έστειλες σε μένα να σου πω τη γνώμη μου: Πιστεύω ότι (αυτοί που εμείς αποκαλούμε) χίπστερς είναι αυτοί που θέλουν να διαφέρουν από τους άλλους, πράγμα κατά βάση καλό. 

Θέλουν να ανακαλύπτουν καινούριες μουσικές, τάσεις, μέρη - που δεν έχουν αλωθεί ακόμα απ' το μέινστριμ κοινό. Καταφέρνοντας αυτό νιώθουν μοναδικοί. Άρα δεν μπορούν να δεχτούν ότι ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες άλλοι σαν κι αυτούς που ταυτόχρονα κάνουν τα ίδια και νιώθουν το ίδιο μοναδικοί - άρα αντιστέκονται, όπως είναι φυσικό, στην κατηγοριοποίησή τους και στις ταμπέλες. 

Υπάρχει άραγε κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως χίπστερ χωρίς να το λέει ειρωνικά;

 

Ας μιλήσει και ο κόσμος στα σχόλια όμως...

16

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

11 σχόλια
δεν εχω θεμα με το στυλ τους ειτε αντρας ειναι ειτε γυναικα,ισα ισα που μου αρεσει κιολας....μου την σπαει ομως το υφακι & το τριπτυχο μουσι-κοκορι-γυαλια,ολοι μα ολοι ιδιοι....τωρα για τα κλαμπ της παραλιακης,να σε ενημερωσω οτι πλεον δεν υπαρχουν..μονο μπουζουκλερι & αχταρμας μουσικες οποτε μιλαμε και για αλλο στυλ θαμωνων,μαλλον εχεις μεινει κολλημενος στα 80's & την disco vinylio αν κρινω απο το ονομα σου...δεν ειναι κακο...
Το ίδιο πράγμα δεν κάνει και η ίδια η lifo; Εδώ κυκλοφόρησε και τεύχος (αρ. 309) που αποκυρήττει την hipster θεματολογία, ενώ τα τεύχη 1-308 και 310-329 είναι γεμάτα από αυτήν.Κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μη βλάπτει τους γύρω του. Το πρόβλημα που εντοπίζουν κάποιοι πολέμιοι των hipster στο "Θέλουν να ανακαλύπτουν καινούριες μουσικές, τάσεις, μέρη - που δεν έχουν αλωθεί ακόμα απ' το μέινστριμ κοινό" είναι ότι πολλά από αυτά τα καινούργια μέρη, τις καινούργιες μουσικές κτλ. δεν είναι παρά μετριότητες.Κάθε άνθρωπος είναι ένα απίστευτα πολύπλοκο ον, με δυνατότητες που ξεπερνάνε οποιαδήποτε κίνημα ή τάση. Γι' αυτό και ο Duke Ellington τσαντιζόταν όταν του λέγανε ότι παίζει τζαζ. Δεν παίζω τζαζ, παίζω αμερικάνικη μουσική, έλεγε. Γι' αυτό και αρνιούνταν ότι έπαιζαν gothic οι Cure και οι Sisters of Mercy.
Γιατί είναι απλά μια ηλίθια ταμπέλα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις υποτιμητικά (ή το αντίθετο) για μια σειρά από προσωπικά γούστα και επιλογές που δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να κατατάσσονται αξιακά.Ο μεταλλάς είναι αυτός που ακούει metal. Ποιος ο λόγος να το αρνηθεί κάποιος που ακούει metal? Είναι σαν να ακούει metal και να λέει οτι δεν ακούει metal. Αλλά η λέξη μεταλλάς δεν περιλαμβάνει καμία κρίση, αρνητική ή θετική, τουλάχιστον από μόνη της, και δεν υπονοεί και τίποτα παραπάνω.Αν κάποιος ακούει την Α μουσική ή ντύνετε με τον Β τρόπο και αυτά τυχαίνει να είναι νέες τάσεις, πρέπει να είναι hipster η απλά κάποιος που τυχαίνει να γουστάρει το Α και το Β?Κάποιος που χρησιμοποιεί iphone/smartphone και instagram πρέπει να είναι hipster ή απλά ...κάποιος που χρησιμοποιεί iphone και instagram, όπως ενα σεβαστό ποσοστό όλου του πλανήτη πλέων.Οι ταμπέλες δέν είναι όλες ηλίθιες και άχρηστες. Είναι καλές και χρήσιμες για να συνεννοούμαστε, καί όχι για να κρίνουμε. Η ταμπέλα hipster κάνει μάλλον δύσκολο το πρώτο και εύκολο το δεύτερο.