ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Συμφωνία στο Eurogroup - Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ και «υπόσχεση» για το χρέος

Συμφωνία στο Eurogroup - Εκταμιεύεται η δόση των 8,5 δισ. ευρώ και «υπόσχεση» για το χρέος Facebook Twitter
4

«Λευκός καπνός» βγήκε πριν από λίγη ώρα από το Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

Παρά τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς για περισσότερα, η συμφωνία «έκλεισε» στα 8,5 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς και με την «υπόσχεση» για ελάφρυνση του χρέους, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το μέγεθος της ελάφρυνσης δεν προσδιορίζεται  οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι η απομείωση θα γίνει «στο βαθμό που χρειάζεται» και με γνώμονα τις ανάγκες της Ελλάδας όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλου στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα με μια κατ' αρχήν συμφωνία χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στην παρούσα φάση.

«Είμαστε έτοιμοι για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ανάπτυξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018» τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός. Πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η νέα διατύπωση για το χρέος στο κοινό ανακοινωθέν είναι πιο εξειδικευμένη από αυτή του Εurogroup του Μαΐου του 2016.

«Μετά το τέλος του προγράμματος δεσμευόμαστε για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Τα νέα φέρνουν ελπίδα για την Ελλάδα» τόνισε.

Ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε ότι ακόμη «θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση». «Η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της, και η συμφωνία που επετεύχθη είναι πολύ σπουδαία» σημείωσε ακόμα ο Πιερ Μοσκοβισί.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε ότι η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καλύψει το χρέος της Ελλάδας και τις ανάγκες της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η πρώτη υποδόση διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. ευρώ.

Ο Γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε ότι ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ, 173 δισ. ευρώ μαζί με τον EFSF. Όπως σημείωσε, χάρη στους ευνοϊκούς όρους του ESM η χώρα μας εξοικονομεί 9,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν

«Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή των εθνικών καθυστερούμενων», ανέφερε.

Τσακαλώτος: Δημιουργούμε οδικό χάρτη για την Ελλάδα

Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ευχαρίστησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ και τη γαλλική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό, δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», συμπλήρωσε.

«Μετά δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι» εξήγησε και υπογράμμισε ότι το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα.

Σόιμπλε: Αύριο στη γερμανική Βουλή η συμφωνία για την Ελλάδα

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο Παρασκευή την συμφωνία για την Ελλάδα που επιτεύχθηκε σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, επιμένοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Νωρίτερα, ο Σόιμπλε δήλωσε πως εναπόκειται στην γερμανική βουλή να αποφασίσει κατά πόσο η συμφωνία συνιστά μια θεμελιώδη αλλαγή στο υπάρχον πρόγραμμα για την Ελλάδα. «Όπως αντιλαμβανόμαστε δεν πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική για να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». «Για αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Επιπλέον μέτρα, όπως η ελάφρυνση του χρέους, θα εξεταστούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος, πρόσθεσε.

«Εάν επιπλέον μέτρα κριθούν αναγκαία στο τέλος του προγράμματος μπορούμε να τα λάβουμε», τόνισε.

«Η προσδοκία είναι ότι το σχέδιο θα στεφθεί με επιτυχία», κατέληξε.

Οικονομία
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ