Τούρκος μετανάστης βραβεύεται ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς στις ΗΠΑ, πουλώντας στραγγιστό γιαούρτι

Τούρκος μετανάστης βραβεύεται ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς στις ΗΠΑ, πουλώντας στραγγιστό γιαούρτι Facebook Twitter
22

 

 

Ο Hamdi Ulukaya επιλέχθηκε ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς για το 2013 κατά την διάρκεια τελετής στο Μονακό το Σαββατοκύριακο.

 

Ο Ulukaya γεννήθηκε στην Τουρκία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1994 για να μάθει Αγγλικά και να παρακολουθήσει μια σχολή επιχειρήσεων. Θα δημιουργήσει μια εταιρεία με την επωνυμία Chobani το 2005 και ξεκίνησε να πουλάει γιαούρτι Ελληνικού τύπου, δύο χρόνια αργότερα.

 

Σε διάστημα έξι ετών, η εταιρεία του αναπτύχθηκε σε μια επιχείρηση με πωλήσεις περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως και είναι η πρώτη σε πωλήσεις μάρκα γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Η εταιρεία απασχολεί 2.200 άτομα και δωρίζει το 10% των κερδών της σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.

 

Ο Ulukaya θέλει να επεκταθεί στη Βρετανία και είπε ότι έχει εξετάσει τοποθεσίες για πιθανές εγκαταστάσεις στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
 

Τον Μάρτιο, όμως ένας ανώτατος δικαστής στη Βρετανία έκρινε ότι η επισήμανση στο προιόν,  θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι μπορεί να πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο γιαούρτι έγινε στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί καταγγελία από μια αντίπαλη εταιρεία και υποχρέωσε την Chobani να αλλάξει εκεί το εμπορικό της σήμα.

 

Ο Ulukaya αφιέρωσε το βραβείο του στην πρώτη του πατρίδα, την Τουρκία. Ενώ εδρεύει στις ΗΠΑ, ο Ulukaya δεν είναι Αμερικανός πολίτης, αλλά εργάζεται υπό το καθεστώς της πράσινης κάρτας

 

Δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει γιατί είναι απλά πολύ «τεμπέλης» για να αιτηθεί υπηκοότητα. «Δεν μπορώ να ψηφίσω στις ΗΠΑ, αλλά πληρώνω πολλούς φόρους», είπε χαριτολογώντας. "Είμαι υπερήφανος κάτοικος των ΗΠΑ".

 

 

 

Turkish immigrant to US wins Entrepreneur of the Year award for Greek yoghurt business

 

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ