ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

To φάντασμα του πληθωρισμού καιροφυλακτεί στην Αργεντινή

To φάντασμα του πληθωρισμού καιροφυλακτεί στην Αργεντινή Facebook Twitter
6

Στην Αργεντινή, η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να προμηθευτούν ένα βασικό προϊόν, μέσω πίστωσης είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με την El Pais, η χρήση της πιστωτικής κάρτας είναι για ορισμένους η μοναδική λύση, ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής βασίζεται στην κατανάλωση των πολιτών, ώστε να σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2003-2011, η χώρα είχε, κατά μέσο όρο, ανάπτυξη 7,5%. Η μεγάλη κατανάλωση όμως προκάλεσε σύντομα και το φαινόμενο του πληθωρισμού, λόγω της ταχείας αύξησης των μισθών. Έτσι δεν άργησε η στιγμή που το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν άρχισε σταδιακά να μειώνεται και να πέφτει πέρσι στο 2%, ενώ το 2011 βρισκόταν στο 8,9%.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με το μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Αργεντινής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να χάσει την αξιοπιστία της, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 25%, σύμφωνα με εξωκυβερνητικούς υπολογισμούς.

Φέτος η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες επιδιώκει να παγώσει τον πληθωρισμό στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ η μεσαία τάξη φαίνεται να υποστηρίζει τα μέτρα αυτά, ακόμα κι αν απαιτούνται περαιτέρω θυσίες.

Η στιγμή όμως που η ισορροπία μπορεί να χαθεί, πλησιάζει επικίνδυνα, ακόμα κι αν ο κόσμος γεμίζει τα θέατρα και τα μαγαζιά.

6

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM