«Le Casse»: Απίθανη κινηματογραφική καταδίωξη με αυτοκίνητα, στον Πειραιά του 1971

3

Τη δεκαετία του '70 η Ελλάδα ήταν ακόμη ένας γοητευτικός προορισμός παραγωγής ταινιών για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η ταινία Le Casse (Οι ληστές), με πρωταγωνιστές τον Ζαν Πολ Μπελμοντό και τον Ομάρ Σαρίφ που γυρίστηκε στην πρωτεύουσα το 1971, δηλαδή επί χούντας, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διαφήμιση της Αθήνας και του Πειραιά.

Η πιο δυνατή σκηνή του έργου, ήταν αυτή όπου ο Έλληνας αστυνομικός Abel Zachara (Ομάρ Σαρίφ), καταδιώκει με το μαύρο αυτοκίνητό του Opel Reκord A, τον ληστή Αzad (Ζαν Πολ Μπελμοντό), που οδηγούσε ένα κόκκινο Fiat 124 Special T. Για λογαριασμό των διάσημων ηθοποιών οδήγησαν οι κορυφαίοι στάντμεν Rémy Julienne (είχε κάνει και ένα τρομερό διαφημιστικό για το Fiat 127) και Remo Mosconi, που κυριολεκτικά διέλυσαν τα αυτοκίνητα.

Υπερβολική ταχύτητα σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές του Πειραιά, συγκρούσεις με βαρέλια, προσκρούσεις σε διαζώματα και τοίχους, επικίνδυνες καταβάσεις σε κακοτράχαλους δρόμους και πεζοί που τρέχουν να γλιτώσουν από «του χάρου τα δόντια», καθήλωσαν περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια θεατές που είδαν την ταινία στο σινεμά.

Μετά από 46 χρόνια όμως, τα υπέροχα πλάνα της συγκεκριμένης σκηνής προκαλούν νοσταλγία, καθώς μέσα από αυτά φαίνεται κυρίως το λιμάνι και οι γειτονιές του που «εκσυγχρονίστηκαν».... (Από τη Μηχανή του Χρόνου#)

ΥΓ. Μόλις συνειδητοποίησα ότι ο Φώντας Τρούσσας είχε γράψει ένα εξαιρετικό κομμάτι σχετικό με τη σκηνή και την ταινία όταν πέθανε ο Ομάρ Σαρίφ, γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Να το:

Mικροπράγματα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Υπάρχει και 2η καταδίωξη μέσα στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας!Γενικά η ταινία βλέπεται άνετα ακόμα και σήμερα και από πλευράς δράσης δεν στερείται τίποτα.Το δε φινάλε της ταινίας είναι δραματικό!!!Αξίζει να τη δείτε ολόκληρη!