Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter

Μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα οι Αρχές Δημόσιας Υγείας του κόσμου σήμαναν συναγερμό για τον καινούργιο Sars, που πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του ’12 στον κόσμο, αλλά εμφάνισε διαδοχικές μολύνσεις στην Μ. Βρετανία τις τελευταίες ημέρες φανερώνοντας την απειλητική του δυναμική.

Ο καινούργιος ιός μεταδίδεται όπως φαίνεται αερόβια, όπως τα κοινά κρυολογήματα, και ανήκει άλλωστε στην κατηγορία των κορονο-ιών, που είναι η οικογένεια των ιών του κοινού κρυολογήματος. Είναι όμως βαριάς και επικίνδυνης μορφής, και από τα 12 περιστατικά που μέχρι σήμερα απομονώθηκαν διεθνώς, οι πέντε ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, στην Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και Ιορδανία, τρείς ταξίδεψαν από την Μέση Ανατολή στην Αγγλία και Γερμανία, όπου και νόσησαν, και άλλοι δύο μολύνθηκαν εντός της Μ. Βρετανίας, όπως πιθανολογείται, από τον έναν ασθενή που είχε ήδη προσβληθεί ταξιδεύοντας.

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter

Η διεθνής επαγρύπνηση βρίσκεται ξαφνικά και πάλι σε επιφυλακή, κατ αρχήν για το ότι η αιτία, η πηγή και ο βαθμός μολυσματικότητας του καινούργιου ιού παραμένουν άγνωστα, πολύ περισσότερο όμως, γιατί από την αρχή της έκρηξής του εμφανίζει την ταξιδιωτική του δύναμη στη διασπορά. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τον χειμώνα του 2002- 2003, όταν ο SΑRS κατέκλισε τα αεροδρόμια του κόσμου ξεκινώντας από την Κίνα και φτάνοντας μέχρι τον Καναδά, με θερμικές κάμερες να σκανάρουν τους ταξιδιώτες ακόμη και για απλό πυρετό, και τις πρώτες καραντίνες να συνωστίζουν «πιθανούς υπόπτους» στα αεροδρόμια ώστε να προφυλαχθεί ο υγιής από τον μολυσμένο πληθυσμό.

Ταξίδεψε και ήρθε, νέος, θανατηφόρος ιός στην Ευρώπη Facebook Twitter

Σήμερα η αντιμετώπιση, μετά και την πανδημία, έχει γίνει πιο φιλική για τον άρρωστο, και οι ταξιδιωτικές καραντίνες, ως μέτρο, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί.Όμως θεραπεία για τον καινούργιο SARS ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει, ούτε και εμβόλιο. Στα φάρμακα που χορηγούνται για την γρίπη o νέος ιός δεν ανταποκρίνεται, και το χειρότερο, τα συμπτώματά του θυμίζουν εύκολα γρίπη ή κρυολόγημα, με κίνδυνο να πληρώσει κάτι τέτοιο με την ζωή του ο ασθενής. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησε από τα κράτη μέλη να επαγρυπνούν και να εξετάζουν με προσοχή περιστατικά ασυνήθιστης πνευμονίας ή βαριάς γρίπης που δεν υποχωρούν με τις γνωστές θεραπείες, αλλά στην Ελλάδα ειδικά, και αυτό θεωρείται πολυτέλεια, με το σύστημα υγείας και την κλινική αντιμετώπιση να έχουν όσο ποτέ αποδιοργανωθεί.

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ συνέστησε τις προηγούμενες ώρες σε όλους όσους ταξιδεύουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής να επιτηρούν προσωπικά την υγεία τους, και ακόμη και με απλό βήχα, πυρετό ή αναπνευστική δυσχέρεια να απευθύνονται σε γιατρό. Και πάλι όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για την φυσιογνωμία του νέου SARS δεν υπάρχουν, για να γίνει και αυτή η σύσταση πιο αποτελεσματική. Σημαντικό, τονίζουν οι επιστήμονες, για να προφυλαχθεί κανείς στην δύσκολη στιγμή, η προσωπική κάλυψη με εμβόλιο αντιγριπικό, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, ώστε να αποφευχθούν οι απειλητικές επιπλοκές, η ιατρική σύγχυση, και η επιδείνωση πιθανών νεοεμφανιζόμενων περιστατικών πριν καν εντοπιστούν.

Είναι ιός καλά οργανωμένος για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, εξηγούν Ελβετοί επιστήμονες που εκπονούν τις πρώτες μελέτες από την στιγμή της εισόδου του καινούργιου SARS στην Δύση από την Μέση Ανατολή, και προσθέτουν ότι καταφέρνει να διεισδύει με επιτυχία στους πνεύμονες από τους αεραγωγούς, με εξαιρετική ικανότητα να εξαπλώνεται και να αναπτύσσεται γρήγορα στα αναπνευστικά κύτταρα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Aυτισμός

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας ένα παιδί με αυτισμό

Η μητέρα του δεκαεφτάχρονου Πάνου που έχει αυτισμό περιγράφει τις προσκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει από τότε που ο γιος της ήταν μωρό μέχρι σήμερα και η Χριστίνα Παναγιωτάκου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες δράσεις τους για την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών και για την εξάλειψη των στερεοτύπων.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Άκου την επιστήμη / Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά, σε όσους νόσησαν από Covid-19

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, για όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Άννα Κ. / Σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για ψηλούς κι αδύνατους, πώς κάνει γιόγκα ένας χοντρός;

Η Άννα Κόκορη μιλά με την Γωγώ Δαβανέλου, δασκάλα του μαθήματος γιόγκα EveryBody Υoga, για το τι σημαίνει να είσαι χοντρή, για την αγάπη για την άσκηση, τη συμπερίληψη και το φαγητό.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Φιορίτα Πουλακάκη

The Health Book / Φιορίτα Πουλακάκη: «Ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε εξειδικευμένες υπηρεσίες»

Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη περιγράφει την επόμενη ημέρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται ώστε να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμη πρόσβαση σε πιστοποιημένες υπηρεσίες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μάριος Θεμιστοκλέους

The Health Book / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Σύντομα η λοίμωξη του κορωνοϊού δεν θα διαταράσσει την καθημερινότητα»

Κάνοντας τον απολογισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, καταγράφοντας όσα πετύχαμε, μέχρι ποιο σημείο σηκώσαμε τον πήχη της ανοσίας και πόσους θανάτους θα αποφύγουμε κρατώντας την oικονομία ανοιχτή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του Εμβολιαστικού Σχεδίου «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρά στον επόμενο μεγάλο στόχο, την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας, ανάμεσα σε άλλα, τα διδάγματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

The Health Book / Κωνσταντίνος Στρατάκης: «Η Γενετική ανοίγει νέους δρόμους στην Ιατρική»

Η Γενετική, οι γονιδιακές εξετάσεις και οι θεραπείες συνθέτουν την επόμενη ημέρα της Ιατρικής και ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση χρόνιων και σπάνιων νοσημάτων. Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης μας ξεναγεί σε αυτόν τον νέο κόσμο που «ξεκλειδώνει» τα μυστικά του DNA για να εξασφαλίσει καλύτερη υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής

The Health Book / Δημήτρης Παρασκευής: «Το καλό και το κακό σενάριο και τα μαθήματα της πανδημίας»

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι καταιγιστικές και ο απόηχός τους σκέπασε την πανδημία, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής διαλύει τα σύννεφα της σύγχυσης και σταχυολογεί τα σημαντικά μαθήματα της πανδημίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

The Health Book / Ιωάννα Παυλοπούλου: «Το σήμερα και το αύριο των εμβολίων»

Η πανδημία ανέδειξε με κάθε τρόπο την αξία των εμβολίων και η έρευνα που έγινε με πρωτοφανείς παγκόσμιες συνεργασίες απέδωσε καρπούς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για κάθε αναδυόμενη υγειονομική απειλή, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Ιωάννα Παυλοπούλου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
"Σημαντικό, τονίζουν οι επιστήμονες, για να προφυλαχθεί κανείς στην δύσκολη στιγμή, η προσωπική κάλυψη με εμβόλιο αντιγριπικό, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, ώστε να αποφευχθούν οι απειλητικές επιπλοκές..κλπ κλπ"...μετάφραση : "ΓΙΑ ΑΡΧΗ,σκάστε τα φράγκα σας για αυτά και έπειτα ΟΤΑΝ θα βγεί και εμβόλιο επίσημο,θα σας τα φάμε και απο εκεί."

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ