Η Γερμανία απαγορεύει τον γάμο των ανηλίκων

Η Γερμανία απαγορεύει τον γάμο των ανηλίκων Facebook Twitter
4

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τον γάμο ανηλίκων στη Γερμανία, ενώ ακυρώνει και κάποιους γάμους που είχαν συναφθεί στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα περιθωριακό φαινόμενο στη Γερμανία, παρά την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από χώρες όπου η πρακτική αυτή εφαρμόζεται.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μας εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών θυμάτων εξαναγκαστικών γάμων, κυρίως των κοριτσιών και των εφήβων που παντρεύονται μεγαλύτερους άνδρες.


Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί και στους γάμους ανηλίκων που έχουν νομίμως συναφθεί στο εξωτερικό και προβλέπει ότι ένα κορίτσι μπορεί να χωρίσει από τον σύζυγό του και να περιέλθει στη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών.


«Τα παιδιά δεν μπορούν να παντρευτούν στο δημαρχείο ή στην εκκλησία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης. «Η ενίσχυση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για τους γάμους που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό. Οφείλουμε να μην ανεχθούμε γάμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανηλίκων», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γάμοι που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ ανηλίκων κάτω των 16 ετών θα θεωρούνται άκυροι και εκείνοι που αφορούν νέους 16 έως 17 ετών θα μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων. Πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις που ανήλικοι παντρεύονται με θρησκευτικό ή παραδοσιακό τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, έχουν καταγραφεί 1.473 παντρεμένοι ανήλικοι, 361 από τους οποίους είναι κάτω των 14 ετών. Περίπου το ήμισυ αυτών των ανηλίκων (664) προέρχονται από τη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από το Αφγανιστάν (157) και από το Ιράκ (100).


Δικαστήριο του Μπάμπεργκ στη Βαυαρία προκάλεσε πέρυσι πολεμική κρίνοντας νόμιμο γάμο που είχε τελεστεί στη Συρία ανάμεσα σε μία έφηβη 15 ετών και τον 21χρονο εξάδελφό της.


Στη Γερμανία, η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, αλλά μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις εάν ένας από τους συζύγους είναι άνω των 16 ετών και ο άλλος άνω των 18 ετών.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM