Λονδίνο: 47χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών ο δράστης της επίθεσης σε μουσουλμάνους

Λονδίνο: 47χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών ο δράστης της επίθεσης σε μουσουλμάνους Facebook Twitter
2

Η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να καταρτίσει το προφίλ του 47χρονου άνδρα, που κρατείται με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», αφού έριξε ένα μικρό φορτηγάκι πάνω σε μια ομάδα μουσουλμάνων την ώρα που έβγαιναν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άνθρωποι.

 

Βρετανικές εφημερίδες όπως η  The Guardian και η Daily Mirror τον αναγνώρισαν ως τον Darren Osborne, ο οποίος ζει με τη σύντροφό του και τα τέσσερα παιδιά του στο Κάρντιφ, στην Ουαλία,

 

Χθες το βράδυ περίπου εκατό κάτοικοι της συνοικίας συγκεντρώθηκαν κοντά στο τέμενος για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης, αφήνοντας κεριά, λουλούδια και μηνύματα αλληλεγγύης. Κάποια από τα πανό που υπήρχαν στο σημείο έγραφαν «Η αγάπη θα νικήσει» και «Ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία».

 

«Ζούμε μαζί, ο κάθε ένας από εμάς έχει ευθύνη να σπάσει αυτός ο κύκλος. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου, αλλά πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της γειτονίας μας», δήλωσε ο Μέντι Κορέρ, ραβίνος της τοπικής συναγωγής.

 

«Ένα από τα πράγματα που αυτοί οι τρομοκράτες μοιράζονται είναι μια διεστραμμένη ιδεολογία που θέλει να τροφοδοτεί τις διαφωνίες και να διχάζει τις κοινότητές μας. Δεν θα τους το επιτρέψουμε», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έπειτα από τη νυχτερινή προσευχή στο Muslim Welfare House.

 

Την ίδια ώρα η βρετανική αστυνομία πραγματοποιούσε έρευνα σε ένα σπίτι στη συνοικία Πέντουιν, βόρεια του Κάρντιφ στην Ουαλία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

 

Ο δημοσιογράφος αυτός ενημερώθηκε από μια γειτόνισσα ότι το σπίτι στο οποίο έγινε η έρευνα ανήκει στον Ντάρεν Όζμπορν, τον 47χρονο άνδρα τον οποίο πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ταυτοποιήσει ως τον δράστη της επίθεσης. Σύμφωνα με το BBC, ο Όζμπορν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, μεγάλωσε σε μια παραλιακή πόλη της δυτικής Αγγλίας.

 

Έντεκα μουσουλμάνοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα κοντά στο τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ, που βρίσκεται στο βόρειο Λονδίνο, όταν ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω στους πεζούς που έβγαιναν από το τέμενος μετά τη νυχτερινή προσευχή.

 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν ο θάνατος ενός άνδρα στο σημείο της επίθεσης συνδέεται με αυτήν. Ο άνθρωπος λάμβανε τις πρώτες βοήθειες έπειτα από αδιαθεσία την ώρα που το φορτηγάκι έπεφτε πάνω στους περαστικούς.

 

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μια επίθεση εναντίον μουσουλμάνων», δήλωσε η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ.

 

Ο δράστης, τον οποίο ακινητοποίησαν οι περαστικοί και συνελήφθη, «κρατείται με την κατηγορία της τρομοκρατίας», επεσήμανε η αστυνομία, η οποία προς το παρόν εκτιμά ότι έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ασφαλείας Μπεν Ουάλας, «δεν ήταν γνωστός» στις αρχές.

 

«Θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους», φέρεται να φώναξε ο δράστης, σύμφωνα με τον Χάλιντ Άμιν έναν αυτόπτη μάρτυρα.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει «την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό κα το μίσος» σε όλες τους τις μορφές. Μετέβη μάλιστα στο τέμενος νωρίς το απόγευμα για να συναντηθεί με τους ιερωμένους εκεί.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που εκλέγεται στην περιφέρεια που βρίσκεται το τέμενος, μετέβη στο σημείο για να τονίσει στους πιστούς ότι είναι «ελεύθεροι να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ελεύθεροι να περπατούν στους δρόμους».

 

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας κατήγγειλε το γεγονός ότι «τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες οι μουσουλμάνοι έπεσαν θύματα πολλών περιστατικών ισλαμοφοβίας».

 

Το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ έγινε γνωστό στις αρχές του 2000 ως τοκύριο μέρος συγκέντρωσης των μουσουλμάνων του Λονδίνου όπου συγκεντρώνονταν για να ακούσουν τις πύρινες ομιλίες του ιμάμη Αμπού Χάμζα. Ο Χάμζα εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου το 2015 καταδικάστηκε σε ισόβια αφού κρίθηκε ένοχος για 11 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της τρομοκρατίας και της απαγωγής.

Η διεύθυνση του τεμένους άλλαξε, όμως έλαβε απειλητικές επιστολές μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. «Η κοινότητά μας είναι σε κατάσταση σοκ», τόνισε ο πρόεδρός του Μοχάμεντ Κόζμπαρ, καλώντας τους πιστούς να είναι σε εγρήγορση.

 

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ και την Sun

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ