Συναγερμός στη Φουκουσίμα: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 η ακτινοβολία σε αντιδραστήρα

Συναγερμός στη Φουκουσίμα: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 η ακτινοβολία σε αντιδραστήρα Facebook Twitter
1

Στο υψηλότερο επίπεδο από την καταστροφή του 2011 μετρήθηκαν τα επίπεδα ακτινοβολίας μέσα σε ένα κατεστραμμένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλεύεται τους αντιδραστήρες, δήλωσε ότι οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις ήταν πολύ υψηλές και συγκεκριμένα  530 sieverts στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο 2, ενός από τους τρεις αντιδραστήρες που κατέρρευσαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Αυτές οι μετρήσεις αναδεικνύουν και το μέγεθος του ρίσκου που έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι, στη διαδικασία παροπλισμού του εργοστασίου που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Η μέτρηση αυτή χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «αδιανόητη», καθώς αρκεί 1 μόνο  sievert για να προκληθεί ασθένεια ακτινοβολίας και ναυτία ενώ 5 μονάδες μπορούν να σκοτώσουν μέσα σε ένα μήνα, τα μισά από τα άτομα που εργάζονται εκεί.

Η TEPCO ανέφερε επίσης ότι η ανάλυση της εικόνας αποκάλυψε μια μεγάλη τρύπα στο μεταλλικό πλέγμα κάτω από το δοχείο πίεσης του ίδιου αντιδραστήρα. Η τρύπα πιθανώς δημιουργήθηκε από πυρηνικά καύσιμα που έλιωσαν μετά το χτύπημα από το τσουνάμι και στη συνέχεια διείσδυσαν στο κέλυφος.

Η πολύ υψηλή συγκέντρωση ακτινοβολίας θα περιπλέξει τώρα τις προσπάθειες να διαλυθεί με ασφάλεια το εργοστάσιο.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι η ακτινοβολία δεν διέρρευσε έξω από τον αντιδραστήρα, ενώ αναμένεται να σταλεί ένα ρομπότ στην «καρδιά» του αντιδραστήρα.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος του παροπλισμού του εργοστασίου και της απολύμανσης στη γύρω περιοχή, αναμένεται να φτάσει περίπου τα 185 δισεκ. ευρώ.

Με πληροφορίες από τον Guardian

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RYANAIR ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΑΙΚΛ Ο ΛΙΡΙ

Διεθνή / Αεροπορικά εισιτήρια: Αυξήσεις έως 20% το 2027 προβλέπει η Ryanair – «Οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης»

Ο πόλεμος με το Ιράν έχει εκτοξεύσει τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων, ενώ τα συμβόλαια που προστατεύουν τις εταιρείες από τις ανατιμήσεις λήγουν τους επόμενους μήνες
THE LIFO TEAM
ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΧΕΓΚΣΕΘ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ισραήλ: Μυστική συνάντηση του Χέγκσεθ με τον Νετανιάχου εν μέσω σεναρίων για νέα επίθεση στο Ιράν

Ο Πιτ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το Ισραήλ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου – Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM