Στο σημερινό «Α μπα»: τα όρια μιας σχέσης

Στο σημερινό «Α μπα»: τα όρια μιας σχέσης Facebook Twitter
62


__________________
1.

Γεια σου αγαπημένη Λένα και αναγνώστες. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Είναι διαιτολόγος διατροφολόγος και συχνά βλέπω κάποιους γνωστούς μου (προφανώς όχι από την σχολή) να κοινοποιούν άρθρα του τύπου "Η ζάχαρη οδηγεί στο θάνατο", "οι φρυγανιές είναι καρκινογόνες" κλπ. Νομίζω μπήκες στο νόημα. Μου έχει περάσει από το μυαλό να σχολιάσω όλες αυτές τις δημοσιεύσεις με σκοπό να αντικρούσω τα "επιχειρήματα" που έχουν, μήπως και κάποιος αναγνώστης και οπαδός τέτοιων απόψεων βάλει το μυαλό του να σκεφτεί και καταλάβει ότι είναι τουλάχιστον ανυπόστατες τέτοιες απόψεις. Πιστεύεις αξίζει ή θα μπλέξω;
- Ο επιστήμονας με τη τρίχα κάγκελο


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εχμ, για σκέψου ποιον ρωτάς. Και αξίζει, και θα μπλέξεις. Σου φαίνεται αρκετά σημαντική αποστολή ώστε να αντέξεις να μπλέξεις;


Επειδή τα σχόλια κάτω από την ανακοίνωση κάποιου είναι πεδίο μάχης, είναι και λίγο «φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν», σου προτείνω να κοινοποιείς στο δικό σου φέις αυτά τα άρθρα και να τα συνοδεύεις από δικό σου σχολιασμό. Έτσι, ούτε θα χώνεσαι σε τοίχο άλλων, ούτε θα φαίνεται σα να πηγαίνεις για καβγά. Αν το κάνεις, κάνε με add για να σε διαβάζω.

__________________
2.

Τι κάνεις οταν στα 26 σου οι γονείς σου θέλουν αλλα για εσενα,εσυ κάνεις αυτα που θέλεις για τον εαυτό σου,τελικά οι γονεις σου επι συναπτα ετη στεναχωριούνται για τις επιλογες σου(όντως στεναχωριούνται ) και εσυ στεναχωριεσαι που τους στεναχωρεις??Τι αδιεξοδο ειναι αυτο?

Πώς δεν μένεις πίσω σε τετοιες καταστάσεις οταν η συζήτηση δεν λυνει κανενα θέμα τελικα??
- Εγκλωβισμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αδιέξοδο είναι αν πιστεύεις ότι αν παρακούς τις επιθυμίες των γονιών σου για σένα είσαι κακή κόρη ή κακός γιος. Εγκλωβισμένη είσαι όταν είσαι ενήλικας για να πάρεις μια απόφαση χρειάζεσαι την έγκριση της μαμάς και του μπαμπά. Δεν είσαι προέκταση των γονιών σου για να έχεις την υποχρέωση να κάνεις ό,τι θεωρούν αυτοί σωστό για τη ζωή σου. Πελαγώνεις αν δεν έχεις καταλάβει ότι μερικές φορές, για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να στενοχωρηθούμε. Είσαι ξεχωριστός άνθρωπος, και θα κάνεις τις δικές σου επιλογές, σωστές ή λάθος. Πρέπει να το δεχτούν. Αν δεν το δέχονται, εσύ πρέπει να τους δεχτείς όπως είναι.


Τα πράγματα αλλάζουν αν, όταν κάνεις λάθη, τρέχεις στους γονείς για να σου τα διορθώσουν, ή αν ζεις με τα δικά τους μέσα για να κάνεις πράγματα που δεν τους αρέσουν.


Η διαδικασία που περιγράφεις ως «αδιέξοδο» και «εγκλωβισμό» λέγεται «ενηλικίωση», και είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσεις για να γίνεις άνθρωπος.

__________________
3.

Αγαπημένη λενα. Είσαι καταπληκτική σε αυτό που κάνεις!! Συνεχισε ετσι.Είμαι 28χρονων και έχω κάνει μια σχέση μέχρι τώρα 4 χρόνια και οι υπόλοιπες περιστασιακές. Έχω ερωτευτεί 2 φορές. Η μία με την σχέση μου και η άλλη με ένα παιδί που είμασταν μαζί 3 μήνες Κάθε μέρα σχεδόν ακούω φιλοφρονήσεις. Μου λένε όμορφα λόγια τόσο για την εμφάνισή μου όσο και για τον χαρακτήρα μου. Στη δουλειά μου που έχει να κάνει με πολυ κόσμο, από γνωστούς φίλων μου και από γνωστούς δικούς μου που έχουμε κοινές δραστηριότητες. Δεν το λέω με καμάρι και θα σου εξηγήσω. Νιώθω όμορφα ωστόσο. Εγώ λοιπόν νιώθω καλά με την εξωτερική μου εμφάνιση. Για τον χαρακτήρα μου ξέρω πως δεν θα προσβάλλω κάποιον και πως προσφέρω την βοήθεια μου απλόχερα. Αυτό που συμβαίνει είναι πως δεν με έχει ποτέ ερωτευτεί κανένας. Ποτέ κάποιος δεν μου είπε είμαι ερωτευμένος μαζί σου ή σαγαπω . Οι 2 άντρες που ερωτευτηκα με άφησαν για άλλη γυναίκα. Και οι 2 που δεν έγινε ποτέ σχέση μου είπαν πως με θέλουν μόνο για να κάνουμε σεξ . Κανένας ποτέ δεν με διεκδίκησε . Ακόμα και από αυτούς που μου λένε τα κοπλιμέντα. Θα φλερτάρω εγώ παραπάνω με κάποιον που μου αρέσει αλλά τελικά θα μείνει στο φλερτ χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω ο άλλος .Τώρα λενα τι συμβαίνει? Είμαι χαζη μάλλον και φουλ αδιάφορη. ? Ή απλά δεν υπάρχει τύχη. ? Κάτι βλέπουν λενα και τους απωθεί . Εγώ έχω το πρόβλημα αλλά εσύ πιο πιστεύεις πως είναι ?
- Λεμονιά στον κάμπο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Λεμονιά, αυτό είναι ερώτηση για ψυχολόγο. Λες πολλά πράγματα, περιγράφεις μια δεκαετία της ζωής σου το λιγότερο, και ζητάς διάγνωση για την συνολική σου συμπεριφορά. Λίγα σχόλια μόνο. Ότι οι άντρες που ερωτεύτηκες σε άφησαν για άλλη γυναίκα δεν ακυρώνει ούτε τον έρωτα, ούτε την σχέση που είχατε. Χωρίσατε, όπως χωρίζει όλος ο κόσμος. Ειδικά ο ένας ήταν μαζί σου για τέσσερα χρόνια. Χρειάζεται πολύ μεγάλη κουβέντα, γι'αυτό, πήγαινε σε έναν ψυχολόγο.


__________________
4.

Γεια σου Αμπα και σ' ευχαριστώ για όλα! Δουλεύω τα τελευταία λίγα χρόνια σε ένα μικρό μαγαζί. Όλοι οι (λίγοι) υπάλληλοι εκεί έχουμε γίνει φίλοι και μεταξύ μας και με το αφεντικό, καθώς όλοι είμαστε κοντά ηλικιακά και μας αρέσει να κάνουμε παρέα. Πριν αρκετό καιρό και επειδή υπήρχε σεξουαλική ένταση με το αφεντικό κάναμε σεξ αραιά και πού για ένα διάστημα και σταδιακά σταματήσαμε γιατί εκτονώσαμε τη φαντασίωση και χάσαμε το ενδιαφέρον. Έτσι έγινε από την μεριά μου και είμαι σίγουρη και από τη δική του. Επίσης, δε σταματήσαμε να είμαστε φίλοι που συζητούν τα προσωπικά τους (είμασταν τότε και οι δύο ερωτευμένοι με άλλους ανθρώπους με τους οποίους είχαμε προβλήματα).
Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι μία συνάδελφος με την οποία είμαστε πολύ κοντά, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα μαζί του, πειράζονται συνέχεια και τους βρίσκω πολύ συχνά απομονωμένους χωρίς προφανή λόγο.
Η κοπέλα αυτή είναι γενικά συντηρητική και βρίσκεται σε σχέση εδώ και καιρό, δείχνοντας ευτυχισμένη.
Με ενοχλεί που νιώθω ότι μου κρύβουν κάτι και τους το έχω πει ευθέως, καθώς κατα τα άλλα μιλάμε για τα πάντα. Τους έχω ρωτήσει αν κάνουν κάτι και λένε όχι.
Η ερώτηση είναι, αφού ούτε κι εγώ είχα πει στη συνάδελφο/φίλη ότι έχω κάνει σεξ μαζί του (επειδή ντρεπόμουν) και επίσης θα ήλπιζα να μην της έχει πει ούτε αυτός τίποτα, γιατί με ενοχλεί που μου το κρύβουν?
Να πω ότι κανένα συμφέρον δεν έχουμε από αυτό,τα λεφτά είναι συγκεκριμένα και δεν είναι δουλειά καριέρας.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πού δουλεύετε ρε παιδιά και τα περνάτε τόσο φίνα;

__________________
5.

Γεια σου Λένα! Λοιπόν, το πρόβλημά μου είναι πολύ κοινό, όμως, θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου. Είμαι 18 χρονών κοπέλα και έχω γύρω στα δέκα περισσευούμενα κιλά τα οποία δε μπορώ να χάσω με τίποτα καθώς κάθε δίαιτα καταλήγει στο να τρώω περισσότερο απ'όταν δεν κάνω δίαιτα. Επίσης να πω ότι έχω παραπάνω κιλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν προέκυψε τώρα. Σκεφτόμουν, που λες, τώρα που θα φύγω για σπουδές να επισκεφτώ ψυχολόγο έτσι ώστε να μπορέσω να αποδομήσω τη σχέση που έχω με το φαγητό και να καταλάβω ποιο κενό μου συμπληρώνει. Να σημειώσω εδώ ότι μου δημιουργεί πολλές ανασφάλειες και εμπόδια στη σχέση με το άλλο φύλο και γενικότερα επηρεάζει τη ζωή μου. Η ερώτηση είναι: Πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο ή είναι πολύ ασήμαντη αιτία να επισκεφθώ ψυχολόγο; Ή ο διατροφολόγος είναι καλύτερη λύση;
- φορ έβερ γεματούλα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εφόσον καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται να αποδομήσεις την σχέση που έχεις με το φαγητό, εφόσον καταλαβαίνεις ότι η σχέση σου με το φαγητό σου δημιουργεί πολλά εμπόδια με το άλλο φύλο και επηρεάζει γενικότερα τη ζωή σου, πώς είναι δυνατόν να ρωτάς αν είναι κάτι ασήμαντο για να επισκεφτείς ψυχολόγο; Άσε, θα σου απαντήσω εγώ: επειδή έχεις μάθει, μέσα σε όλα, ότι απαγορεύεται να έχεις παραπάνω κιλά, αλλά απαγορεύεται ταυτόχρονα να ασχολείσαι με κάτι επιφανειακό όπως είναι η εμφάνισή σου, και καπάκι, πάνω σε όλα, πρέπει να αμφιβάλλεις συνέχεια για αυτά που αισθάνεσαι γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είσαι «υπερβολική».


Για όλα αυτά και για πολλά άλλα φυσικά και να πας σε ψυχολόγο, σε έναν που ξέρει από θέματα διατροφής. Ο διαιτολόγος αν χρειαστεί θα προκύψει μέσα από την εξέλιξη σου στη θεραπεία. Το πρόβλημα σου είναι πολύ κοινό, αλλά λίγοι (λίγες) καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον λαβύρινθο που αναφέρω παραπάνω για να πάνε να λύσουν το πρόβλημα.


(Και για να εξηγηθώ, δεν είναι πρόβλημα τα παραπάνω κιλά, είναι πρόβλημα να θέλεις να τα χάσεις και να μην μπορείς, πρόβλημα είναι να τα θεωρείς πρόβλημα, πρόβλημα είναι όταν τα παραπάνω κιλά πιστεύεις ότι σε καθορίζουν τόσο ώστε να έχεις γενικότερα προβλήματα στη ζωή σου. Μπορεί στην θεραπεία να καταλάβεις ότι τελικά δεν είναι τα κιλά το πρόβλημα σου. Αλλά πρέπει να κάνεις το βήμα προς την θεραπεία.)

__________________
6.


Διατροφική διαστροφή; Γαστριμαργική ιδιοτροπία; Δε ξέρω που να το κατατάξω. Οι συνήθειες μου στο φαγητό είναι ιδιόρυθμες.

Βασικές γεύσεις δεν τις έχω δοκιμάσει και με δυσκολεύει να το κάνω. Ας πούμε δεν έχω φάει ποτέ μήλο, αλλά τρώω μηλόπιτα! Δε μπορώ με τίποτα τη φέτα ωμή, αλλά τρελαίνομαι για τυρόπιτες. Δε ξέρω πώς είναι η γεύση της ελιάς, του παντζαριού, του πεπονιού και η λίστα συνεχίζεται σε σημείο ντροπής. Για κάποιο λόγο, αδυνατώ να δοκιμάσω κάτι εύκολα και η πρώτη μου αντίδραση είναι αυτή της αηδίας.

Η αλήθεια είναι ότι μικρός είχα μια ελαστική οικογένεια που δε με πίεζε ποτέ στο φαγητό. Μεγαλώνοντας, με παρέες σε εστιατόρια κάποια πράγματα κατάφερα να τα δοκιμάσω και να τα εντάξω στη διατροφή μου. Το περίεργο είναι ότι μπορώ να φάω ας πούμε μανταρίνι που έχω δοκιμάσει σε σαλάτα, αλλά με τίποτα δε μπορώ να το φάω μόνο του. Θα ήθελα να μπορώ να είμαι πιο δεκτικός σε νέες γεύσεις, χθες δοκίμασα ρεβύθια, αλλά δε μου είναι εύκολο και με στεναχωρεί!

Δεν είμαι αδύνατος, γυμνάζομαι και δοκιμάζω νέα πράγματα σε άλλους τομείς. Η αχίλλειος πτέρνα μου είναι το φαγητό και είναι κρίμα....καταλαβαίνω ότι είναι από τις πιο ωραίες εμπειρίες και δε μπορώ να το απολαύσω στο 100%. Καμιά σκέψη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πιστεύω ότι οι ακραίες ιδιοτροπίες στο φαγητό συνδέονται με βαθύτερα θέματα εντός του ανθρώπου. Νομίζω ότι πρέπει να το ψάξεις λίγο.


_________________
7.


Αγαπητή Α, μπα, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το σεντόνι που θα διαβάσεις.
Είμαι 32 χρονών, παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο που με αγαπάει, με στηρίζει κτλπ και με τον οποίο προ τετραμήνου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την δική μας οικογένεια.
Εγώ δυστυχώς, έχω ένα πρόβλημα υγείας το οποίο είναι κληρονομικό. Μετά από 37 χειρουργεία που έχω κάνει στην ζωή μου, (άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα άκρως επώδυνα, άλλα όχι και τόσο) αποφασίσαμε να μην αφήσουμε την μαμά φύση να αποφασίσει αν το παιδί μας θα το κληρονομήσει ή οχι, αλλά να απευθυνθούμε σε γενετιστή. Η λύση που μας πρότεινε ήταν εξωσωματική γονιμοποίηση με προγενετικό εμφυτευτικό έλεγχο, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι το έμβρυο δεν θα έχει το δικό μου κακό γονίδιο.
Όλα τέλεια! Ξεκινήσαμε αφού περάσαμε τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας του ΕΟΠΠΥ.
Μετά την 3η ένεση όμως άρχισα να μην αισθάνομαι καθόλου καλά. Τα νεύρα μου ήταν σε άθλια κατάσταση, ίδρωνα ξεϊδρωνα, δεν μπορούσα να αναπνεύσω.
Μην στα πολυλογώ, πήγαμε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκα με σύνδρομο υπερδιέργεσης ωοθηκών. Πρώτο σοκ. Αν και δεν είχα ιδέα τι ακριβώς είναι αυτό τρόμαξα. Και δικαιολογημένα.
Μέχρι την επόμενη μέρα τα πνευμόνια μου είχανε γεμίσει υγρό και εγώ ήμουν στην εντατική διασωληνομένη με απίστευτους πόνους. Εκεί παρέμεινα για 8 μέρες και στο νοσοκομείο συνολικά για 19.
Οι γιατροί μου είπαν να αφήσω να περάσουν 1-2 κύκλοι και να ξαναπροσπαθήσουμε μετά.
Μετά από αυτό το σεντόνι, έρχεται και η ερώτηση.
Φοβήθηκα πολύ, ακόμα φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι θέλω να ξανα υποβάλλω τον εαυτό μου σε τέτοια διαδικασία. Όχι ότι μου εγγυάται κάποιος ότι πάλι θα πάθω υπερδιέργεση, αλλά καλώς ή κακώς η πιθανότητα υπάρχει.
Απο την άλλη όμως ο άντρας μου θέλει οικογένεια, παιδιά. (Η υιοθεσία για μας για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους δεν αποτελεί προς το παρών τουλάχιστον λύση).
Έχω βαρεθεί, έχω κουραστεί να ταλαιπωρούμαι, να πονάω, να μπαινωβγαίνω στα νοσοκομεία συνέχεια.
Ποιά είναι η σωστή απόφαση όταν τα θέλω δυο συζύγων είναι τοσο εκ διαμέτρου αντίθετα;
Εξαντλημένη.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν δεν θέλεις να υποβληθείς ξανά στην διαδικασία, και αν συμφωνείτε στο ότι δεν θέλετε να ξεκινήσετε διαδικασίες για υιοθεσία, αυτό σημαίνει ότι είσαι εντάξει με την ιδέα να μην αποκτήσεις παιδί;


Γιατί λες ότι φοβάσαι την εξωσωματική, αλλά δεν κατάλαβα ποιο είναι το «θέλω» σου, που λες κι εσύ. Την φοβάσαι, άρα θέλεις χρόνο ή εγγυήσεις, ή την έχεις απορρίψει οριστικά ως διαδικασία, γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνεις δικό σου παιδί;


Αυτή είναι η ερώτηση.


Οι απαντήσεις για τα υπόλοιπα θέματα είναι ιατρικές. Έπαθες υπερδιέγερση ωοθηκών, άρα σου έδωσαν δόσεις που δεν είναι για σένα, άρα πρέπει να τροποποιήσουν τις ορμόνες που θα πάρεις την επόμενη φορά, άρα θα ξανακάνουν προσπάθεια με διαφορετικό κοκτέιλ. Δεν μου αρέσει που δεν ήξερες από πριν τι είναι η υπερδιέγερση ωοθηκών, έπρεπε να είσαι ενημερωμένη για όλες τις πιθανές επιπλοκές. Δεν σου είπαν; Δεν ρώτησες; Δεν είναι καλό σημάδι. Θα εμπιστευτείς τους ίδιους γιατρούς; Χρειάζεσαι πολλές πληροφορίες, χρειάζεσαι ενημέρωση, χρειάζεται διάβασμα, χρειάζεται να μιλήσεις σε πολλούς γιατρούς μέχρι να βρεις τον κατάλληλο. Πρέπει να είσαι υπεύθυνη ασθενής, δεν γίνεται να βασίζεσαι αποκλειστικά στην ιατρική κοινότητα, πρέπει να φτάσεις σε σημείο να μπορείς να κρίνεις αυτά που σου λένε. Νομίζω ότι ο φόβος σου, που είναι δικαιολογημένος, δεν σε έχει σπρώξει ακόμα να πληροφορηθείς σε βάθος για το ιατρικό μέρος της περίπτωσης σου. Σε αυτό το θέμα, πρέπει να είσαστε μαζί με τον άντρα σου. Μπορεί να θέλει παιδιά και οικογένεια, αλλά είναι και δική του ευθύνη η ασφάλεια σου.


Αυτό που αντιμετωπίζετε θα σας φέρει αντιμέτωπους με τη σχέση σας. Εξερευνήστε και βεβαιωθείτε αν τα θέλω σας είναι όντως διαφορετικά. Μιλήστε με προσοχή και αγάπη για το θέμα. Ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά και οι δύο για την ομάδα. Σας εύχομαι καλή δύναμη.


62

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
#4 Σε ενοχλεί γιατί νόμιζες πως επειδή είχες αυτή την ιστορία μαζί του αυτοδίκαια είσαι ο πιο κοντινός του άνθρωπος. Τώρα όμως αυτό συμβαίνει με άλλη κι εσύ νιώθεις στην απέξω, καθαρός εγωισμός.Ασχολίαστη η συμπεριφορά του αφεντικού σου βέβαια που φασώνεται συστηματικά με υπαλλήλους. Τελικά γι αυτόν μάλλον δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο όπως αρχικά ίσως νόμισες. Όπως και να χει δικαίωμα τους να μη σου λένε τίποτα, είναι δυνατόν να ρωτάς; Από που κι ως που;
3Ο έρωτας είναι αυταπάτη κι (απόπειρα) εξαπάτηση(ς) του άλλου.Βρες κάνα καλό παιδί ν' αποκατασταθείς(αισθηματικά εννοώ, να μη μείνεις ξεκρέμαστη) πριν περάσουν τα χρόνια και τα ζευγάρια "κλείσουν".Εγώ γύρω μου αυτό βλέπω, όχι μεγάλους έρωτες.
Η μιζέρια στο φαγητό υποδηλώνει και μιζέρια σε πολλά άλλα λέω εγώ τωρα που έβγαινα ένα φεγγάρι με έναν τύπο που τρεφόταν σαν πεντάχρονο και είδα κι έπαθα!
Έχω κι εγω δέκα επιπλέον κιλά, βέβαια είμαι και 1,85 οπότε φαίνονται σαν πέντε και δε θα έλεγα ότι με ενοχλούν, κυρίως στις σχέσεις μου με το άλλο φύλλο. Παρόλ'αυτά προσπαθώ να τα χάσω με τη βοήθεια διατροφολόγου, και είναι πολύ δύσκολο, κυρίως γιατί έχω κάποια ορμονικά προβλήματα. Όμως θα σου πω ότι κάποτε είχα πολλά παραπάνω κιλά που τα έχασα με τη βοήθεια της διατροφολόγου μου και αυτή ήταν που υποψιάστηκε το πρόβλημα υγείας και με έστειλε σε ειδικό. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, κυρίως ψυχολογικά, είχα πολλά σκαμπανεβάσματα. Όμως η διατροφολόγος μου που είναι εξαίρετη επιστήμονας με βοήθησε πάρα πολύ και με έκανε να αποκτήσω μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό. Σε καμία περίπτωση δεν ειναι το ίδιο να κάνεις δίαιτα μόνη σου με το να σε παρακολουθεί ειδικός. Εγώ στη θέση σου θα ξεκινούσα να ψάξω έναν σωστά καταρτισμένο διαιτολόγο και αν η σχέση σου με το φαγητό είναι τόσο προβληματική και έναν ψυχολόγο ειδικευμένο σε διατροφικές διαταραχές. Προσοχή όμως στην επιλογή διαιτολόγου, να έχει τα κατάλληλα πτυχία και να είναι αναγνωρισμένος γιατί κυκλοφορούν πολλοί κομπογιαννίτες!
#5 Αγαπητή φίλη! Καταλαβαίνω τι περνάς, τα ίδια περνάω κι εγώ απο 19 χρονών. Ο ψυχολόγος είναι η καλύτερη λύση για σένα, εφόσον τα κιλά σου δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις σου με τον αντίθετο φύλο. Εγώ νομίζω πως βρήκα την λύση στο δικό μου πρόβλημα, χωρίς ψυχολόγο μετά απο σχεδόν 10 χρόνια. Εγώ και η αδερφή μου απο πάντα είχαμε πρόβλημα με τα κιλά. Το παλεύαμε χρόνια, αδυνατίζαμε, ξαναπαχαίναμε και τοΰμπαλιν. Τον τελευταίο χρόνο, ίσως και παραπάνω, αρχίσαμε πολύ να αναλύουμε την σχέση που έχουμε με τους γονείς μας. Οι γονείς μας ήταν για μας σαν θεοί, όπως και για τους περισσότερους μέχρι κάποια ηλικία. Τους απομυθοποιήσαμε, μιλήσαμε για αυτά που μας ενοχλούν, για αυτά που μας έχουν πληγώσει, για τα λάθη μας. Και ξαφνικά...τσούπ! Οι γονείς απο τον θρόνο των θεών, πέσανε στην σκληρή γή. Και μαζί με αυτό το πέσιμο ήρθε και ενηλικίωση, που είχε αργήσει πολύ να έρθει, με δική μας ευθύνη. Και εκεί κάπου είδαμε τον κόσμο αλλιώς. Λές και καθαρίσαμε το τζάμι που ήταν θόλο τόσο καιρό μπροστά μας. Όλα αυτά τα λέω για να καταλήξω στο οτι καταλάβαμε οτι η μαμά μας οφείλεται στα κιλά μας. Μας επιβράβευε πάντα με φαγητό. Όταν ήμασταν στεναχωρημένες, φαγητό. Όταν γράφαμε καλά στα μαθήμτα, φαγητό. Όταν δεν γράφαμε καλά στα μαθήμτα, φαγητό. Εΐχαμε συνδέσει το φαγητό με τα έντονα συναισθήματα. Τρώγαμε και νιώθαμε χαρά. Μόλις οι γονείς μας "πέσανε" απο τα μάτια μας, βρίκαμε τον εαυτό μας. Έχουμε χάσει και οι δύο απο 7 κιλά και πλέον η σχέση μας με το φαγητό φαίνεται να γΐνεται πιο υγιής. Αυτό θα σου έλεγα, λοιπόν, είναι να τρέξεις σε έναν ψυχολόγο. Να πας ΧΘΕΣ! Μην χάσεις 10 χρόνια, όπως εγώ. Βρές τι είναι αυτό που σε κάνει να τρώς παραπάνω ενώ ξέρειε οτι αυτό θα σε πληγώσει μετά. Θα σου ευχηθώ καλή δυνάμη, καλή τύχη και θα σου στείλω φιλιά! Να θυμάσαι οτι η ζωή είναι μπροστά σου, είναι μια και να μάθεις να την ζείς καλά! (Σόρρυ για το σεντόνι :Ρ )
#5 Αν εσύ το θεωρείς πρόβλημα και θεωρείς οτι τα παραπάνω κιλά έχουν κάποιο ψυχολογικό υπόβαθρο τότε πηγαινε σε έναν ψυχολόγο. Αν απλά έλεγες οτι δεν ξέρεις πως να αδυνατίσεις θα σου έλεγα να απευθυνθείς σε έναν διατροφολόγο. Αν όμως το έχεις δοκιμάσει κι απλά δεν εχεις την πειθαρχία να συνεχίσεις την δίαιτα γιατί νοιωθεις οτι έχεις εξάρτηση από το φαγητό τότε ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει
#6Ξέρω περιπτώσεις (κατά βάση αγοριών) που μεγάλωσαν -σχεδόν αποκλειστικά- με: μπριτζόλα-πατάτα-μπιφτέκι-μακαρόνι (φρούτα/λαχανικά/όσπρια κ.λπ. γιοκ) χάριν βολής και αποφυγής καβγάδων (αλλά και χάριν ολίγης patriarchy τύπου: Μωρέ άσε το αγόρι να σαβουριάζει, θα το πάρει σε μπόι, άλλωστε) … αλλά και περίπτωση όπου η υπέρμετρη πίεση για βρώση φτουτολαχανικών έφερε το ε-ντε-λώς αντίθετο αποτέλεσμα....κάποιοι το ξεπέρασαν και άνοιξαν τους γευστικούς τους ορίζοντες, ενώ κάποιοι φέρουν –ακόμη- μεγαλύτερα ή μικρότερα κατάλοιπα αυτού. Πάντως, πέραν των ψυχολογικών παραγόντων, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα γούστα μας στο φαγητό μπορεί και να σχετίζονται, ως ένα έστω και μικρό βαθμό, στα genetics. Το θέμα με τον γράφοντα είναι λίγο extreme, βέβαια.
Μμμμ... ναι, μόνο που δεν είπα αυτό που λες, έτσι δεν είναι;Πάντως, είναι ενδιαφέρον θέμα το φύλο σε σχέση με την διατροφή:(...)One of the things I mentioned - it's around 30 minutes in - was the strange and persistent idea that boys and girls are worthy of different food. You wouldn't think, in this day and age, that families would still think that boys needed mountainous portions while girls should restrain their appetites. This stereotype goes back to the old days when the man was the bread-winner who had first claim on any protein that came into the house. But, as I found while researching my book First Bite: How We Learn to Eat, many parents do still treat boys and girls differently at the table. This is a cross-cultural phenomenon. It can be seen in cultures as different as France, Japan, India and the United States. Across the world, many boys are given the impression that it doesn't matter so much if they eat vegetables, because salad is (supposedly) effeminate. Meanwhile, girls are brought up with the equally damaging view that they should deny themselves hearty main courses - steak is for men - and somehow survive on lettuce leaves and cupcakes. But if anyone needs red meat - or its vegetarian equivalent, which might be a hearty bowl of black bean chilli - it is not men but adolescent girls. What is so damaging about our gendered approach to food is that it encourages both boys and girls to feed themselves in ways that go against what their bodies require. The single greatest nutritional shortfall in our diets right now is not that we don't eat enough superfoods, whatever those might be. It is the iron deficiency of girls. Across the globe, rich or poor, fat or thin, millions of teenage girls are anaemic. When periods start, a girl's iron needs jump from 8mg to 15 mg a day. Plenty of boys are anaemic too, but girls are disproportionately affected. A European survey from 2001 found that as many as 40% of girls aged 15-16 in Sweden had depleted iron stores ( as against 15% for boys).Too many teenage girls are pressured by their families to lose weight when what they in fact need is better nourishment. Iron-deprived girls need to be 'built up' with roast lamb or griddled flank steak; filling bean soups and soft boiled eggs; dark leafy greens and seeds. Pink macarons and diet soda will not cut it.Boys suffer too from these gendered ideas about feeding. Many boys are stoked with dangerous delusions about how much food they need - and how few vegetables. Over the course of childhood, the trend is for boys to eat declining quantities of fruits and vegetables. In Thailand, girls eat many more vegetables than boys and twice as many boys are obese.από:http://beewilson.squarespace.com/blog/2015/10/13/bbc-radio-4-womans-hourαλλά και:http://petticoatsandpatriarchy.com/gendered-nature-of-food/...και πιο σοβαρά, globally:https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_and_food_security
Μιας και έγινε αναφορά σε γενετικούς παράγοντες, γνωρίζω λόγω έρευνας και το εξής.Οι αισθητηριακές υπερ-ευαισθησιες (όπως οι τόσο ακραίες ιδιοτροπίες φαγητού) κι ιδιαίτερα επειδή παρουσιάζει ευαισθησία στην υφή, κι όχι στο υλικό το ίδιο, αγγίζουν τις παρυφές του φάσματος διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής . Ας το ψάξει λίγο κι αν απαντα στις παραμέτρους ας μην ζοριζεται "για να προσαρμοστεί". Άλλωστε καθένας μας είναι μοναδικός.
Ποτέ δεν δευτερολογώ, αλλά σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση. Τα 2 links είναι να γελάνε και οι πέτρες ("-womans-hour" και "petticoatsandpatriarchy" seriously? Κάτι λιγότερο biased?)Το δε άρθρο της wikipedia είναι ελαφρώς άσχετο με το θέμα, εκτός αν παρατίθεται για να δώσει τη σοβαρότητα που απουσιάζει ως τώρα από τις παραπάνω θεωρίες. Όταν δω σοβαρό citation, τα ξαναλέμε. Αλλά λίγο να κοιτάξουμε την εμμονή με την πατριαρχία!
Aν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάποια πολύ υπαρκτά μοτίβα πάνω στις διατροφικές συνήθειες των φύλων και, ενίοτε, των γονιών μεταφερόμενα προς τα παιδιά τους (βάση φύλου), σίγουρα δεν σου φταίνε τα links και -όχι- δεν χρειάζονται όλα να είναι "βαριά κουλτούρα" my friend, δεν έχω -επίσης- την υποχρέωση να σου παραθέσω citations διατριβής, o γούγλης είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα και η μασημένη τροφή κατάλληλη μόνον για τα βρέφη plus είμαι μεγάλ@ fan του further reading, εξού και το τελευταίο link. Είσαι ελεύθερος να βγάλεις τα συμπεράσματά σου από τους "τίτλους" αν θες, αλλά το gist, συνεχίζεις να μην το πιάνεις: δεν πειράζει. Πέραν αυτού το αρχικό μου σχόλιο είχε απλά μία τέτοια σχετική αναφορά -ανάμεσα στα άλλα- μήπως εσύ το απομόνωσες και μήπως εσύ γίνεσαι λίγο εμμονικός, λοιπόν; Kαι επιτέλους, αγαπητοί μου ξεκολλάτε, οποιαδήποτε αναφορά στην πατριαρχία δεν είναι προσωπική επίθεση στον Evil_Spawn και τον κάθε Evil_Spawn.
5. Θεωρώ πως ένας ψυχολόγος θα θέσει τα θεμέλια για αργότερα, αλλά αν όντως έχεις παραπάνω κιλά και όντως θες να τα χάσεις ένας διατροφολόγος θα βοηθούσε αρκετά. Αλλά να έχει γνώση της όλης κατάστασης, και για την πολυετή προσπάθεια και για τον ψυχολόγο, για μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα, για να σε βοηθήσει να σταματήσεις την κατάσταση της on-off δίαιτας σε συνδυασμό με τον ψυχολόγο.Είσαι νέα κοπέλα ακόμα, είναι πραγματικά κρίμα να μπεις στο loop κάνω δίαιτα-χάνω λίγα κιλά-ψιλοδουλεύει-κάτι γίνεται (εκεί είναι που θα βοηθήσει ο ψυχολόγος)-παίρνεις κιλά-απογοητεύεσαι-go to 1.
#1 Είσαι το πλέον κατάλληλο άτομο για να σχολιάσει τέτοια άρθρα εφ οσον εισαι διατροφολόγος. Δεν ξερω αν αξίζει, ίσως επηρεάσεις θετικά κάποιους κι αφήσεις αδιάφορους ή θυμώσεις κάποιους άλλους. Δεν είναι ανάγκη να απαντάς πάντα ή ποτέ. Μπορείς να απαντάς κάποιες φορές όταν έχεις όρεξη και χρόνο
#1Είναι κάτι πολύ εκνευριστικό ακόμα και για τους μη ειδικούς, πίστεψέ με. Καταλαβαίνω την αντίδρασή σου αλλά η Λένα έχει δίκιο θα μπλέξεις. Αυτοί είναι πολλοί και έχουν φίλους με τις ίδιες απόψεις και είναι πιθανό να δεχτείς επίθεση από πολύ περισσότερα άτομα από όσα περιμένεις.Άσε που συνήθως πρόκειται για ανθρώπους με ήδη διαμορφωμένη άποψη που όσα επιχειρήματα και να τους δώσεις δεν θα ιδρώσει το αυτί τους. Αυτοί που πραγματικά ξέρουν να αναζητούν πληροφορίες και να διασταυρώνουν πηγές θα το κάνουν. Οι υπόλοιποι είναι λίγο lost cause.Εγώ αυτό που μπορώ να προτείνω είναι να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου δίνει το facebook έτσι ώστε να μειωθεί κάπως η επαφή σου με τέτοια "άρθρα".Κάθε φορά που κάποιος φίλος κοινοποιεί κάτι από μία άλλη σελίδα του fb μπορείς να πας στο βελάκι (πάνω δεξιά της δημοσίευσης) και να επιλέξεις "απόκρυψη όλων από {τάδε σελίδα}.Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να το κάνεις αν κάποιος έχει κοινοποιήσει κατευθείαν το άρθρο από τη σελίδα/blog που ανέβηκε, είναι όμως μια λύση. Το κάνω κάθε φορά που βλέπω εικόνες με γκλιτερίζοντα λουλούδια και βαθυστόχαστα quotes ή άρθρα του στυλ "οι αλβανοί έτρεξαν να πάρουν το επίδομα του οαεδ".
1. Θελω κι εγω αντ αν το κανεις, συνάδελφος γαρ :) Πάμπολλες φορές έχω μπει κι εγώ στο ίδιο τριπάκι, στην περιπτωσή μου στο ίνσταγκραμ πιο πολύ, που κάνω follow διάφορα evidence based fitness accounts, αλλά έχω και αρκετές γνωστές - ειλικρινά θα ήθελα να πω γνωστούς, αλλά το 99.9% είναι κοπέλες - που ακολουθούν προγράμματα τύπου Slimming World/ Weight Watchers/ Scottish Slimmers etc και απλά τραβάω τα μαλλιά μου με τα ποστ ως προς το τι είναι "healthy snack", αλλά δε θέλω να γίνω η κακιά της υπόθεσης.. Οπότε έχω καταλήξει να κάνω εγώ αντίστοιχα ποστ. Ποτέ δεν ξέρεις ποιόν θα βοηθήσεις :)
#4 Μετά την "κουνιάδα του Φιλ", τον "γοητευτικό σάλιαγκα" και την "έτυχε και κάναμε σεξ" προστίθεται στο πάνθεον των χαρακτήρων του Α,μπα και ο ακαταμάχητος (μικρο)μαγαζάτορας.
#1, άσε, το έχω προσπαθήσει κι εγώ και μόνο τον μπελά μου βρήκα. Ειναι τόσο συχνό το φαινόμενο των "πεφωτισμένων" που γνωρίζουν "μυστικά" που οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί είτε δεν γνωρίζουμε είτε χρηματιζομαστε από τις φαρμακοβιομηχανίες για να τα αποκρύπτουμε. Ειναι μάταιος κόπος. Συμφωνώ με αυτό που είπε η Λένα. Ειναι η μόνη αξιόλογη απάντηση που μπορείς να δώσεις. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να ενημερωθούν θα το εκτιμήσουν.
Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην ΕΠΙΠΕΔΗ ΓΗ! Μια αναζήτηση στο fb θα σας πείσει, εγώ πάντως δεν το πίστευα πριν το δω με τα ματάκια μου. :P
Αντίθετα είναι πλέον τάση ή αντιστροφή των λογων από επιστημονες που αποδομουν τους πεφωτισμένους αψεκαστους/εναλλακτικούς.Στον τομέα διαιτολογία/διατροφολογια μάλιστα είναι υψηλής ποιότητας το σάιτ του κ.Ανδρεα Ζουρδου , metavolismos.com (ας το δει κι ή κοπέλα που δεν χάνει τα 10 κιλα). Μία τέτοια δραστηριότητα της #1 σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτελέσει καριέρα!