Το φινλανδικό κοινωνικό πείραμα που διχάζει

Το φινλανδικό κοινωνικό πείραμα που διχάζει Facebook Twitter
2


Βασικό εισόδημα 560 ευρώ χορηγείται άνευ όρων σε 2.000 ανέργους στη Φινλανδία από τις αρχές του χρόνου στα πλαίσια εφαρμογής μέτρου με το οποίο η χώρα θέλει να εξυγιάνει τα δημόσια ταμεία.


Ο Γιούα Γέρβινγκεν, ένας οικογενειάρχης μαραγκός από τη Φινλανδία, ήταν ένας από τους 2.000 τυχαία επιλεγμένους ανέργους που λαμβάνουν από τις αρχές του χρόνου το βασικό εισόδημα ύψους 560 ευρώ τον μήνα. Ένα κοινωνικό πείραμα που εφαρμόζει ο κυβερνητικός συνασπισμός Φιλελευθέρων και Συντηρητικών στη Φινλανδία όχι τόσο λόγω προοδευτικής σκέψης αλλά από καθαρή ανάγκη. Η χώρα δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, η ανεργία της είναι αυξημένη, η αγορά εργασίας υπό πλήρη αναδιάρθρωση και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας περίπλοκο και ανελαστικό.


Με το βασικό εισόδημα η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μειώσει τις μεγάλες εισοδηματικές διαφορές των πολιτών, να περιορίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να ενθαρρύνει τους πολίτες να αποδεχθούν ακόμη και θέσεις μερικής απασχόλησης και με χαμηλές απολαβές. Το βασικό εισόδημα θα χορηγείται πιλοτικά σε 2.000 ανέργους 25 έως 58 ετών έως το τέλος του 2018. Μέχρι τότε αυτοί δεν θα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αλλά 560 ευρώ τον μήνα χωρίς όρους και χωρίς φορολογικές κρατήσεις. Όποιος θέλει μπορεί να αναζητήσει πρόσθετο εισόδημα επίσης χωρίς κρατήσεις. Κάτι που είναι μάλλον απαραίτητο, δεδομένου ότι ένα βασικό εισόδημα που θα αντικαθιστούσε το σύνολο των προβλεπόμενων κρατικών παροχών θα έπρεπε να ανέρχεται σε 1.500 ευρώ τον μήνα.



Σε αντίθεση με τον Γιούα Γέρβινγκεν, που χάρηκε όταν έμαθε ότι θα λαμβάνει τα 560 ευρώ, η γερμανίδα Στέφι Έρουνεν δεν νιώθει καθόλου τυχερή. Η παντρεμένη με Φινλανδό μητέρα ενός παιδιού συμμετέχει και αυτή ως άνεργη στο πιλοτικό πρόγραμμα. Όπως λέει, «πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για δωρεάν χρήματα. Αυτό δεν ισχύει όμως επειδή αφαιρούνται εντελώς από το επίδομα ανεργίας. Μπορούν να γίνουν δωρεάν χρήματα μόνο όμως για όσους βρουν δουλειά, αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα».


Ο Όλι Κάγκας, υπεύθυνος για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος από την φινλανδική υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων, δηλώνει έως τώρα εξαιρετικά ικανοποιημένος από το νέο μέτρο, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο έως ότου η οικονομία της χώρας ανακάμψει πλήρως.

«Εάν είχε ο καθένας σταθερή δουλειά βεβαίως δεν θα χρειαζόμασταν το βασικό εισόδημα. Εφόσον όμως πολλοί δεν έχουν σίγουρη θέση εργασίας και αντλούν το εισόδημά τους από διάφορες πηγές, τότε αυτό το εισόδημα είναι σημαντικό γι' αυτούς», επισημαίνει ο Όλι Κάγκας.

Η προσέγγιση του ακούγεται λογική και το φινλανδικό εγχείρημα συζητείται ευρύτερα ως πιθανό κοινωνικό μέτρο σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας. Η έκβαση του διετούς προγράμματος στη Φινλανδία δεν μπορεί να προβλεφθεί, κι ενώ υποστηρικτές και πολέμιοι διασταυρώνουν τα επιχειρήματά τους. Ο φόβος της Άννα-Μαρία Καντόλα, προέδρου του Συλλόγου Ανέργων στο Ελσίνκι, είναι ότι το μέτρο θα αποτελέσει σκαλοπάτι για διεύρυνση της προσωρινής και χαμηλά αμειβόμενης απασχόλησης, πλήττοντας την προστασία των εργαζομένων.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM