Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για το Μνημόνιο

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για το Μνημόνιο Facebook Twitter
2

Ημέρα γενικής απεργίας σήμερα  έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι οποίες καλούν στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, η 24ωρη απεργία της Τετάρτης και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αποτελούν τη «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που εάν εφαρμοστούν θα γίνει ακόμη πιο δυσβάστακτο το παρόν και πιο αβέβαιο το μέλλον.

Τονίζει ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) και σε συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης καλεί ξανά σε απογευματινά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Πέμπτη.

Στην απεργία συμμετέχουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) και οι δικαστικοί υπάλληλοι. 

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα μέσα σταθερής τροχιάς, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου - όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι - να διευκολυνθούν οι απεργοί να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και αύριο, Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «πρόκειται για συμφωνία με καινούργια φοροεπιδρομή που έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των αποχών μας, νέα περικοπή συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πλήρη διάλυση κοινωνικού κράτους. Από τη συμφωνία δεν εξαιρείται ο νευραλγικός χώρος των αστικών συγκοινωνιών. Τα μέτρα που προωθούνται στο χώρο μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα εδώ και 6 χρόνια, και στοχεύουν σε ένα κράτος- επόπτη των αρμοδιοτήτων, που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει προσωπικό, κυρίως με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, αναμένεται να προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για αύριο Πέμπτη 18 -5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε χθες στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17/05.

Η δεύτερη 48ωρη αρχίζει στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 -5- 2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Με προσωπικό ασφαλείας, για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στα νέα μέτρα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία 17-18 Μαΐου, τονίζοντας ότι «κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος της Υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των υγειονομικών». Προσθέτει ότι «την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο «όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών». Με τα νέα μέτρα μειώνεται κατά 30% το ποσό που θα αποζημιώνεται για φάρμακα, εξετάσεις και άλλα».

Η ΟΕΝΓΕ κάνει επίσης λόγο για «παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη θεσμοθέτηση του «κόφτη» των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, που θα λειτουργούν με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την πανελλαδική απεργία και καλεί τους γιατρούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να στηρίξουν ενεργά την κινητοποίηση.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), καλεί τους οδοντιάτρους να συμμετάσχουν μαζικά στις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, στις 7 μ.μ., ημέρα και ώρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την Βουλή.

Η ΕΟΟ αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου απειλούν την επιβίωση των οδοντιάτρων και τάσσεται κατά της νέας αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ