5 απαντήσεις για τη σημερινή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ - καθώς δεκάδες εταιρίες και κτίρια θα τα θέσουν εκτός λειτουργίας

5 απαντήσεις για τη σημερινή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ - καθώς δεκάδες εταιρίες και κτίρια θα τα θέσουν εκτός λειτουργίας Facebook Twitter
Έστω και για μια μέρα, αν μπορούμε, πηγαίνουμε με τις σκάλες
4

Με χλευαστική διάθεση αντιμετώπισαν πολλοί αναγνώστες μας την είδηση που είχαμε προχτές («Εκτός λειτουργίας στις 26 Απριλίου αρκετά ασανσέρ σε πολλές επιχειρήσεις και κτίρια της Ελλάδας»).  

Στο άρθρο αναγραφόταν πως φυσικά και θα υπήρχουν ανοιχτά ασανσέρ που θα εξυπηρετούν άτομα με δυσκολίες στην κίνηση και πως οι διοργανωτές (τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές") καλούν τις επιχειρήσεις «να κλείσουν μερικούς από τους ανελκυστήρες στις εγκαταστάσεις τους και να καλέσουν τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους να κινηθούν τη συγκεκριμένη ημέρα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις απαιτήσεις προσβασιμότηταςγια άτομα με αναπηρία ή ιατρικές παθήσεις».

Παρ' όλα αυτά, πολλοί συμφώνησαν με τα πιο δημοφιλή σχόλια, όπως ήταν το «Είναι ανάγκη να τους κλείσουν; Δεν φτάνει που τα μισά δημόσια κτίρια δεν έχουν καν, τώρα θα κλείσουν και τους λιγοστούς που λειτουργούν;
Και τα άτομα με αναπηρία πώς θα εξυπηρετηθούν; Ας κολλήσουν ένα χαρτί που να προτρέπει τον κόσμο που μπορεί, να πάει με τα πόδια, λόγω της ημέρας» ή το «Εχουμε γεμισει με τον καθε πα@#ρα που κανει οτι θελει χωρις να σκεφεται πως αυτο μπορει να επηρεασει τους υπολοιπους, τι θα κανουν οσοι αντιμετωπιζουν προβληματα και το ασανσερ γ' αυτους ειναι η μονη λυση.»

Να πέντε σχετικές ερωταπαντήσεις, προς αποφυγή κι άλλων παρεξηγήσεων, από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) που πραγματοποιεί για τρίτη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ.

1. Τι είναι η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ;

Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο να εστιάσει την προσοχή του κοινού στην σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευεξία του και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους.

2. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Καλούμε τους πολίτες, δήμους, οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρείες να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους ή τους συναδέλφους τους να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες την Ημέρα χωρίς Ασανσέρ.

3. Γιατί να συμμετέχω;

Η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει έναν προληπτικό ρόλο σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. Όσο περισσότεροι υποστηρικτές υπάρχουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πρόκειται να επανεξετάσουν την καθημερινή τους ρουτίνα και να αρχίσουν να κινούνται.


4. Μπορεί η σωματική αδράνεια να βλάψει τους ανθρώπους;

Η επιδημία της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη επηρεάζει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων και τους προϋπολογισμούς των χωρών. Περίπου το 63% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν είναι σωματικά δραστήριο ή αδυνατεί να φτάσει τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητα μέτριας έντασης των 150 λεπτών την εβδομάδα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Η σωματική αδράνεια ορίζεται ως ο τέταρτος κορυφαίος παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα, μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, την υψηλή γλυκόζη στο αίμα, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία (Π.Ο.Υ.).


5. Τι γίνεται με εκείνους που δεν θέλουν να ανέβουν τις σκάλες;

Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ είναι μια εθελοντική ενεργοποίηση. Σας συμβουλεύουμε να κρατήσετε κάποιους ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες σε λειτουργία για τα άτομα με αναπηρίες ή ιατρικές παθήσεις.

Mικροπράγματα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Φοβάμαι ότι κάποιοι πάνε να εφαρμόσουν ακόμα μια "παγκόσμια ημέρα" εντελώς λανθασμένα. Στην ιστοσελίδα του ISCA μιλάει για sealing των ανελκυστήρων, δηλαδή μποκάρισμα της εισόδου με μια ταινία. Όχι να τους θέσουν εντελώς εκτός λειτουργίας, όπως φαίνεται ότι κατάλαβαν μερικοί (μάλλον επειδή είναι πιο εύκολο να κόψεις το ρεύμα από το να έχεις κόσμο να κάνει raise awareness, όπως είναι η ιδέα απ' ότι φαίνεται). Επίσης, οι ανελκυστήρες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν (παρακάμπροντας την παρότρυνση) όχι μόνο όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά και όσοι απλά δεν θέλουν να συμμετέχουν. Ας μας πουν όσοι έτυχε να βρεθούν σήμερα σε κάποιο τέτοιο κτίριο πώς ήταν η κατάσταση.http://www.isca-web.org/english/news/getreadynoelevatorsday2017isonlyastepaway
Τις σκάλες δεν τις χρησιμοποιούν πια ούτε αυτοί που πάνε μετά στο γυμναστήριο και κάνουν stepper! Χρησιμοποιούμε δηλαδή ένα μηχάνημα για να μετακινούμαστε χωρίς να περπατάμε και μετά ένα άλλο μηχάνημα για να περπατάμε χωρίς να μετακινούμαστε. Τόσο θύματα της μόδας είμαστε...
Στη δική μας πολυκατοικία στα Κάτω Πατήσια, η οποία γενικώς βρίσκεται εκτός λειτουργίας, οι μέρες χωρίς ασανσέρ είναι κάτι σύνηθες λόγω απλήρωτης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει και με την κεντρική θέρμανση. Άρα, εμείς γυμναζόμαστε τσάμπα και, κυρίως, βερεσέ.