Πρωτοφανής απόφαση από τη Φινλανδία - Θα ζητά από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί

Πρωτοφανής απόφαση από τη Φινλανδία - Θα ζητά από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί Facebook Twitter
Πρόσφυγες σχηματίζουν ουρά στο κέντρο υποδοχής του Tornio στην Φιλανδία
11

Χθες η Φινλανδία έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο όταν έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση με την οποία θα δίνεται σε όλους τους πολίτες της ένα βασικό εισόδημα 800 ευρώ τον μήνα αντί για τα επιδόματα πρόνοιας.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας αναμένεται και πάλι να γίνει η είδηση που θα συζητηθεί καθώς ανακοίνωσε μια νέα σειρά αυστηρών μέτρων προκειμένου να πάψει να προσελκύει πρόσφυγες στα εδάφη της. Σημειώνεται πως η Φινλανδία έχει υποδεχτεί φέτος 32.000 αιτούντες άσυλο, ενώ το 2014 ήταν μόνο 3.600.

Απόψε ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, θα ζητηθεί από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί και να «επιμορφώνονται» όσον αφορά τον πολιτισμό και την κοινωνία της Φινλανδίας, με αυτά να είναι δύο μόλις μέτρα από την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.


Ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης προσφύγων».


Η φινλανδική κυβέρνηση θα προβαίνει τακτικά σε επαναξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, δύο φορές το χρόνο και αν το κρίνει απαραίτητο θα ακυρώνει τις άδειες παραμονής που τους έχει χορηγήσει.


Έπειτα από την τελευταία αξιολόγηση για το Αφγανιστάν, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην χορηγεί πλέον επικουρική προστασία σε αιτούντες άσυλο από το νότιο και το ανατολικό Αφγανιστάν, που υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους ή να υποστούν βασανιστήρια.


Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να αναθέτει εργασία σε αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, στη βάση σημαντικών ενεργειών που θα βοηθήσουν να ανακουφίσουν την απογοήτευση τους.


«Δεν είναι απαραίτητα εργασία με αμοιβή, μπορεί να είναι κάτι στην ύπαιθρο, κάποιες εργασίες συντήρησης σε κέντρα υποδοχής... Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νοιώθουν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάρι Λίντστρομ.


Επιπρόσθετα η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πακέτο επιμόρφωσης για τον φινλανδικό πολιτισμό και την κοινωνία, ειδικά τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.«Όλοι οι αιτούντες άσυλο θα ενημερώνονται, μόλις το παραλαμβάνουν. Κανείς δεν θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε», επισήμανε ο Λίντστρομ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα επιταχύνει τον επαναπροώθηση μεταναστών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Κατά επίσημους υπολογισμούς, περίπου τα δύο τρίτα των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν. 

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM