Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη

Μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα οι Αρχές Δημόσιας Υγείας του κόσμου σήμαναν συναγερμό για τον καινούργιο Sars, που πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του ’12 στον κόσμο, αλλά εμφάνισε διαδοχικές μολύνσεις στην Μ. Βρετανία τις τελευταίες ημέρες φανερώνοντας την απειλητική του δυναμική.

 

Ο καινούργιος ιός μεταδίδεται όπως φαίνεται αερόβια, όπως τα κοινά κρυολογήματα, και ανήκει άλλωστε στην κατηγορία των κορονο-ιών, που είναι η οικογένεια των ιών του κοινού κρυολογήματος. Είναι όμως βαριάς και επικίνδυνης μορφής, και από τα 12 περιστατικά που μέχρι σήμερα απομονώθηκαν διεθνώς, οι πέντε ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, στην Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και Ιορδανία, τρείς ταξίδεψαν από την Μέση Ανατολή στην Αγγλία και Γερμανία, όπου και νόσησαν, και άλλοι δύο μολύνθηκαν εντός της Μ. Βρετανίας, όπως πιθανολογείται, από τον έναν ασθενή που είχε ήδη προσβληθεί ταξιδεύοντας.

 

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη

 

Η διεθνής επαγρύπνηση βρίσκεται ξαφνικά και πάλι σε επιφυλακή, κατ αρχήν για το ότι η αιτία, η πηγή και ο βαθμός μολυσματικότητας του καινούργιου ιού παραμένουν άγνωστα, πολύ περισσότερο όμως, γιατί από την αρχή της έκρηξής του εμφανίζει την ταξιδιωτική του δύναμη στη διασπορά. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τον χειμώνα του 2002- 2003, όταν ο SΑRS κατέκλισε τα αεροδρόμια του κόσμου ξεκινώντας από την Κίνα και φτάνοντας μέχρι τον Καναδά, με θερμικές κάμερες να σκανάρουν τους ταξιδιώτες ακόμη και για απλό πυρετό, και τις πρώτες καραντίνες να συνωστίζουν «πιθανούς υπόπτους» στα αεροδρόμια ώστε να προφυλαχθεί ο υγιής από τον μολυσμένο πληθυσμό.

 

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη

 

Σήμερα η αντιμετώπιση, μετά και την πανδημία, έχει γίνει πιο φιλική για τον άρρωστο, και οι ταξιδιωτικές καραντίνες, ως μέτρο, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί.Όμως θεραπεία για τον καινούργιο SARS ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει, ούτε και εμβόλιο. Στα φάρμακα που χορηγούνται για την γρίπη o νέος ιός δεν ανταποκρίνεται, και το χειρότερο, τα συμπτώματά του θυμίζουν εύκολα γρίπη ή κρυολόγημα, με κίνδυνο να πληρώσει κάτι τέτοιο με την ζωή του ο ασθενής. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησε από τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να εξετάζουν με προσοχή περιστατικά ασυνήθιστης πνευμονίας ή βαριάς γρίπης που δεν υποχωρούν με τις γνωστές θεραπείες, αλλά στην Ελλάδα ειδικά, και αυτό θεωρείται πολυτέλεια, με το σύστημα υγείας και την κλινική αντιμετώπιση να έχουν όσο ποτέ αποδιοργανωθεί.

 

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ συνέστησε τις προηγούμενες ώρες σε όλους όσους ταξιδεύουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής να επιτηρούν προσωπικά την υγεία τους, και ακόμη και με απλό βήχα, πυρετό ή αναπνευστική δυσχέρεια να απευθύνονται σε γιατρό. Και πάλι όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για την φυσιογνωμία του νέου SARS δεν υπάρχουν, για να γίνει και αυτή η σύσταση πιο αποτελεσματική. Σημαντικό, τονίζουν οι επιστήμονες, για να προφυλαχθεί κανείς στην δύσκολη στιγμή, η προσωπική κάλυψη με εμβόλιο αντιγριπικό, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, ώστε να αποφευχθούν οι απειλητικές επιπλοκές, η ιατρική σύγχυση, και η επιδείνωση πιθανών νεοεμφανιζόμενων περιστατικών πριν καν εντοπιστούν.

 

 

Είναι ιός καλά οργανωμένος για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, εξηγούν Ελβετοί επιστήμονες που εκπονούν τις πρώτες μελέτες από την στιγμή της εισόδου του καινούργιου SARS στην Δύση από την Μέση Ανατολή, και προσθέτουν ότι καταφέρνει να διεισδύει με επιτυχία στους πνεύμονες από τους αεραγωγούς, με εξαιρετική ικανότητα να εξαπλώνεται και να αναπτύσσεται γρήγορα στα αναπνευστικά κύτταρα.