Η άνοδος και η πτώση (;) της 10ης Εντολής***

Η άνοδος και η πτώση (;) της 10ης Εντολής*** Facebook Twitter
16

Πέντε (στα περίπου δώδεκα) επεισόδια είναι ένα καλό δείγμα για να πούμε ότι η φετινή σεζόν της 10ης Εντολής είναι, εν πολλοίς, μούφα. Αυτό που λείπει είναι κυρίως το αγωνιώδες σενάριο, το μη τετριμμένο και αναμενόμενο. Αλλά βεβαίως και η σκηνοθεσία πάσχει αναλόγως. Μοιάζει σαν το όλο πράγμα να μπαγιάτεψε πια.

Το ερχόμενο επεισόδιο με την Νένα Μεντή και τον Αργύρη Ξάφη φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Για να δούμε, αν θα ξαναδούμε.

Μοναδική φωτεινή (φωτεινότατη) εξαίρεση το τέταρτο επεισόδιο, το δώρο. Πρόκειται ουσιαστικά για την υπόθεση Άλεξ, παραλλαγμένη με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Σφιχτοδεμένη πλοκή (Ρίσβας-Σακαλή), ευρηματική σκηνοθεσία (Δήμας) και ωραίες ερμηνείες (Ψαράς, Κουρή, Νίνου, Μουκίου, Σουξές κ.α.), με κορυφαία την Θεοδώρα Τζήμου, η οποία τσαλακώνεται ψυχή τε και σώματι, δημιουργώντας ένα πρόσωπο σχεδόν απτό. Υποδύεται την εξελληνισμένη Ουκρανή χωρίς καμία προφορά και χωρίς τα επιτηδευμένα lapsus linguae που ακούμε σε παρόμοιες περιπτώσεις. Μιλάει με μια ελάχιστη, ανεπαίσθητη σχεδόν, αργοπορία, σαν να ψάχνει για δευτερόλεπτα τη λέξη, τσιμπάει λίγο το ν κατά περίπτωση, και αυτό είναι όλο. Είναι κάτι περισσότερο από πειστική. Ο τρόπος που το χειρίστηκε μου θύμισε, όχι μιμητικά αλλά αναπλαστικά, την έξοχη ερμηνεία της Μάνιας Παπαδημητρίου στο Γάλα του Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Μαστοράκη.

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι και στα άλλα επεισόδια υπάρχουν κάποιες λίγες εικόνες υποκριτικής υπέρβασης. Στο δεύτερο, μοναδική καλή στιγμή ο φουλ ταλαντούχος Κωνσταντίνος Μπιμπής. Στο τρίτο ξεχωρίζουν ο Όμηρος Πουλάκης, ο οποίος (μετά την εντελώς ανούσια ερμηνεία του στο δεύτερο, πάνω σ᾽ ένα πολύ αδύναμο σενάριο -­­για να λέμε του στραβού το δίκιο-) δημιουργεί πλήρη χαρακτήρα με μια πρώτη ύλη μηδαμινή, αλλά και η σε βαθμό κακουργήματος φωτογενής και αισθησιακή Ηλιάνα Μαυρομάτη. Στο πέμπτο, η Κόρα Καρβούνη είναι εκφραστικότατη, αλλά και σχεδόν ολομόναχη στην προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτά προς το παρόν. Το ερχόμενο επεισόδιο με την Νένα Μεντή και τον Αργύρη Ξάφη φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Για να δούμε, αν θα ξαναδούμε.

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Αν μπορούσε κάποιος να δει με αντικειμενική ματιά τα παλιά επεισόδια, θα παραδεχόταν ότι οι ερμηνείες ΔΕΝ ήταν πάντα άψογες, το σενάριο μερικές φορές "έμπαζε", η σκηνοθεσία καμιά φορά έκανε "κοιλιά", υπήρχαν στιχομυθίες ή ατάκες άστοχα ξεκαρδιστικές σε πολύ δραματικές στιγμές, σφάλματα και αδυναμίες σε πολλά επεισόδια, που επίσης δεν ήταν όλα εξίσου ενδιαφέροντα -και αυτό πάλι είναι υποκειμενικό, δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια. Όμως τα "ρουφούσαμε" κυριολεκτικά, ακόμα και στις αμέτρητες επαναλήψεις ή στο YouTube ή όπου αλλού μπορούσε να τα βρει κανείς! Πώς φέτος γίναμε όλοι τηλεκριτικοί με άποψη και περγαμηνές δεν το κατάλαβα... φταίνε οι πολλές επαναλήψεις που "έκαψαν" τη σειρά, κάνοντάς την υπερβολικά οικεία και προβλέψιμη, φταίει και η μακρόχρονη αναμονή που δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες, φταίει και η υπερκατανάλωση ξένων σειρών στο Internet τα τελευταία χρόνια που ανέβασε τον πήχη (αν και ακόμα και στις καλύτερες εξ αυτών μπορεί κανείς να εντοπίσει κενά και αδυναμίες) φταίει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια! Όπως και να έχει, εγώ θα συνεχίσω να καθηλώνομαι κάθε Τετάρτη βράδυ μπροστά στην τηλεόραση (που δεν πολυπαρακολουθώ γενικά) για ν' απολαύσω την καλύτερη σειρά που έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με την αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών! Δεν είναι δυνατόν να καταπίνουμε αμάσητες και να κάνουμε "επιτυχίες" κάτι αηδίες τύπου "Κάτω Παρτάλι" και όταν μας δίνουν "10η Εντολή" να διυλίζουμε τον κώνωπα!
Είναι γεγονός ότι τα καινούρια επεισόδια της 10ης Εντολής δεν συγκρίνονται με τα παλιότερα. Όπως είναι, επίσης, γεγονός ότι όσοι είναι φανατικοί της σειράς είναι πλέον και πιο απαιτητικοί σε σχέση με το παρελθόν. Δεν έχουν τη φρεσκάδα και την ένταση των πρώτων κύκλων. Εξακολουθούν, ωστόσο, να με καθηλώνουν κάθε Τετάρτη βράδυ στον δέκτη μου, κάτι που δεν κάνω για καμία άλλη σειρά. Το 1ο με την Παπαληγούρα και το τελευταίο με τον Ξάφη ξεχωρίζουν για μένα, ενώ χειρότερο και καταϊδρωμένο έρχεται το επεισόδιο με την Καρβούνη. Κακή ερμηνεία, βαρετό σενάριο. Για να δούμε και τη συνέχεια...
Ότι και να λενε οι κριτικές, εγώ ξέρω πως είναι η μόνη σειρά που έχουμε δει 500.000 φορές το κάθε επεισόδιο (τουλάχιστον τα παλιά), και όμως μπορεί να μας καθηλώνει ξανά και ξανά τα καλοκαιρινά βράδια (με καύσωνα μπαλκονόπορτες ανοιχτές και ντόλμπυ σαράουντ απο την στη δια πασών τηλεόραση του γείτονα) με τις επαναλήψεις της!
με το συμπάθειο αλλά η κριτική είναι για πάτο.η καλύτερη σειρά μακράν, μαζί με του Καπουτζίδη.επίσης, όπως προειπώθηκε σε άλλα σχόλια, είναι δυνατόν να μην αναφέρεστε και στο πρώτο επεισόδιο? η ερμηνεία της κοπέλας (δε θυμάμαι το όνομά της) που έπαιξε τη μουγγή, ήταν επίσης συγκλονιστική! το πόση δύναμη είχαν τα χέρια της ήταν κάτι που πραγματικά με καθήλωσε.και επειδή γράφω αφού έχω δει και το επεισόδιο με τη Μεντή, μπορώ να πω πως επίσης ήταν πολύ καλό. θα συνεχίσω να την περιμένω κάθε Τετάρτη ακόμη κι αν υπάρχουν και αστοχίες.όσον αφορά στο Θηρίο, αφού το είδα κάθησα και έψαξα εκ νέου πληροφορίες στον ίντερνετ για την υπόθεση Πάσσαρη. με ώθησε η σειρά στο να το κάνω.
Δεν θα μπορούσα να διαφωνώ περισσότερο. Τα νέα επεισόδια είναι διαφορετικά από τα παλαιότερα, αλλά αυτό δεν τα καθιστά άνευρα ή προβλέψιμα. Προσωπικά δεν θεώρησα ποτέ τη 10η εντολή μια πολύ ανατρεπτική σειρά. Τη βλέπω φανατικά γιατί μου αρέσει η έμφαση που δίνεται στην ψυχολογική ανάλυση των ηρώων, καθώς και στην ανίχνευση των λόγων που ένα άνθρωπος οδηγείται στο έγκλημα.
Συμφωνώ απόλυτα! Τραβηγμένες από τα μαλλιά ερμηνείες (βλ. Παπαληγούρα), κενά ενδιαφέροντος και σασπένς επεισόδια (βλ. Θηρίο), απογοητευτική σκηνοθεσία. Το 4ο (Το δώρο) και το χθεσινό μας αφήνουν κάποιες ελπίδες για τη συνέχεια...
Αρκετα ξενερωμενος με τα καινουργια επισοδεια.Τα παλια εχουν κατι το καλτ πλεον,ωστοσο ειναι φτιαγμενα πριν 10 χρονια,λογικο ειναι οτι πλεον η φορμουλα αυτη εχει παλιωσει.Κατι αλλο που με εχει ξενισει ειναι οτι το σεναριο εχει ξεφυγει λιγο απο τα πλαισια οικογενειας-σπιτιου,και συνεχως προσπαθει να κανει κατι μεγαλυτερο (σκηνες ''δρασης'',πυροβολισμοι ,καταδιωξεις,ξυλο) και εκει για μενα φαινεται η φτωχεια της παραγωγης
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο κράξιμο μετά την επιστροφή της σειράς. Ναι, δεν είναι τέλεια και ναι είναι λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες σεζόν. Αν δεν ήταν, πολλοί θα έλεγαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και μας δίνει πάλι τα ίδια. Πόσο κακό είναι όμως να αλλάξει κάτι μετά από τόσα χρόνια;
Για το πρωτο επεισοδιο τιποτα?ααα εμενα με καθηλωσε.ασε που με κινητοποιησε να βοηθησω οσο μπορω κ εγω οικονομικα αυτες τις κοπελες.πολλοι κραξανε οτι δεν ειχε την κλασικη μουσικη της δεκατης εντολης.δε με πειραξε καθολου γιατι χιλιες φορες να βλεπω κατι ανατριχιαστικο κ χωρις τη μουσικη αυτη, παρα με τη μουσικη και να ειναι προβλεψιμο.ηταν ενα επεισοδιο που με εκανε να σκεφτομαι ωρες αφου τελειωσε.