Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter
1

Μια αρκούδα τριγυρίζει αργά μέσα σε ένα βρόμικο κλουβί, δίπλα σε ένα λιοντάρι που λιμοκτονεί: Αυτά είναι τα δύο ζώα που απέμειναν στον ζωολογικό κήπο της Μοσούλης.

Στην άκρη της περίφραξης των κλουβιών κείτεται νεκρή μια λέαινα. Πέθανε από την πείνα.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το άλλοτε γαλήνιο πάρκο των ζώων καταστράφηκε στις πολύμηνες μάχες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όταν ο στρατός άρχισε να πλησιάζει στη Μοσούλη, το Νουρ Παρκ, που φιλοξενούσε διάφορα ζώα, από πιθήκους μέχρι άλογα, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Ιρακινών στρατιωτών.

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter

«Όταν οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν, ήταν αδύνατον για το φύλακα να πλησιάσει» είπε ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου στο Reuters, δίνοντας μόνο το όνομα Άμπου Όμαρ.

Οι γείτονες τάιζαν τα ζώα αλλά όταν οι μάχες έγιναν σφοδρότερες, δεν μπορούσαν πια να βγουν από τα σπίτια τους. Κάποια ζώα πέθαναν από την πείνα, άλλα δραπέτευσαν ή σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Ο Σαΐφ αλ Μπάσεφ, ένας εθελοντής της Κουρδικής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Ζώων, ήταν ο άνθρωπος που έφερε τροφή στα ζώα, για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα. «Είναι ντροπή να βλέπεις τα ζώα να παλεύουν για να ζήσουν. Χρειάζονται βοήθεια. Δεν τα αφορά ο πόλεμος», είπε.

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter

Άνθρωποι που ζουν γύρω από το πάρκο δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι έφερναν στα ζώα τα αποφάγια τους. Όμως αυτά δεν επαρκούσαν, σε μια πόλη όπου ακόμη και οι άνθρωποι κατάφερναν μετά βίας να παραμείνουν ζωντανοί.

Κάποτε στο ζωολογικό κήπο της Μοσούλης ζούσαν τέσσερα λιοντάρια. Όταν τα δύο πρώτα πέθαναν, τα άλλα τράφηκαν από τα κουφάρια τους.

Ένα βλήμα έπεσε σε ένα από τα κλουβιά και οι πίθηκοι δραπέτευσαν, προκαλώντας χάος στα γειτονικά σπίτια. «Πηδούσαν στα σπίτια, τρόμαζαν τα παιδιά, έκλεβαν φρούτα. Πάπιες και άλλα ζώα έτρεχαν τριγύρω, όλη η γειτονιά τα κυνηγούσε για να τα πιάσει» περιέγραψε ένας από τους κατοίκους.

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter

Ένας άλλος έδειξε στον εκπρόσωπο του πρακτορείου την κατακόκκινη πληγή στο χέρι του γιου του από την επίθεση ενός πιθήκου, πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο πάρκο που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης που πέρασε στα χέρια των Ιρακινών δυνάμεων, ομάδες παιδιών τρέχουν και πηδούν ανάμεσα στα χαλάσματα, πολύ κοντά σε μία βόμβα που δεν εξερράγη και έναν παλιό καταψύκτη γεμάτο πυρομαχικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Daily Mail

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ