Update: «Γκριλουσκόνι» και ακυβερνησία

Update: «Γκριλουσκόνι» και ακυβερνησία Facebook Twitter
48

«Γκριλουσκόνι» είναι ο επιτυχημένος τίτλος της Ρεπούμπλικα  για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, που φέρνει το πιθανότερο ακυβερνησία και το σίγουρο αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η κεντροαριστερά του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι ήρθε πρώτη στη Βουλή και στη Γερουσία, όπου όμως, λόγω του συστήματος κατανομής των εδρών, δεν κατακτά την πλειοψηφία. Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο και ο Μόντι στους χαμένους αφού κατάφερε να συγκεντρώσει το 10,5%. Η κεντροαριστερά συγκέντρωσε 29,5%, ο Μπερλουσκόνι 29,1% και το κίνημα των 5 αστέρων του Γκρίλο 25,5%.

Ο Μόντι πάντως δήλωσε ευχαριστημένος από τα ποσοστά που συγκέντρωσε την ώρα που οι διεθνείς αγορές υποχωρούσαν.

Με τους κινδύνους που ανακύπτουν από την ιταλική κάλπη ασχολείται ο ευρωπαικός Τύπος με πιο «επιθετικούς» τους Γερμανούς: «Κυβερνά ο λαϊκισμός, οι φωνές και τα ψέματα» είναι η ανάγνωση της Sueddeutsche Zeitun ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung βλέπει ένα ξεκάθαρο «σήμα κινδύνου». «Οι μισοί Ιταλοί ψήφισαν κόμματα που κατέβηκαν επιθετικά ως αντιευρωπαϊκά στις εκλογές» διαπιστώνει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως «αυτό εγείρει ανησυχία για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Ρήγμα α λα ιταλικά» είναι ο τίτλος της γαλλικής Liberation, «Η Ιταλία μπροστά στο αδιέξοδο»  το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Monde, η οποία σημειώνει ότι «μοναδικός πραγματικός νικητής είναι ο Μπέπε Γκρίλο, με την απόρριψη της πολιτικής ελίτ, τη χολερική ρητορική του εναντίον της λιτότητας και την περιφρόνηση της Ευρώπης».

Για την Guardian. «Η ακυβέρνητη γερουσία στέλνει τριγμούς στην Ευρωζώνη».


Στο 30% πλησιάζει πλέον ο Μπερλουσκόνι με καταμετρημένο σχεδόν το 75% των εκλογικών τμημάτων. Προηγείται πάντα το κεντροαριστερό κόμμα ενώ τριτο είναι το κόμμα του Γκρίλο και σε απόσταση με λιγότερο από 10%, το κόμμα του Μάριο Μόντι.



Update: «Γκριλουσκόνι» και ακυβερνησία Facebook Twitter

Μη αυτοδυναμία, ακυβερνησία αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο, το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ιταλία, όπως καταγράφεται, προς το παρόν τουλάχιστον από τις ως τώρα καταμετρημένες ψήφους. Σε περίπου 14 χιλιάδες από 61 χιλιάδες εκλογικά τμήματα η κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσιάνι προηγείται με 32,5% και ακολουθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (29,6%). Αμέσως μετά ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, που είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ με 24%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εκλεκτός του Βερολίνου, τον οποίο μέχρι στιγμής έδειχνε η γερμανική κυβέρνηση, ως τον κατάλληλο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, Μάριο Μόντι βρίσκεται μόλις στο 9,1%.

Στη Γερουσία μάλιστα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται!

Εκεί, η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

 

Αξοσημείωτη είναι και η επιτυχία του κινήματος των 5 αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, που σύμφωνα με τις προβλέψεις  είναι  το πρώτο κόμμα σε 8 περιοχές, μεταξύ αυτών στη Σικελία με 31,2% στη Λιγουρία, και στη Σαρδηνία. 
"Αν τα πράγματα παραμείνουν έτσι, θα υπάρξει ένας σεισμός, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Ενρίκο Λέττα γραμματέας του κόμματος Μπερσιάνι.

 

Τα έξιτ πολ, έπεσαν έξω κυρίως ως προς τα ποσοστά του Γκρίλο, καθώς τον έδιναν πολύ χαμηλότερα, από ό,τι έλαβε τελικά.

 

Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικρατεί στην Ιταλία και ενώ η καταμέτρηση βρίσκεται στα μισά, ο τίτλος του huffingtonpost.it: "ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ"

 

Ήδη τα χρηματιστήρια πέφτουν, και η ακυβερνησία (ή η επανεκλογή του Μπερλουσκόνι) τρομάζει την Ευρώπη. 

 

 

 

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM